Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ο ΑΔΜΗΕ, οι Κύπριοι και το dead line της Nexans – Το come back της ΔΕΗ, οι Γερμανοί στην Θεσσαλονίκη, οι Ρώσοι στην Μεσόγειο και τα ξεχασμένα 250.000 φωτοβολταικά


www.energymag.gr

«Ξεσκονίζοντας», λοιπόν, στο ΣΥΡΙΖΑ τις τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων στις τελευταίες ΔΕΘ, εντόπισαν την εξαγγελία (2022) για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκα σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έφεραν, συνεπώς, το θέμα στη Βουλή και ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς εάν επιτεύχθηκε ο στόχος των 250.000 φωτοβολταϊκών

Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και τον Ιούλιο, μεταφέροντας όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Το νέο τελεσίγραφο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο
  • Τέσσερις αλήθειες για το Great Sea Inteconnector
  • Ενεργειακές επενδύσεις 3,8 δις ευρώ στα ελληνικά νησιά
  • Γεμίσαμε Ρωσικό αέριο και προβληματιζόμαστε..
  • Οι Γερμανοί έρχονται στη ΔΕΘ για επενδύσεις και συνεργασία στην ενέργεια
  • Τα 250.000 φωτοβολταϊκά στη στέγη και το «ξεσκόνισμα» των δηλώσεων στη ΔΕΘ
  • Η τελική απόφαση για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Κύπρου
  • Πανηγύρια… αντιδράσεων στις ΑΠΕ και το πινγκ πονγκ δύο υπουργείων 
  • Η ΔΕΗ επιβραβεύτηκε με αύξηση μεριδίου 
  • Η Αικατερινάρη ξεκίνησε με το ενεργειακό

Το νέο τελεσίγραφο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Το κλίμα πάει να αλλάξει στην Κύπρο, αλλά ακόμα δεν είναι τίποτα βέβαιο. Η πίεση των Ισραηλινών είναι έντονη τα τελευταία 24ωρα κάμπτοντας μέρος των αντιστάσεων της κυπριακής ηγεσίας, για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ. Μέχρι τις 14 Αυγούστου ό,τι γίνει και αν δεν γίνει δηλαδή η ΡΑΕΚ δεν αλλάξει την αποφασή της, τότε ο ΑΔΜΗΕ όπως έχει ενημερώσει γραπτώς τις κυπριακές αρχές, δεν θα παραχωρήσει το Full Notice to Proceed στη Nexans και η κατασκευή καλωδίου θα σταματήσει.

Τέσσερις αλήθειες για το Great Sea Inteconnector

Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για την Great Sea Interconnector, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Πρώτον, το έργο το θέλουν πολύ, οι Ισραηλινοί με την υποστήριξη και των ΗΠΑ. Το θέλει για προφανείς λόγους πολύ και ο ΑΔΜΗΕ. Η Κυπριακή κυβέρνηση εμφανώς καθόλου, για λόγους που θα εξηγήσουμε, η ελληνική θα το ήθελε αλλά δεν θα κάψει και πολιτικό κεφάλαιο για την προώθησή του και οι δύο ρυθμιστικές αρχές απλά κάνουν αυτά που τους λένε οι κυβερνήσεις τους. Δεύτερον, το έργο χωρίς τους Κύπριους δεν γίνεται, η ανάγκη εξόδου από την ηλεκτρική απομόνωση υπαγόρευσε την ευρωπαϊκή έγκριση επιδότησης του έργου. Τρίτον, επειδή κανείς δεν το λέει, αλλά όλοι το σκέφτονται. Οι Κύπριοι και όχι μόνο προβληματίζονται για την αντίδραση της Τουρκίας στην κατασκευή του έργου. Τέταρτον επειδή οι Κύπριοι κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς όπως έγραψε χτες και ο Φιλελεύθερος για «μπόλικο λεονταρισμό κάποιων αξιωματούχων του» πράγματι η συμπεριφορά του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε (προφανώς παρεξήγηση) την αντίδραση πολλών παραγόντων στο νησί, κάτι που υποτιμήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Ενεργειακές επενδύσεις 3,8 δις ευρώ στα ελληνικά νησιά

Σε φουλ ενεργειακούς ρυθμούς κινείται η χώρα. Και μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στα (πολύχρωμα) τιμολόγια και το (αυξημένο) κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, όμως, στο θέμα των επενδύσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση για το ταμείο απανθρακοποίησης νησιών, μέσω του οποίου πρόκειται να δρομολογηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 3,8 δις ευρώ στα ελληνικά νησιά την επόμενη 8ετία με αιχμή την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, την αποθήκευση ενέργειας και τις υποδομές φόρτισης πλοίων και οχημάτων. Η ίδρυση του Ταμείου έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, που έλαβε χώρα προ εβδομάδων στην Αθήνα. Παράλληλα, έως το 2029 θα έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να βγουν από την ενεργειακή απομόνωση 16 νησιά. Και αυτό είναι έργο ΑΔΜΗΕ και Μανουσάκη.

