Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Βασίλης Βιλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ): Η ΔΕΗ διασώθηκε με τα χρήματα των Ελλήνων, όπως άλλωστε και οι τράπεζες

Ο Βασίλης Βιλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Αντιπρόεδρος της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 29/07/2024, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις». Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις : - Επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια, όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως κάνουμε πάντα έως ότου ακούσουμε τους Υπουργούς και τους φορείς. Πάντα ακούμε τους Υπουργούς και τους φορείς και μετά λέμε την ψήφο μας. 

 - Όπως είπαμε βέβαια, δεν θα ψηφίσουμε κανένα άρθρο αυτά που αφορούν το Υπερταμείο των ξένων, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως βελτιώνουν το προηγούμενο καθεστώς. Αφού έτσι, θα ήταν σαν να νομιμοποιούσανε με την ψήφο μας, την υφαρπαγή της χώρας, ακόμη καλύτερα τη ληστεία και το ξεπούλημα της, παράλληλα με την αντικατάσταση του πληθυσμού. 

 -Μας έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του Υπουργού, του κυρίου Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία να οδηγείται το 50% στην εξόφληση του χρέους και το 50% σε επενδύσεις για ανάπτυξη. Δεν ισχύει για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά μόνο για το Υπερταμείο, που όμως είναι ζημιογόνο. Μας κοροϊδεύουν δηλαδή. Σε αντίθεση με αυτά που επιβεβαίωσε ο τότε Υπουργός Οικονομικών, στην προηγούμενη Επιτροπή.

 - Εμείς έχουμε πάρει απάντηση από το Υπερταμείο. Όσον αφορά τα έσοδα από όλες τις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με την οποία, από τα 8,79 δις που εισπράχθηκαν από το 2011 έως το 2023, τα 8,5 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή σχεδόν όλα, εκτός από 250 εκατομμύρια που δεν αναφέρετε πού πήγαν και τίποτα για επενδύσεις. 

 - Όσον αφορά δε τα μερίσματα, το Υπερταμείο εισέπραξε 143,7 εκατομμύρια, από τα οποία τα 92,7 εκατομμύρια δόθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους και αυτά, και τα 51 εκατομμύρια στο υπουργείο Ανάπτυξης για επενδύσεις. Ούτε εδώ ισχύει λοιπόν το 50-50.

 - Αλήθεια, όλα όσα έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο και στις θυγατρικές του, έχουν εκτιμηθεί ως προς την αξία τους; Εάν τα μεταφέραμε χωρίς αποτίμηση και χωρίς να εισπράξουμε τίποτα, πώς είναι δυνατόν να πληρώνουμε 607 εκατομμύρια για τις δαπάνες ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ, που επιστρέφονται με την απόφαση του ΣτΕ; - Ειλικρινά νιώθουμε ντροπή για την απίστευτη κακοδιαχείριση και την αδιαφορία για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας που ανήκουν σε όλους εμάς τους Έλληνες, σε καμία από τις κυβερνήσεις μας. 

 - Στα τέλη του 2019 είχατε την τύχη να καταργηθούν τα ΝΟΜΕ ύψους 600 εκατομμυρίων που την επιβάρυναν προηγουμένως, χωρίς να μειώσετε ανάλογα τις τιμές χρέωσης και τις διατηρήσατε ολόκληρο σχεδόν το 2020, παρά το ότι έπεσαν οι τιμές αγοράς καυσίμων λόγω της πανδημίας, ενώ δρομολογήσατε το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο οποίο διαπραγματεύεται το 100% σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του οποίου αισχροκερδεί και η ΔΕΗ.

 - Με απλά λόγια, η ΔΕΗ διασώθηκε με τα χρήματα των Ελλήνων, όπως άλλωστε και οι τράπεζες, με τελευταίες Αττικής και Παγκρήτια. Τι από όλα αυτά θα κάνετε για τα ΕΛΤΑ; Αύξηση των τιμών, χρηματιστήριο υπηρεσιών, αύξηση κεφαλαίου από το κράτος ή τι ακριβώς; Δεν είναι αστείο; - Έχει σημασία πάντως να σημειώσουμε πως στην παράγραφο 4 παραμένει η διάταξη ότι το Υπερταμείο δεν ανήκει στο δημόσιο, κάτι που είχε αναφέρει και το ΣτΕ στην απόφασή του για την ΕΥΔΑΠ. Επομένως, αυτό που είπε προηγουμένως ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου περί ύπαρξης ανάλογου στη Γαλλία και αλλού, δεν είναι σοβαρό. Μάλλον αστείο είναι, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που έχει μεταβιβάσει όλα της τα περιουσιακά στοιχεία σε μία ξένη εταιρεία και μάλιστα χωρίς εκτίμηση της αξίας του. Επίσης, η μοναδική χώρα βέβαια που έχει δώσει τη φορολογική της αρχής σε ξένους. - Είναι σκανδαλώδες ότι απαλλάσσεται εισφορών η συγχώνευση, κάτι που δεν είναι σωστό αφού δεν ανήκει στο δημόσιο ενώ ούτε και το 100% των μερισμάτων του οδηγείται στο δημόσιο. - Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, ο εσωτερικός κανονισμός είναι σύμφωνος με το ενωσιακό δίκαιο, όπως είναι, επίσης, η πολιτική προμηθειών, στην παράγραφο 1ε, κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας. 

Πώς είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε; Έχει ελεγχθεί εάν κάποια διάταξη έρχεται σε αντίθεση με την εθνική νομοθεσία; Υπάρχει κάποιος τέτοιος έλεγχος; - Στο άρθρο 11, διαπιστώνεται μία προσπάθεια να διατηρηθεί το καθεστώς ασυδοσίας ως προς τις απαράδεκτες οικονομικές καταστάσεις. - Γιατί, αλήθεια, ποιος θα από τους απαλλάσσει; Αν δεν απαλλάσσονται τότε ποιος ελεγκτής θα το αναλαμβάνει, όταν μπορεί να διωχθεί ανά πάσα στιγμή, όπως και πρέπει, αν οι οικονομικές καταστάσεις είναι αναξιόπιστες; Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δεν εκδιωχθεί κανείς, απλά παραμένουν αναξιόπιστες. - Αναφέρεται πως το Υπερταμείο θα παρέχει το 50% των κερδών του για την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται τι θα γίνει αυτό το 50%, εάν αποπληρωθεί το χρέος, πριν από τα 99 χρόνια λειτουργίας του Υπερταμείου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου