Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΑΜΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ: "ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΤΕ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ"


ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ:
ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ
ΚΑΙ 
ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Η ΤΡΙΤΗ (ΠΡΑΞΗ) ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΗ ΚΡΥΒΟΥΝ,
ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΤΕ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
(Πιθανότατα τους Γερμανούς. Ενδιαφέρονται πολλοί, ανάμεσά τους και οι Αμερικανοί) 
Για όποιους έχουν αμφιβολίες για το τι θα ακολουθήσει παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα απ’ τη συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη στη Καθημερινή της Κυριακής 1ης Σεπτεμβρίου: «Επιδιώκουμε πέρα από το να κρατήσουμε τη ΔΕΗ όρθια να τη καταστήσουμε ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές…». 

Συναδέλφισσες, -φοι,
Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Υπουργού Ενέργειας καθημερινά παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα όσα δηλώνει δεξιά & αριστερά (έχει δώσει πάνω από 20 συνεντεύξεις) σχετικά με τη ΔΕΗ. Μέσα σε όσα λέει (χωρίς να προσπερνάμε γιατί δεν τα έλεγε όσο ήταν στην αντιπολίτευση) 3 πράγματα μας βρίσκουν σύμφωνους:
Η εξαγγελία για την κατάργηση των ΝΟΜΕ, ο περιορισμός του ποσοστού που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ στη Λιανική (δηλαδή να μην πάει στο 50%) και το ότι (εκεί που έλεγαν τα ακριβώς αντίθετα) δεν θα πουλήσουν υδροηλεκτρικά. 
Όμως για να μη γελιόμαστε, για να μην εφησυχάζουμε και να μην βαυκαλιζόμαστε, όπως όλα δείχνουν τις εξαγγελίες αυτές και για τις οποίες παριστάνει τον superman, (ότι δηλαδή ότι και να πει… το ιερατείο της Ε.Ε. δεν πρόκειται να κάνει πίσω) τις κάνει όχι γιατί τον πήρε ο πόνος για τη ΔΕΗ. 
Κατ’ εμάς ο λόγος που λέει τα παραπάνω είναι γιατί έχει γίνει συμφωνία (πριν καν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ) ανάμεσα στην ηγεσία της και την κ. Μέρκελ να παραδώσουν και τη ΔΕΗ στους Γερμανούς οι οποίοι δεν τη θέλουν αδειανό πουκάμισο.
Γι’ αυτό κάνει τον παλικαρά ο κ. Χατζηδάκης και δηλώσεις, όπως η παρακάτω, τις οποίες θα ζήλευε και ο πιο αριστερός…
Πιο συγκεκριμένα όπου βρεθεί και όπου σταθεί λέει: «Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν δεχόμαστε να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελών σ’ αυτό το θέμα»!!! 
Μετά από αυτό το αριστερό κρεσέντο εμείς τι να πούμε… Τύφλα να έχει ο Λαφαζάνης…
Βέβαια η σιωπή του επί 3 χρόνια, το ότι είχε πιει το αμίλητο νερό, το ότι δεν έκανε ούτε μια ερώτηση – επερώτηση για τα ΝΟΜΕ μας αναγκάζει να του πούμε ότι έχει πολύ ελαστική και επιλεκτική συνείδηση. 
Επίσης θέλουμε να του πούμε ότι ειδικά για τα ΝΟΜΕ μην μας εμφανίζεται και σωτήρας γιατί πέρα από το ότι στο τέλος του 2019 έτσι και αλλιώς έληγαν, οι συμβολαιοποιημένες ποσότητες ενέργειας που έχουν εξασφαλίσει οι ιδιώτες προμηθευτές από τις μέχρι τώρα δημοπρασίες φτάνουν μέχρι το καλοκαίρι του 2020, δηλαδή τότε που ξεκινάει η εφαρμογή του Target Model. 
ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ
Ταυτόχρονα, πέρα από την προετοιμασία παράδοσης – προσφοράς της ΔΕΗ στους ιδιώτες πάντα με το άλλοθι για να σωθεί η ΔΕΗ αλλά και για να βρεθούν λεφτά να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο  (για το καλό μας δηλαδή) προετοιμάζουν το έδαφος και για την παράδοση του Δικτύου Διανομής – ΔΕΔΔΗΕ, για το οποίο ακόμα δεν έχουν καταλήξει, δηλαδή αν θα το προσφέρουν κατά πλειοψηφία (πρόταση κ. Θωμά) ή αν θα βάλουν στρατηγικό επενδυτή με μειοψηφικό πακέτο.
Ως γνωστό μέχρι και πριν από λίγους μήνες, πάγια θέση της ΝΔ, όσον αφορά το δίκτυο ήταν ότι «το δίκτυο είναι φυσικό μονοπώλιο και ως τέτοιο δεν πωλείται». Με δεδομένη αυτή της την θέση έχει ιδιαίτερη αξία να σταθούμε και να δούμε γιατί άλλαξε άποψη. 
Η εξήγηση που δίνουμε εμείς είναι μια και ξεκάθαρη:
Η μεγάλη δουλειά, η μεγάλη μπίζνα, για να το πούμε λαϊκά, δεν είναι πλέον στην παραγωγή. Όχι ότι τέλειωσαν οι ευκαιρίες. Περιορίστηκαν όμως και με το Target Model θα περιοριστούν ακόμα πιο πολύ. 
Από δω και πέρα η μεγάλη δουλειά είναι στο δίκτυο και αυτό λόγω της τοποθέτησης των έξυπνων μετρητών και κυρίως λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης (που θα αποτελέσει επανάσταση στην επικοινωνία) της νέας τεχνολογίας του 5G που για να λειτουργήσει χρειάζεται πολύ πυκνό σύστημα κεραιών οι οποίες βεβαίως χρειάζονται και χώρο να τοποθετηθούν και ευκολία τροφοδότησης με ρεύμα. Το δίκτυο διανομής είναι η καλύτερη περίπτωση για την ανάπτυξή του !!
Αυτή κατά την δική μας άποψη είναι η αιτία της αλλαγής της θέσης της.
Προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα (αυτά που σπρώχνουν τον κ. Θωμά να λέει ότι πρέπει να δοθεί το 51% του ΔΕΔΔΗΕ) δεν διστάζει να απεγδύεται των θέσεων της και να τις πετάει στον κάλαθο των αχρήστων.
Βεβαίως ως φύλλο συκής χρησιμοποιεί την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, στη λογική…. αμάρτησα για το παιδί μου, (θα βάλουμε στρατηγικό επενδυτή για να σώσουμε τη ΔΕΗ) γι’ αυτό και απολύτως συνειδητά πέρα απ’ την εμφανή πολιτική σκοπιμότητα διογκώνει απίστευτα και ανεύθυνα (χωρίς να τη νοιάζει αν η επιχείρηση είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο) τη δύσκολη θέση της επιχείρησης.
Εμείς χωρίς να θέλουμε να κρύψουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που πρώτοι, εντονότερα και καλύτερα από οποιονδήποτε, έχουμε επισημάνει ξανά και ξανά, οφείλουμε να πούμε στον κ. Υπουργό ότι το κόμμα του, για την κατάντια της ΔΕΗ φέρει τεράστια ευθύνη και καλό είναι να μην μιλά σα να πρωτοανελάβε χθες τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί έχουμε να του απαριθμήσουμε δεκάδες καταστροφικές αποφάσεις (πλήρης αποκλεισμός της ΔΕΗ από τις ΑΠΕ – ΜΑΜΚ – ΑΔΙ – ENERGA – συμφωνία ΑτΕ – χρέη ΛΑΡΚΟ κ.α.).
Σε συνέχεια του παραπάνω θέματος και για να κάνουμε για μια φορά ακόμα γνωστή τη θέση μας, ξεκαθαρίζουμε ότι όσο μας αφορά θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε τόσο η ΔΕΗ όσο και το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι φυσικό μονοπώλιο να παραμείνει στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου.
Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον ΑΔΜΗΕ.
Η στάση μας αυτή ως συνδικαλιστές δεν πηγάζει, όπως σίγουρα θα μας κατηγορήσουν, από συντεχνιακή αντίληψη των πραγμάτων.
Η στάση μας αυτή εδράζεται στην πάγια άποψή μας, ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας, γιατί τότε τα όποια κέρδη ένα είναι σίγουρο, όπως συμβαίνει παντού, θα τα πληρώσουν οι καταναλωτές.
Κατά την άποψή μας, η σωτηρία της ΔΕΗ δεν χρειάζεται την ιδιωτικοποίηση του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της.    
Κανείς δεν θα σκότωνε (δεν θα πουλούσε) την χρυσοφόρο όρνιθα του.
Όσα πάρει η ΔΕΗ σε μια στιγμή, θα τα έχει βγάλει σε 3 χρόνια και θα της έχει μείνει και το δίκτυο.
Η πώληση του δικτύου δεν θα είναι η σωτηρία της ΔΕΗ, θα είναι η καταστροφή της.
ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ, 
ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΣΩΤΗΡΕΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ 
ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ 
ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Όσο δε για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ και το που θα βρει τα χρήματα να υλοποιήσει το όποιο επενδυτικό της πρόγραμμα, με βάση τα παρακάτω δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Ναι,
  • με δεδομένο ότι στα οικονομικά της αποτελέσματα δεν θα περιλαμβάνονται πλέον μια σειρά ΕΦΑΠΑΞ επιπτώσεις (όπως π.χ. η πρόβλεψη αποζημίωσης του προσωπικού 164,3 εκ. – η απομείωση της αξίας των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης 242 εκ. – τόκοι υπερημερίας του ΑΔΜΗΕ 109 εκ.) που σκοπίμως τις προσπερνά η ΝΔ για να χρεώνει πολιτικά την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό και στόχο να φτιάχνει κλίμα διάλυσης,
  • με δεδομένο (;) ότι σταματούν τα ΝΟΜΕ (να το δούμε),
  • με δεδομένο ότι θα πάρει 195 εκ. από τα χρωστούμενα των ΥΚΩ του 2011 (κακώς κάκιστα μόνο 195 εκ.),
  • με το πιθανότερο όπως όλα δείχνουν ότι θα εισπράξει 400 – 450 εκ. από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και χωρίς καν να συμπεριλαμβάνουμε τα όσα θα εισρεύσουν στα ταμεία της από τις αυξήσεις (490 εκ.) και από το συστηματικό κυνήγι όσων δεν πληρώνουν όπως λέει και ξαναλέει ο κ. Υπουργός (λες και η επιχείρηση δεν θα έκανε εισπράξεις αν δεν ερχόταν ο κ. Χατζηδάκης), 
η οικονομική ανάταξη της ΔΕΗ δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Συναδέλφισσες, -φοι,
Με την ανοχή και τις ευλογίες όλων των κομμάτων και πρώτης και καλύτερης της ΝΔ, από τη ΔΕΗ εκλάπησαν πολλά δις € τα τελευταία 19 χρόνια (ιδιαίτερα τα τελευταία 10). Αυτή είναι η αλήθεια. Παραταύτα όμως η επιχείρηση (χάρη στα χρήματα που εξοικονόμησε από τη μείωση της μισθοδοσίας του προσωπικού της που αγγίζουν τα 6 δις €) μέχρι στιγμής δεν κατέρρευσε.
Φυσικά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που επικράτησε 19 χρόνια τώρα (ΑΠΕ, ΜΑΜΚ, ΑΔΙ, ΜΜΑΕ, ENERGA, HELLAS POWER, ΝΟΜΕ, ΛΑΡΚΟ, ΑτΕ, ΕΤΜΕΑΡ κ.α.) αναπόφευκτα θα συμβεί και αυτό.
Το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ μέχρι στιγμής, κυρίως είναι πρόβλημα ρευστότητας…
Αυτό με όλα όσα δρομολογούνται χωρίς να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση που ναι μεν, και το αναγνωρίζουμε στα θετικά της, κατήργησε το νόμο για τη Μικρή ΔΕΗ και δεν ιδιωτικοποίησε στο 66% το Δίκτυο Μεταφοράς, πλην όμως φέρνει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την άσχημη κατάσταση της ΔΕΗ:
  • συμφωνία για τα ΝΟΜΕ, 
  • συμφωνία για την μείωση του πελατολογίου στο 50%, 
  • τελευταία συμφωνία για την ΑτΕ,
  • αύξηση των χρεών της ΛΑΡΚΟ κατά 76 εκ., 
  • δώρο στους ΑΠΕΤΖΗΔΕΣ με το ΠΧΕΦΕΛ,
απ’ ότι φαίνεται θα ξεπεραστεί.
Η ΔΕΗ, όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα γυρίσει στην κερδοφορία… (και φυσικά την εικόνα είναι σαν να την βλέπουμε από τώρα).
Ο κ. Χατζηδάκης που δεν έδωσε ούτε ένα MW άδεια στη ΔΕΗ για τις ΑΠΕ και που το κόμμα του έχει τη κύρια ευθύνη για το κατάντημα της επιχείρησης, θα καυχιέται ότι την έσωσε κιόλας !!
Συνεπώς ας αφήσουν στην άκρη το «επιχείρημα» - άλλοθι ότι πουλάμε το Δίκτυο για να σώσουμε τη ΔΕΗ.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ
Όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμολογίων (αρέσει δεν αρέσει στον κ. Υπουργό περί αυτού πρόκειται), από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι είμαστε αντίθετοι και ο λόγος είναι γιατί ο κ. Χατζηδάκης έστειλε το λογαριασμό σε λάθος παραλήπτη. 
Τις αυξήσεις αυτές έπρεπε να τις πληρώσουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αυτοί που θησαύρισαν μέσα στην κρίση, γδέρνοντας τους καταναλωτές με το ΕΤΜΕΑΡ, για να πληρώνονται την MWh μέχρι και 550 €/MWh!!
Τις αυξήσεις αυτές έπρεπε να τις πληρώσουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αυτοί που χάρη στο κορόιδο που λέγεται ΔΕΗ, δεν επωμίσθηκαν ούτε σεντς από τις συνέπειες της κρίσης και την εκτίναξη των απλήρωτων λογαριασμών κοντά στα 3 δις € …
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης, να καταργήσει στην ουσία το μειωμένο τιμολόγιο και μάλιστα χωρίς να σεβαστεί τίποτα απολύτως, παρανομώντας και καταργώντας μονομερώς περιεχόμενο αλλεπάλληλων Συλλογικών Συμβάσεων, εκείνο που έχουμε να πούμε είναι ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την ουσία, που δεν είναι άλλη από το ότι για μια φορά ακόμα έβαλε τους καταναλωτές να πληρώσουν το φαγοπότι άλλων. 
Θα παραδεχόμασταν τον κ. Υπουργό εάν έβαζε τις αυξήσεις μόνο σε αυτούς που έφαγαν και ήπιαν, δηλαδή στους κάτοχους των ΑΠΕ που μόνο τα τελευταία χρόνια εισέπραξαν 11 δις €. Εκ των οποίων τα 5,5 δις απευθείας από τις τσέπες των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Τότε και μόνο θα μπορούσατε κ. Υπουργέ να μας πείτε  «κύριοι θέλω να βάλετε και εσείς πλάτη» και για να ακριβολογούμε και άλλη πλάτη, γιατί έχουμε βάλει ήδη τεράστια. 
Όμως αυτά για τον κ. Υπουργό που είναι μετρ της στοχοποίησης των εργαζομένων και του κοινωνικού κανιβαλισμού, είναι ψιλά γράμματα. 
Η κίνησή του με συνοπτικές διαδικασίες να καταργήσει το μειωμένο τιμολόγιο, που οι ρίζες του πάνε 74 χρόνια πίσω (το 1945) και που είχε δοθεί έναντι αύξησης μισθού, (αλήθεια από πότε ο μισθός είναι προνόμιο;) ήταν αποκλειστικά και μόνο για να αποκοιμίσει, να κοροϊδέψει και να ξεγελάσει τους καταναλωτές από την άδικη αύξηση που τους επέβαλε. 
Κλείνοντας την ενότητα των άδικων αυξήσεων στους καταναλωτές και της κατάργησης του μειωμένου τιμολογίου του προσωπικού, ένα μήνυμα του στέλνουμε: 
Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.
Εμείς το θέμα των άδικων αυξήσεων στους καταναλωτές και του μειωμένου τιμολογίου δεν θα το αφήσουμε έτσι. 
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
κ. ΥΠΟΥΡΓΕ, ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Τέλος κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση, δεν μπορούμε να μην κάνουμε μνεία για την απίστευτη και ανεύθυνη δήλωση του κ. Υπουργού ότι… «μας συμφέρει να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, να κάθονται οι εργαζόμενοι και να τους πληρώνουμε».
Προφανώς ο κ. Υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι πέρα από την οικονομική διάσταση των πραγμάτων, υπάρχει και το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχει και προηγείται το θέμα της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Προφανώς ο κ. Υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μετριούνται όλα με το έσοδα – έξοδα.
Προφανώς ο κ. Υπουργός δεν αντιλαμβάνεται, δεν γνωρίζει ότι αν κάνουμε αυτό που λέει σήμερα, η ΟΤΣ θα φτάσει μέχρι και 300 €/MWh. 
Προφανώς ο κ. Υπουργός δεν γνωρίζει, ότι τις ώρες τις αιχμής που δεν θα φυσά και δεν θα έχουμε ούτε τα Φ/Β, θα αφήσει εκατομμύρια καταναλωτές χωρίς ρεύμα.
Τουλάχιστον ενημερώστε τον σε αυτό, εκτός και αν το ξέρει…
Αν το γνωρίζει και παραταύτα λέει αυτά που λέει, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά … 
Εμείς πάντως του διαμηνύουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα ούτε και να αφεθεί η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στη ζυγαριά έσοδα – έξοδα. 
κ. Υπουργέ, δεν μετριούνται όλα με την παλάντζα του μπάρμπα – Θωμά 
ή (για να σας θυμίσουμε και το τραγούδι - ορόσημο, τώρα που μετατραπήκατε σε … «αριστερό»), την παλάντζα του… κυρ Παντελή.
Γραμματεία ΕΑΜΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ
Υ.Γ. Για να μην κουραστείτε να το βρείτε στο youtube, ο ακριβής τίτλος του τραγουδιού είναι «Έντιμε άνθρωπε κυρ Παντελή».

Αρχειοθήκη ιστολογίου