Γεμίσαμε Ρωσικό αέριο και προβληματιζόμαστε..

Με προβληματισμό παρακολουθούν το πανηγυρικό comeback του ρωσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, που σημείωναν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά φυσικά καύσιμα μέχρι τώρα δεν περιλάμβανε κανένα μέτρο για το φυσικό αέριο – η απαγόρευση μεταφόρτωσης ρωσικών φορτίων LNG που φτάνουν στους τερματικούς σταθμούς της ΕΕ που περιλαμβάνεται στο 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας- είναι το πρώτο μέτρο που ελήφθη, ενώ πολλά κενά έχουν και οι μηχανισμοί επιβολής των όποιων μέτρων. Για παράδειγμα, εδώ και καιρό εκφράζονται υποψίες ότι μεγάλο μέρος του αερίου που εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι ρωσικής προέλευσης, αλλά αυτό είναι κάτι που δύσκολα αποδεικνύεται. Με αυτά και με αυτά, το ποσοστό του ρωσικού αερίου στο συνολικό μείγμα των εισαγωγών φυσικού αερίου πλησιάζει το 60% όπως μάθαμε από τα πλέον επίσημα χείλη (ΔΕΣΦΑ), το ενδιαφέρον στο market test για τον Κάθετο Διάδρομο είναι μέχρι στιγμή ασθενικό, η χωρητικότητα στην διασύνδεση Τουρκίας-Βουλγαρίας δεσμεύθηκε στο «φουλ» κάτι που δε συνέβη στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά στην Ευρώπη προτιμάνε να βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο» υπενθυμίζοντας ότι το deadline για την πλήρη απεξάρτηση από το ενεργειακό άρμα της Ρωσίας είναι το 2027 και ότι σε επίπεδο ολόκληρης της ΕΕ, το ποσοστό του ρωσικού αερίου έχει περιοριστεί δραστικά σε σχέση με τα προ της εισβολής στην Ουκρανία επίπεδα…

Οι Γερμανοί έρχονται στη ΔΕΘ για επενδύσεις και συνεργασία στην ενέργεια

Ο Ιούλιος συμπίπτει παραδοσιακά με την έναρξη της προετοιμασίας των κυβερνητικών παραγόντων, κυρίως, αλλά και των πολιτικών κομμάτων για το πολιτικο-οικονομικό γεγονός που δίνει το στίγμα για τη νέα σεζόν: την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η προετοιμασία αρχίζει πάντα Ιούλιο, σταματά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου λόγω των διακοπών, και ξαναρχίζει στα τέλη του μήνα ώστε όλοι να είναι έτοιμοι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ενέργεια είναι δεδομένο ότι θα κυριαρχήσει στη φετινή 88η ΔΕΘ, αφ’ ενός λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων κι αφ’ ετέρου λόγω της τιμώμενης χώρας, της Γερμανίας, οι επιχειρήσεις της οποίας είναι leader στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Γερμανική πρεσβεία και επιχειρηματικούς φορείς της Κύπρου διοργάνωσε επιχειρηματική αποστολή στο νησί, στην οποία μετείχαν στελέχη από 8 Γερμανικές επιχειρήσεις με καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές, κυρίως σε εμπορικά κτίρια και ξενοδοχεία. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 70 Β2Β συναντήσεις με Κύπριους επιχειρηματίες, στις οποίες διεφάνη ότι οι προοπτικές συνεργασίας είναι ευοίωνες.

Τα 250.000 φωτοβολταϊκά στη στέγη και το «ξεσκόνισμα» των δηλώσεων στη ΔΕΘ

Στην αντιπολίτευση επιχειρούν -ευλόγως- να εκμεταλλευτούν την άνοδο του ενεργειακού κόστους, από τη μία επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις επιλογές της και από την άλλη αντιπροτείνοντας μείωση της φορολογίας αλλά και αξιοποίηση προγραμμάτων ιδιοπαραγωγής ενέργειας. «Ξεσκονίζοντας», λοιπόν, στο ΣΥΡΙΖΑ τις τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων στις τελευταίες ΔΕΘ, εντόπισαν την εξαγγελία (2022) για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έφεραν, συνεπώς, το θέμα στη Βουλή και ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς εάν επιτεύχθηκε ο στόχος των 250.000 φωτοβολταϊκών, εάν εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των 238 εκατ. ευρώ και γενικότερα ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις στέγες.

Η τελική απόφαση για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Κύπρου

Στη γειτονική Κύπρο πάλι, τα βλέμματα της ενεργειακής κοινότητας είναι στραμμένα τα τελευταία 24ωρα στις εξελίξεις σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Κρήτη και κατά συνέπεια το ευρωπαϊκό δίκτυο, κινητικότητα, όμως, υπάρχει και στο θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Δημοσίευμα του Bloomberg «άναψε φωτιές» στο νησί καθώς έφερε την ιταλική ENI να εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής της από τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε τελικά την Πέμπτη από την εταιρεία (είχε προηγηθεί η διάψευσή του από την Κυπριακή κυβέρνηση) και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε 2-3 μήνες όταν θα κατατεθεί η εμπορική πρόταση για την αξιοποίηση του μεγαλύτερου των τριών κοιτασμάτων, του «Κρόνος». Στην τελευταία επιβεβαιωτική γεώτρηση στο εν λόγω κοίτασμα βρέθηκε κι άλλος ταμιευτήρας, άρα η ποσότητα έχει αυξηθεί, ενώ η ποιότητα του φυσικού αερίου θεωρείται εξαιρετική. Η ENI έχει ενημερώσει ότι θα λάβει την (τελική) επενδυτική απόφαση στις αρχές του 2025 και στην Κύπρο αισιοδοξούν ότι θα είναι θετική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Πανηγύρια… αντιδράσεων στις ΑΠΕ και το πινγκ πονγκ δύο υπουργείων

Σε εκδηλώσεις κατά της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ -κυρίως, αλλά όχι μόνο, αιολικά πάρκα- εξελίσσονται τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια του καλοκαιριού σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας. Βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες αδράζουν την ευκαιρία της συγκέντρωσης πλήθους κόσμου και βάλουν κατά των ΑΠΕ, αναμασώντας τα γνωστά fake news, την ίδια ώρα που σε κάθε τραπέζι κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας. Στο συγκεκριμένο θέμα παρατηρούνται, πάντως, και «φάουλ» από την πλευρά των υπουργείων όσον αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι απαντήσεις σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εγκατάστασης υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Τιθορέα Φθιώτιδας. Το μεν υπουργείο Ενέργειας απαντά ότι αρμόδια για την αδειοδότηση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών), το δε υπουργείο Εσωτερικών, αφού παραθέτει το νομικό πλαίσιο, παραπέμπει, εμμέσως πλην σαφώς, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας…

Η ΔΕΗ επιβραβεύτηκε με αύξηση μεριδίου

Αύξηση πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 52,23% από 49,05% τον μήνα που πέρασε, σημείωσε το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στον κλάδο προμήθειας στην Χαμηλή Τάση, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιούνιο. Εξέλιξη που σαφώς συνδέεται με το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής του κλάδου είχε το ανταγωνιστικότερο «πράσινο» τιμολόγιο για τον περασμένο μήνα, καθώς απορρόφησε σε μεγάλο μέρος την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού κατά 35% από τον Μάιο στον Ιούνιο, πρακτική που ακολούθησε και κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς και για τον Ιούλιο η ΔΕΗ έχει το φθηνότερο «πράσινο» τιμολόγιο. Στον αντίποδα, πάροχοι που προχώρησαν το μήνα που πέρασε σε μεγάλες αυξήσεις έχασαν μερίδια αγοράς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος προμήθειας εισέρχεται σε φάση αυξημένης κινητικότητας, τόσο μεταξύ εταιρειών, όσο και μεταξύ χρωμάτων στην «παλέτα» των τιμολογίων, καθώς παρατηρούνται μετακινήσεις από τα πράσινα τιμολόγια στα κίτρινα και τα μπλε που εμφανίζονται πλέον πιο ελκυστικά στις περισσότερες περιπτώσεις

Η Αικατερινάρη ξεκίνησε με το ενεργειακό

Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στο εξωτερικό «εκτός έδρας» πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η νέα πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ράνια Αικατερινάρη, εκπροσωπώντας  μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Γιώργο Ξηρογιάννη  το Σύνδεσμο σε συγκέντρωση του Business Europe, που αποτελεί την «ομπρέλα» των ΣΕΒ της Ευρώπης στη Βουδαπέστη, κατόπιν πρόσκλησης του ουγγρικού ΣΕΒ MGYOSZ. Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία έχει την προεδρία της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο και στην πλατφόρμα της υπό το γενικό σύνθημα Make Europe Great Again (σας θυμίζει κάτι ; ) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατέχει δεσπόζουσα θέση. Στην παρέμβασή της, η κ. Αικατερινάρη υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που μπορεί να εγγυηθεί πιο σταθερές και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας μακροπρόθεσμα, ιδίως για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που πλήττονται δυσανάλογα, μεταφέροντας ένα βασικό ζητούμενο για τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες. Όπως σημείωσε σε ανάρτησή της στο LinkedIn, «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη ευελιξία από ρυθμιστικής πλευράς καθώς και αποτελεσματικές πολιτικές για την τόνωση των επενδύσεων που θα ενισχύσουν τη βιομηχανική βάση της Ευρώπης και την ικανότητά της να καινοτομεί, θα θωρακίσουν την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια σε λογικά κόστη και θα «χτίσουν» στρατηγική αυτονομία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου