Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ο ΔΕΔΔΗΕ επενδύει, μετεξελίσσεται και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες


 του Αναστάσιου Μάνου
- energypress.gr

Η κλιματική κρίση, η ενεργειακή μετάβαση και οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ενέργεια δημιουργούν πρωτοφανείς προκλήσεις για όλους τους παράγοντες της αγοράς και τεράστια ανάγκη για επενδύσεις.

Ενδεικτικά αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση απαιτούν την κάλυψη της κατανάλωσης από Ανανεώσιμες Πηγές κατά 80% έως το 2030, τον πολλαπλασιασμό επί 15 των φωτοβολταϊκών και τον τετραπλασιασμό της παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι άκρως απαραίτητη η ανάπτυξη νέων υποδομών αποθήκευσης, οι οποίες να καλύπτουν τις νέες ανάγκες.

Επί παραδείγματι, εφόσον επιτευχθεί και ξεπεραστεί ο στόχος της διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 80% το 2030, θα απαιτείται υποδομή αποθήκευσης του 10% της παραγόμενης ενέργειας.

Για να ανταποκριθούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα θα πρέπει να επιτύχουμε μια σοβαρή αναπροσαρμογή και ενίσχυση των δικτύων διανομής, η οποία, για να υλοποιηθεί και να καλύψει το σύνολο των αναγκών του Ευρωπαίου καταναλωτή, απαιτεί σοβαρή αύξηση των επενδύσεων, που θα πρέπει να τρέξουν με διπλάσιο και, σε πολλές περιπτώσεις, τετραπλάσιο ρυθμό. Ένα απτό παράδειγμα της ανάγκης για επενδυτική έκρηξη στα δίκτυα είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, η οποία αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα και στη χώρα μας.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους ως προς το εύρος των επενδυτικών αναγκών, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα της Eurelectric Grids for Speed, στην Ευρώπη οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής βρίσκονται στα 33 δισ. ευρώ ετησίως και θα πρέπει να φτάσουν στα 67 δισ., από το 2025 έως το 2050. Οι επενδύσεις στη μεταφορά, οι οποίες ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως, θα πρέπει να ανέβουν στα 15-25 δισ. Ένα ποιοτικό στοιχείο στο κεφάλαιο των επενδυτικών αναγκών είναι ότι οι επενδύσεις στη διανομή θα πρέπει να είναι διπλάσιες από τις επενδύσεις στη μεταφορά ενέργειας.

Μια ακόμη πολύ σημαντική πρόκληση, απολύτως σχετική με το υπό διαμόρφωση ενεργειακό τοπίο, αποτελεί το ήδη υπάρχον σοβαρό έλλειμμα εργαζομένων, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι το 2030 θα χρειαζόμαστε 2,5 φορές περισσότερους εργαζόμενους από όσους απαιτούνται σήμερα.

Σε αυτό το άκρως απαιτητικό διεθνές περιβάλλον ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίνεται πλήρως και με εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς η χώρα μας διαθέτει ήδη πλήρη επάρκεια στο δίκτυο διανομής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ηλεκτροκίνησης τόσο σε σχέση με τα υφιστάμενα δεδομένα όσο και σε σχέση με τους μελλοντικούς αυξημένους στόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές αρχικές επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ ήταν 150 εκατ. ευρώ ετησίως και τώρα ανέρχονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ο άμεσος σχεδιασμός μας προβλέπει ότι θα προσθέσουμε στην Αττική 1,0-1,2 GW καλύπτοντας οποιαδήποτε ανάγκη του Λεκανοπεδίου, ενώ 1,5 εκατομμύριο συνδέσεις είναι ήδη διαθέσιμες για φορτιστές.

Το βάθος του σχεδιασμού και η ταχύτητα με την οποία κινείται ο ΔΕΔΔΗΕ στο νέο αυτό τοπίο αντανακλώνται στα οφέλη που αποκομίζουν οι καταναλωτές: Καταρχάς να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις των χρηστών δικτύου οι οποίες χρηματοδοτούν τις επενδύσεις στις διασυνδέσεις επιστρέφονται στον καταναλωτή μέσω της μείωσης του κόστους της ενέργειας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τριπλασιασμός του ρυθμού των νέων συνδέσεων – από 300 MW ανά έτος το 2019 σε 1,2 GW το 2021 και το 2022 και με αντίστοιχα νούμερα το 2023,  είχε αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν πλέον των 1,2 δισ. τα τελευταία δύο χρόνια από το κόστος ενέργειας. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε ότι σημειώθηκε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των πολύ δύσκολων συνθηκών που αυτός δημιούργησε στην αγορά ενέργειας.

Ωστόσο, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ δεν σταματούν εδώ, αφού ο παράγοντας άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο του οργανισμού και, συνεπώς, πολύ σημαντικό μέρος της αποστολής μας αποτελούν οι κρίσιμοι για το δημόσιο συμφέρον τομείς της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος..

Στο πλαίσιο αυτό των προτεραιοτήτων μας, πρωτεύοντα στόχο μας αποτελεί και η επιτάχυνση των υπογειοποιήσεων, οι οποίες υλοποιούνται με ρυθμούς διπλάσιους συγκριτικά με το 2019, καθώς τα οφέλη που αποδίδουν είναι πολύ σημαντικά τόσο για το ίδιο το δίκτυο όσο και για τους πολίτες και το περιβάλλον. Για την ακρίβεια ενισχύουν την ανθεκτικότητα του δικτύου, βελτιώνουν τους λειτουργικούς δείκτες απόδοσης, μειώνουν το κόστος συντήρησης και βλαβών, περιορίζουν τις απώλειες και τις διακοπές ρεύματος και αυξάνουν την πρόσβαση σε ΑΠΕ και τις δυνατότητες για σύνδεση μεγάλου αριθμού εγκαταστάσεων φόρτισης οχημάτων.

Όλα αυτά τα οφέλη για το δίκτυο έχουν άμεσο αντίκτυπο και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, αφού βελτιώνουν την εξυπηρέτησή του και την πρόσβασή του σε ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτή η επενδυτική διαδικασία συντελείται με κεφάλαια τα οποία αντλούμε από τις χρεώσεις χρηστών δικτύου. Τα χρήματα αυτά όμως επιστρέφονται στον καταναλωτή μέσω της μείωσης του κόστους της ενέργειας. Αυτή η αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και του καταναλωτή είναι η μεγάλη μας δύναμη, αφού σηματοδοτεί και τονίζει τον κατ’ εξοχήν κοινωνικό ρόλο του οργανισμού μας.

Όμως, παράλληλα με τις επενδύσεις και την ενίσχυση του δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τη μετεξέλιξή του ώστε να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ραγδαία αυξανόμενες απαιτήσεις. Έτσι από τις αρχές του 2020 έως σήμερα έχουμε καταφέρει να θέσουμε τις κατάλληλες βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας ξεκινώντας την υλοποίηση όλων των κρίσιμων έργων και των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην πλήρη ψηφιοποίηση της εσωτερικής μας λειτουργίας, του δικτύου μας, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Έχοντας εντείνει τους ρυθμούς μας σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζουμε το ταξίδι της μετεξέλιξής μας, της οποίας τα αποτελέσματα αποτυπώνονται σε όλο το εύρος της δραστηριότητας και των μεγεθών της εταιρείας.

________

Ο Αναστάσιος Μάνος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Το άρθρο περιλαμβάνεται στον τόμο GREEK ENERGY 2024 που εξέδωσε για 13η χρονιά το επιτελείο του energypress.

Αρχειοθήκη ιστολογίου