Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Πρέπει να σημάνει ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή!!!

 Δεν είναι ώρα για διαβουλεύσεις και παζάρια για μετατάξεις και μεταθέσεις που δε λύνουν το πρόβλημα ούτε των εργαζόμενων για πλήρη και σταθερή εργασία ούτε του λαού για φθηνό ρεύμα. 

Πρέπει να σημάνει ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! 

Οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα με αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας, διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας, προστασία του περιβάλλοντος, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων. Ο αγώνας του σήμερα θα στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματα μας, σε όποια επίθεση ετοιμάσει για τους εργαζόμενους, την επόμενη μέρα. Η πλήρης απανθρακοποίηση μέχρι το 2026 είναι προ των πυλών. Οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας ότι η Πτολεμαΐδα 5 δε θα μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν είναι ανταγωνιστική και γιατί είναι ακριβή, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες και παρερμηνείες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα σχεδιάζουν ο ΑΗΣ Μελίτης και ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης 4 να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2024 και ακολουθεί ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2025 και ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 το 2026. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο σταθμών και ορυχείων είναι ευθυγραμμισμένη με τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων που βασίζεται στη μετατροπή της ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Κάθε βήμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκει τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε χειρότερη θέση. Έτσι και το τελευταίο βήμα με την πράσινη μετάβαση - απολιγνιτοποίηση προωθείται με νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Χιλιάδες συνάδελφοι εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα μπλοκάκια έγινανκυρίαρχη σχέση εργασίας (ΔΕΗ Ανανεώσιμες,ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). 

Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας επιδεινώνονται ειδικά στα ορυχεία και ΑΗΣ που οδεύουν προς κλείσιμο (πχ στα σκληρά του Νοτίου τα μηχανήματα δεν επισκευάζονται όταν χαλάνε). Την ίδια ώρα που ο λαός μας βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, οι εργασιακές μας σχέσεις διαρκώς επιδεινώνονται, το περιβάλλον καταστρέφεται από την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, η εργοδοσία απολαμβάνει υπερκέρδη και δώρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (υποχρέωση αποκατάστασης εδαφών, μετεγκατάσταση Ακρινής κ.α..

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

Η όποια διαχείριση του προσωπικού με γνώμονα τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. θα είναι εις βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Όσα προγράμματα εθελουσίας και να τρέξουν, σκοπό θα έχουν να απαλλάξουν την εργοδοσία από εργαζόμενους με δικαιώματα, ενώ στην περιοχή θα χαθούν θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς οδηγώντας σε παραπέρα ερημοποίηση τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Οι μετακινήσεις και μετατάξεις του προσωπικού θα τινάξουν στον αέρα κάθεοικογενειακόπροϋπολογισμό και σχεδιασμό. Όποια επιδότηση (πχ ενοικίου) θα δοθεί δεν αναιρεί το κοινωνικό (οικογενειακός περίγυρος, φιλικές σχέσεις κα) και οικονομικό κόστος (εξειδίκευση, βάρδιες, σαββατοκύριακα κα) Τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει το έγκλημα της καταστροφής παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας που βάζει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας, που απαξιώνει ένα εθνικό καύσιμο με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη ανοίγει την πόρτα για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, καταστρέφει βουνά, ακόμα και γη υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Ο λαός μας θα συνεχίζει να πληρώνει το ρεύμα και την θέρμανση ως έναακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, οδεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που μας έχειοδηγήσει από ήττα σε ήττα. Επιχειρεί να στήσει για μια ακόμα φορά ένα κάλπικο διάλογο (διαβούλευση), στην πλάτη των εργαζομένων, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, μαζί με την εργοδοσία και με όλους εκείνους που σταθερά στήριξαν και στηρίζουν την «πράσινη μετάβαση» - απολιγνιτοποίηση (βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) για να βγάλουν όλοι μαζί τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. από τη δύσκολη θέση της διαχείρισης του προσωπικού. Όλοι μαζί, κυβέρνηση, εργοδοσία, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, τοπικό κράτος σχεδιάζουν το πώς θα περάσει «αναίμακτα» ο αντεργατικός -αντιλαϊκός σχεδιασμός. Θέλουν να θωρακίσουν τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε.να προχωρήσει το έγκλημα στην περιοχή με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Έχουν ιδέες πχ για νέα φορολόγηση του λαού, ώστε να αναλάβει το κόστος αυτός όταν αξιοποιείται ο λιγνίτης, για να σωθούν τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε καλλιεργώντας και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ενώ δίνουν μάχη πχ για το ύψος της επιδότησης ενοικίου για όσους θα μετακινηθούν, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από το κύριο που είναι η συνέχιση της λειτουργίας ορυχείων και ΑΗΣ. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από σωτήρες. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη με την αλληλεγγύη της κοινωνίας να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατρακύλα, όπως οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ που δίνουν έναν συγκλονιστικό, δίκαιο αγώνα εδώ και 4,5 χρόνια να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και δημόσια. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!!! 

Διεκδικούμε: 

• Να μην κλείσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία, να συνεχίσει η λειτουργία τους με περι-βαλλοντική αναβάθμισή τους. 

• Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στην ΔΕΗ Α.Ε. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλο το προσωπικό. 

• Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό. Καμία σκέψη για νέους φόρους στο λαό. Κατάργηση του χρηματιστηρίουενέργειας και ρύπων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου