Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Με «σφραγίδα» Κομισιόν υποχρεωτικά τα 12μηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

 

Με «σφραγίδα» Κομισιόν υποχρεωτικά τα 12μηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος – Μέχρι τις αρχές του 2025 η νομοθέτηση από το ΥΠΕΝ

Υπόθεση των επόμενων μηνών και μέχρι τις αρχές του νέου έτους είναι η θέσπιση σταθερών τιμολογίων δωδεκάμηνης διάρκειας στην αγορά λιανικής ρεύματος σε συνέχεια της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία που έλαβε το «πράσινο φως» των Βρυξελλών μόλις τον προηγούμενο μήνα και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά υποχρεωτικά τα σταθερά τιμολόγια διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, καλώντας τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν όλους τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου αυτά να αποτελούν μέρος των προσφερόμενων προϊόντων από τις εταιρείες προμήθειας προς τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η συμμόρφωση με τις προβλέψεις της Οδηγίας, δηλαδή η μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος και όπως ισχύει γενικά, ο καταναλωτής δύναται να επικαλεστεί την κοινοτική οδηγία ακόμη κι αν αυτή δεν έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία.

Το εν λόγω εδάφιο της Οδηγίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να προσφέρουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή και συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι τελικοί πελάτες που διαθέτουν έξυπνο μετρητή μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας και ότι όλοι τελικοί πελάτες μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, με τουλάχιστον ένα προμηθευτή και με κάθε προμηθευτή που έχει περισσότερους από 200.000 τελικούς πελάτες».

Η υιοθέτηση του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου θα γίνει με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφότου προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για το θέμα. Αυτό κρίνεται σκόπιμο καθώς η εξειδίκευση του μέτρου απαιτεί να συγκεκριμενοποιηθεί ο τρόπος εφαρμογής, δεδομένου ότι τώρα τα σταθερά τιμολόγια είναι ως επί το πλείστον μικρότερης διάρκειας, συνήθως έξι μηνών. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς προμήθειας, καθώς δύναται να αποτελέσει αντίβαρο τόσο σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όσο και ασάφειας για τους καταναλωτές. Το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά μέρος ενός συνολικότερου πλαισίου νομοθετημάτων και διατάξεων που είτε περιλαμβάνονται στην Οδηγία είτε θα ακολουθήσουν μεταγενέστερα και στόχο έχουν να ενισχύσουν περαιτέρω τον ρόλο και τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Να σημειώσουμε ότι η ΡΑΑΕΥ είχε υιοθετήσει ανάλογη προσέγγιση εξαρχής κατά την φάση σχεδιασμού του νέου μοντέλου τιμολόγησης στην αγορά ρεύματος με τα «χρωματιστά» τιμολόγια, προκρίνοντας τα 12μηνης διάρκειας σταθερά. Ως γνωστόν με απόφαση του ΥΠΕΝ προέκυψε η δυνατότητα για μικρότερης διάρκειας σταθερών τιμολογίων (6μηνης) τα οποία και πλέον κυριαρχούν στην κατηγορία των «μπλε» τιμολογίων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου