Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Όλα ανοιχτά γύρω από τη ΔΕΗ


Με δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, του υπουργείου Ενέργειας και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, συνεχίστηκαν χθες και προχθές οι συζητήσεις γύρω από τη ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόταση που παρουσίασε επίσημα την Πέμπτη η διοίκηση της ΔΕΗ στους δανειστές για τη δημιουργία εταιρειών λιανικής που θα διατεθούν προς πώληση σε ανταγωνιστές. Η πρόταση αν και επισήμως χαρακτηρίζεται ως συμπληρωματική των δημοπρασιών ενέργειας, εφόσον γίνει αποδεκτή, ενδεχομένως να οδηγήσει στην ακύρωση στην πράξη των ΝΟΜΕ, τα οποία έχουν δεχθεί έντονα πυρά από την πλευρά της ΔΕΗ.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα γύρω από τις επαφές και συζητήσεις προκύπτουν
τα εξής:
Πρώτον παρότι οι δανειστές έχουν ακούσει με προσοχή την πρόταση της ΔΕΗ, υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός απέναντι σε αυτήν. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από κάποιες πληροφορίες που θέλουν να έχουν ζητηθεί επιπλέον στοιχεία γύρω από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών προς τη ΔΕΗ αλλά και για την τιμολογιακή πολιτική και τις εκπτώσεις της εταιρείας (15% σε καλοπληρωτές και 6% για προεξόφληση λογαριασμών).
Δεύτερον, υπουργείο ενέργειας και ΔΕΗ, εμφανίζονται με κοινές θέσεις και καταγράφεται συμπόρευση. Αφενός το ΥΠΕΝ συνεχίζει να στηρίζει τη συνέχιση των ΝΟΜΕ, θέτει ωστόσο υπό την "προστασία" του την πρόταση της ΔΕΗ να υπάρξει και ένα εναλλακτικό μέτρο που εφόσον στεφθεί με επιτυχία θα μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοπρασίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστική η επισήμανση τόσο από πλευράς ΔΕΗ όσο και από πλευράς υπουργείου ότι "τα ΝΟΜΕ είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός, σκοπός είναι η απελευθέρωση της αγοράς και σε αυτόν υπάρχει ταύτιση".
Τρίτον, το ΥΠΕΝ επιμένει στη θέση ότι δε συζητούνται πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μην μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια τέτοια συζήτηση.
Τώρα στις δύο τεχνικές συναντήσεις που ακολούθησαν την συνάντηση της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε η πρόταση της ΔΕΗ, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να ζητούν λεπτομέρειες και στοιχεία γύρω από θέματα όπως η διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η τιμολογιακή πολιτική και η πολιτική αποκοπών της εταιρείας.
Τέλος σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μετά την ολοκλήρωση χθες των τεχνικών συναντήσεων, αναμενόταν να προσδιοριστεί νέο ραντεβού μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Ενέργειας, για τις επόμενες ημέρες και πριν την αναχώρηση των δανειστών, πιθανόν την Τετάρτη. Σε αυτό το ραντεβού, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου