Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ενεργειακή τορπίλη στο Χρηματιστήριο – Η έκτακτη φορολόγηση και οι μετοχές του κλάδου


 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ  - www.energymag.gr

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ενέργειας τάσσονται κατά αυτής της απόφασης, καθώς θεωρούν ότι είναι μια παρά φύση παρέμβαση και μάλιστα με στοιχεία πανικού, ενώ «δαιμονοποιεί» και βάζει στο… κάδρο με αρνητικό τρόπο έναν ολόκληρο κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις.

Επιβεβαιώνοντας – εμμέσως πλην σαφώς – ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση ή τουλάχιστον σε μια περίοδο εξαιρετικά μεγάλης αναταραχής στον τομέα της ενέργειας που εκ των πραγμάτων επηρεάζει εκατομμύρια σπιτικά και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ την επιβολή έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών.

Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» που λαμβάνει χώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες στο χώρο της ενέργειας καθώς είχε προηγηθεί η έκτακτη εισφορά στα υπερ(κέρδη) των διυλιστηρίων που αντιστοιχεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ, με στόχο να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελευταίες δέκα ημέρες είδαμε τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού. Αυτό, σημείωσε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η στρέβλωση της αγοράς θα χτυπήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου. Οι παραγωγοί είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη, οπότε προχωράμε σε έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για δυο μήνες. Επιβάλλουμε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του Αυγούστου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ενέργειας τάσσονται κατά αυτής της απόφασης, καθώς θεωρούν ότι είναι μια παρά φύση παρέμβαση και μάλιστα με στοιχεία πανικού, ενώ «δαιμονοποιεί» και βάζει στο… κάδρο με αρνητικό τρόπο έναν ολόκληρο κλάδο που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις. Οι ίδιοι θεωρούν ότι πρόκειται για πολύ βεβιασμένη κίνηση που στοχεύει σε πολιτικά – κομματικά οφέλη αδιαφορώντας για το γεγονός ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της λειτουργίας της αγοράς, που τόσο ευαγγελίζονταν – πριν εκλεγεί – η παρούσα κυβέρνηση. 

Πλήγμα για τις μετοχές ενέργειας στο χρηματιστήριο

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αντιδράσουν σήμερα οι μετοχές της ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά και το «κλείδωμα» της συγκεκριμένης απόφασης για την έκτακτη φορολόγηση, καθώς χθες, εν μέσω μόνο φημών και πληροφορικών, αρκετές μετοχές πιέστηκαν σημαντικά. 

Σημειώνεται ότι οι μετοχές του κλάδου έχουν υπεραποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καταγράφοντας κέρδη από 6% έως 10%, ξεχωρίζοντας σε όλη την αγορά. Οι μετοχές του κλάδου είχαν επηρεαστεί θετικά από το μεγάλο deal εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή από το αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar, από τα υψηλά μερίσματα, από τη δρομολόγηση της μεγάλης επένδυσης της Cenergy Holdings στις ΗΠΑ, από τα πολλαπλά ενεργειακά έργα που αναλαμβάνουν διάφοροι όμιλοι, αλλά και τις έντονες διεργασίες για να τροχοδρομηθεί ξανά το projects του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. 

Χθες όμως υπήρξε πίεση που αποδόθηκε στο έκτακτο «χαράτσι». Στην κορυφή των πιέσεων από πλευράς ενεργειακών μετοχών βρέθηκε η ΔΕΗ που υποχώρησε κατά 2,58% κλείνοντας στα 11,32 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως 2,93%. Μάλιστα, ήταν η τρίτη κατά σειρά αρνητική συνεδρίαση για τη μετοχή τη Δευτέρα είχε χάσει 1,11% και την Παρασκευή -1,43%. 

Η ElvalHalcor ως ενεργοβόρος βιομηχανία υποχώρησε κατά 2,55% λόγω της ευρύτερης σύγχυσης αναφορικά με τα μέτρα που θα παρθούν, ενώ η Metlen έχασε 2,51% πέφτοντας στα 35,78 ευρώ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Ιουνίου. 

Η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 2,45%, ενώ ο τίτλος της HelleniQ Energy έχασε 1,70% της αξίας της, κλείνοντας για 5η συνεχή συνεδρίαση αρνητικά και σε νέα χαμηλά 5μήνου, έχοντας απολέσει σε αυτές τις συνεδριάσεις πάνω από 0,80 ευρώ ανά μετοχή. 

Η μετοχή της Motor Oil επίσης πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 1,64% υποχωρώντας ξανά κάτω από τα 23 ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ κατέγραψε απώλειες 1,52% πέφτοντας στα 2,59 ευρώ. Στο χώρο του Mid Cap η AVAX έκλεισε με απώλειες 2,46%, οπότε τα κέρδη από την αρχή του Ιουλίου περιορίστηκαν στο +5,15%. Με ενδιαφέρον αναμένει όλη η αγορά τη σημερινή αντίδραση των μετοχών του ενεργειακού τομέα και κυρίως όσων έχουν καθετοποιημένη παρουσία στον κλάδο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου