Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΔΕΔΔΗΕ: Άγνωστο πότε θα εξυπηρετηθούν όλα τα αιτήματα για ΟΠΣ στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης



Την αδυναμία να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα περατώσει την εξέταση των αιτημάτων για Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης ανέδειξε ο ΔΕΔΔΗΕ σε επιστολή του στη Βουλή, στα πλαίσια σχετικής ερώτησης βουλευτή.

Σε γενικές γραμμές, η δυσκολία έγκειται στην ιδιαίτερη κατάσταση του κάθε σταθμού ως προς την σύνδεση του στο δίκτυο, πράγμα που βρίσκεται σε συνάρτηση με τον γεωγραφική του θέση στην επικράτεια του νησιού, όπου άλλοι σταθμοί βρίσκονται σε σημείο που το έργο εμπίπτει εντός των προβλεπόμενων ορίων του δικτύου και άλλοι σταθμοί σε σημεία που έχουν ξεπεραστεί τα προβλεπόμενα όρια του δικτύου. 

Αναλυτικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι «η δυνατότητα (ή μη) σύνδεσης ενός συγκεκριμένου σταθμού στο Δίκτυο εξαρτάται από τη γεωγραφική του θέση, από την οποία καθορίζεται και η ηλεκτρική του θέση, βάσει της εγγύτητας του στο δίκτυο. Η ηλεκτρική θέση (Μ/Σ ΥΤ/ΜΤ, γραμμή ΜΤ, συγκεκριμένη διακλάδωση) καθορίζεται από την εκάστοτε αρμόδια Μονάδα του ΔΕΔΔΗΕ βάσει προμελέτης που εκπονεί, λαμβάνοντας ως δεδομένα τα στοιχεία της γεωγραφικής θέσης του σταθμού που δηλώνεται από τον υποψήφιο παραγωγό με την υποβολή της αίτησής του για χορήγηση ΟΠΣ.

Η προμελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα της τεχνικής εξέτασης, η οποία συνεχίζεται με την εκπόνηση ηλεκτρικής μελέτης ροής φορτίου από την οποία προσδιορίζεται αν πληρούνται πρόσθετα έργα δικτύου. Εφόσον οι υποψήφιοι παραγωγοί εμπίπτουν εντός των προβλεπόμενων ορίων, είτε με είτε χωρίς έργα δικτύου σχετιζόμενα με την αρχικά προταθείσα ηλεκτρική θέση βάσει προμελέτης, χορηγούνται όροι σύνδεσης και η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα.

Όταν όμως προκύπτει υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων, τότε εξετάζεται εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης του σταθμού με το δίκτυο, ώστε να προσδιοριστεί εάν τελικά η σύνδεση είναι τεχνικά εφικτή. Αυτό ισοδυναμεί με εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας τεχνικής εξέτασης. Επομένως, για την ολοκλήρωση της εξέτασης και της χορήγησης ΟΠΣ σε ένα συγκεκριμένο αίτημα που αρχικά φαίνεται να μην μπορεί να ικανοποιηθεί, με δεδομένο ότι η χορήγηση ΟΠΣ πρέπει να γίνεται αυστηρά με τη σειρά που καθορίζει η λίστα με τα πλήρη εκκρεμή προς εξέταση αιτήματα, μπορεί να απαιτηθεί ικανός χρόνος, που ενδέχεται να είναι της τάξης μεγέθους ακόμη και λίγων εβδομάδων».

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τους χρόνους που απαιτούνται, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι «για τους παραπάνω λόγους, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψιν τον μεγάλο όγκο των αιτημάτων που πρέπει να εξεταστούν και το γεγονός ότι η διαδικασία χορήγησης ΟΠΣ για την Κρήτη ουσιαστικά τώρα ξεκινά και δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο τέτοιου αριθμού ταυτόχρονων συγκεντρωμένων αιτημάτων για χορήγηση ΟΠΣ στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης δεν δύναται να εκτιμηθεί με ακρίβεια το εύρος των δυσκολιών που θα αντιμετωπιστούν. Κατά συνέπεια δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ο αριθμός των ΟΠΣ που μπορούν να χορηγηθούν σε δεδομένο χρονικό διάστημα, ούτε μπορεί να βεβαιότητα να δηλωθεί το ότι περιοδικά (πχ εβδομαδιαία) ο ρυθμός χορήγησης ΟΠΣ θα είναι σταθερός, δεδομένων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκάστοτε τοπολογίας του δικτύου σε συσχέτιση και με τα εκάστοτε υποβληθέντα αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ανά ηλεκτρικό χώρο. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να χορηγηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός ΟΠΣ στον μικρότερο δυνατό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αρμόδια Διεύθυνση Περιφέρειας Νησιών του ΔΕΔΔΗΕ, παράλληλα με τη διαδικασία χορήγησης ΟΠΣ για τη σύνδεση φ/β σταθμών στη Κρήτη, είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία χορήγησης ΟΠΣ σε συνέχεια της αντίστοιχης ηλεκτρονικής διαδικασίας για την χορήγηση ΟΠΣ στις Διασυνδεδεμένες Κυκλάδες».

Με βάση τα παραπάνω, ο Διαχειριστής καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «εκτιμάται δε ότι για την περάτωση της όλης διαδικασίας χορήγησης ΟΠΣ στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης θα απαιτηθούν πολλοί μήνες, και πάντα με την επιφύλαξη της έκδοσης των προαναφερθεισών Αποφάσεων του ΣτΕ επί Αιτήσεων Ακύρωσης αναφορικά με τα ειδικά περιθώρια ισχύος στην Κρήτη που παραμένουν ακόμη δεσμευμένα σε συνέχεια και κατ’ εφαρμογή σχετικών Αποφάσεων του ΣτΕ επί αιτήσεων χορήγησης προσωρινής διαταγής και αναστολής, ως προελέχθη.

Τέλος, να αναφέρουμε όπως αναγράφει η επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ, ότι «η αρχικώς αναρτηθείσα στις 24/05/2024 λίστα περιλάμβανε 916 αιτήματα παραγωγών με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας και αυτοπαραγωγών με (εικονικό) ενεργειακό συμψηφισμό, ενώ μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 22 ΟΠΣ σε αιτήσεις με βεβαίωση πληρότητας για τις οποίες ολοκληρώθηκε και η σχετική τεχνική εξέταση».

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου