Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Την κατακύρωση του διαγωνισμού για τα 400άρια στην Πελοπόννησο προκρίνει ο ΔΕΔΔΗΕ

energypress.gr

Την κατακύρωση του διαγωνισμού για τα 400άρια στην Πελοπόννησο προκρίνει ο ΔΕΔΔΗΕ – Τα ευρήματα και οι απαντήσεις του Διαχειριστή

Η «τύχη» του διαγωνισμού για τα φωτοβολταϊκά έως 400 κιλοβάτ στην Πελοπόννησο βρίσκεται στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ΡΑΑΕΥ, η οποία θα αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαδικασία. Για να καταλήξει σε απόφαση, η Αρχή ζήτησε (και έλαβε χθες Δευτέρα) επίσημη επιστολή από τον ΔΕΔΔΗΕ, με απαντήσεις σε όλα τα ευρήματα που εντόπισε ο πραγματογνώμονας ο οποίος όρισε για τον έλεγχο της λειτουργίας της πλατφόρμας. 

Η Αρχή θα διαβιβάσει την επιστολή στον πραγματογνώμονα, ώστε να αξιολογήσει τις απαντήσεις του Διαχειριστή. Με βάση την αξιολόγηση, το θέμα του διαγωνισμού θα «πάρει την άγουσα» για την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, ώστε να προχωρήσει σε απόφαση. 

Από την πλευρά του, ο Διαχειριστής στην επιστολή του επισημαίνει πως τα ευρήματα απαντώνται επαρκώς, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία θα πρέπει να συνεχίσει ως έχει, δηλαδή με την επικύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Την ίδια θέση υποστήριξε και σε συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία τέθηκε επί τάπητος το πόρισμα του πραγματογνώμονα. 

Έτσι, ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει γραπτώς ότι όντως υπήρξαν καθυστερήσεις στην υποβολή των αιτημάτων από ενδιαφερόμενους επενδυτές, κάτι που είναι φυσικό από τη στιγμή που έφτασαν μέχρι τους 1.000 οι παραγωγοί οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα την πλατφόρμα. Ωστόσο, τις ίδιες καθυστερήσεις αντιμετώπισαν όλοι οι επενδυτές, δηλαδή δεν υπήρξαν κάποιοι παραγωγοί που ευνοήθηκαν έναντι κάποιων άλλων. 

Το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις ήταν ενιαίες είχε ως συνέπεια να υπερκαλυφθεί όλος ο ηλεκτρικός «χώρος» που διατίθετο. Κάτι που σημαίνει πως ξεπέρασαν κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο οι επενδυτές που κατάφεραν να «ανεβάσουν» πλήρεις φακέλους στην πλατφόρμα, ώστε παράλληλα με τους δικαιούχους να υπάρχει και μία αρκετά μεγάλη λίστα δικαιούχων. 

Επίσης, στην επιστολή απαντώνται παρατηρήσεις του εμπειρογνώμονα, όπως για το ότι δεν είχε διακοπεί η πρόσβαση στην πλατφόρμα από τρίτες χώρες. Κάτι που δεν έγινε, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος ενδιαφερόμενος να βρίσκεται στο εξωτερικό την ημέρα που «άνοιξε» ο διαγωνισμός και επομένως να χρειάστηκε να υποβάλει από εκεί το αίτημά του. Επίσης, αν και ο εμπειρογνώμονας εντόπισε στην πλατφόρμα ευπάθεια σε κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS), η πλατφόρμα δεν δέχτηκε τέτοια επίθεση και οι καθυστερήσεις δεν οφείλονταν σε αυτό τον λόγο. 

Όπως έχει γράψει το energypress, επενδυτές που ανήκουν στον ΣΠΕΦ και έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό διατυπώνουν το τελευταίο διάστημα την πρόταση να δοθούν σε όλους όρους σύνδεσης. Όπως επισημαίνουν, για αυτό τον σκοπό θα έπρεπε να διατεθεί ηλεκτρικός «χώρος» 497 MW κατά μέγιστο, ώστε να συμπεριληφθούν και όσοι τελικά δεν έλαβαν αύξοντα αριθμό (Α/Α) λόγω της κατάρρευσης και των προβλημάτων της πλατφόρμας, πέρα από όσους προκρίθηκαν και τους επιλαχόντες. 

Αυτός ο ηλεκτρικός «χώρος» μπορεί να καλυφθεί από τους υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ στην Πελοπόννησο, οι οποίοι φαίνονται όλοι πράσινοι και με μεγάλα περιθώρια μάλιστα σύμφωνα με την ειδική εφαρμογή του Διαχειριστή, αφού από το 2012 που κηρύχθηκε ο κορεσμός από την ΡΑΕ δεν υπήρξαν έργα που να αναλώσουν το περιθώριο τους. 

Πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει πως η λύση αυτή θα μπορούσε να «περπατήσει» μόνο στην περίπτωση που η πρόσφατη ολοκλήρωση του «Δυτικού Διαδρόμου» από τον ΑΔΜΗΕ συνοδευόταν από αύξηση της δυναμικότητας του τοπικού δικτύου διανομής, κάτι που δεν ισχύει. Επομένως, η μόνη διαθέσιμη εναλλακτική θα ήταν να υπάρξει αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση και του «Ανατολικού Διαδρόμου», ο οποίος θα δώσει οριστική απάντηση στο πρόβλημα του κορεσμού. 

Ωστόσο, ο «Ανατολικός Διάδρομος» αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2025. ένα χρονικό διάστημα που είναι αρκετά μεγάλο για να παραμείνουν standby όλοι όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου