Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Μητσοτάκης: Επιδότηση τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών

 

Μητσοτάκης: Επιδότηση τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών – Από τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών οι πόροι

Την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για δύο μήνες.

Ο ίδιος τόνισε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες βλέπουμε μία τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι την Ουγγαρία. Το τελικό αποτελέσματα της στρέβλωσης είναι πως ανεβαίνει η χονδρεμπορική τιμή, που θα «χτυπήσει» τις λιανικές τιμές του Αυγούστου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εξειδίκευση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί της Τετάρτης 17/7 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη. Επίσης, ο υπουργός θα εξηγήσει το όφελος για τους καταναλωτές.

Με το έκτακτο τέλος θα ανακτηθούν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, που αποκομίζουν οι παραγωγοί. Πρόκειται για μία έκτακτη και προσωρινή φορολόγηση, με σκοπό την ανακούφιση των καταναλωτών τον Αύγουστο. «Θα δούμε λογικές τιμές, αντίστοιχες με αυτές που πληρώναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως το πρόβλημα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς πρόκειται για προσωρινή στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς. «Δεν μπορούμε να καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, μέχρι να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση η Ευρώπη», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρείχε επιδοτήσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ μέσα στην ενεργειακή κρίση, φορολογώντας τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών, για να στηρίξει οικονομικά τους καταναλωτές. «Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, για ένα νοικοκυριό που δοκιμάζεται, είναι σημαντικό να το ανακουφίσουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του energypress.

Αρχειοθήκη ιστολογίου