Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Σδούκου: Για τρεις μήνες η εισφορά στις μονάδες αερίου - Στις 500 KWh το όριο επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές

 

Σδούκου: Για τρεις μήνες η εισφορά στις μονάδες αερίου - Στις 500 KWh το όριο επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, προχώρησε η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι τα τελικά μεγέθη θα προκύψουν στις αρχές Αυγούστου.

Όπως τονίστηκε, νομοθετείται άμεσα η έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο. Πρόκειται για ένα φορολογικό και περιβαλλοντικό μέτρο που εφαρμοστηκε από το Νοέμβριο του 2022 ως το Φεβρουάριο του 2024. Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, ενώ για την πρώτη εφαρμογή ορίζεται ο Ιούλιος.


Η εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε παραγωγό. Δεν μπορεί να καθοριστεί σήμερα το ακριβές ύψος, αλλά θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες παράλληλα με τη νομοθέτηση του μέτρου. Θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ με πρωταρχικό σκοπό να υποστηριχθούν προσωρινά οι καταναλωτές.

Επίσης, τίθεται στις 500 κιλοβατώρες το όριο της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές και το ακριβές ποσό θα καθοριστεί αμέσως μετά την ανακοίνωση του πράσινου τιμολογίου στις αρχές Αυγούστου. Παράλληλα, τα ΚΟΤ θα επιδοτηθούν με μεγαλύτερες τιμές, ενώ γενικότερα η επιδότηση αφορά οριζόντια όλα τα νοικοκυριά. 

Η κα Σδούκου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χονδρικές αγορές, ενώ θα εκτιμήσει την κατάσταση και τον επόμενο μήνα. "Η διαρκής εποπτεία επιβεβαιώνεται και τονίζεται εμφατικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε σε εγρήγορση για τυχόν εμπορικές συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται τη δυσμενή διεθνή συγκυρία και αντλούν οφέλη εκτός του κανονιστικού πλαισίου. Τέτοιες συμπεριφορές θα εντοπιστούν άμεσα και θα κατασταλλούν δραστικά. Ήδη η ΡΑΑΕΥ αξιολογεί καθημειρνά το επίπεδο ανταγωνισμού των συμμετοχόντων ώρα-ώρα σε επίπεδο προσφορών. Έχει τα εργαλεία να επέμβει αν διαπιστώσει καταχρηστικές πρακτικές και το υπουργείο θα της παρέχει κάθε στήριξη".

Αρχειοθήκη ιστολογίου