Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Σωκράτης Φάμελλος: Αδικαιολόγητες και απαράδεκτες οι αυξήσεις στα τιµολόγια της ΔΕΗ

Για ακραία κοµµατικοποίηση του κράτους και πρακτικές ∆εξιάς του '60 κάνει λόγο ο Σωκράτης Φάµελλος. ∆εν παραλείπει να σχολιάσει τις αυξήσεις στη ∆ΕΗ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτες.
Κύριε Φάµελλε, οι αυξήσεις της ∆ΕΗ είναι άµεσες και δεν αφορούν µόνο τα οικιακά τιµολόγια. Δικαιολογούνται;
Οι αυξήσεις στα τιµολόγια της ∆ΕΗ είναι αδικαιολόγητες, αφού είχαν ήδη δροµολογηθεί άλλοι τρόποι ενίσχυσης της επιχείρησης. Είναι επιπλέον απαράδεκτες γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν καλύπτει την οφειλή των 200 εκατ. ευρώ της πολιτείας προς τη ∆ΕΗ, καθώς δεν της «βγαίνει» το δηµοσιονοµικό σχέδιο. Τα νοικοκυριά, οι µικροµεσαίοι επαγγελµατίες και οι αγρότες επιβαρύνονται γιατί ο κ. Χατζηδάκης, όπως δηλώνει, θέλει να κάνει τη ∆ΕΗ ελκυστική στους επίδοξους µνηστήρες. Με τις αυξήσεις δίνει την ευκαιρία, παράλληλα, στους ιδιώτες/εναλλακτικούς παρόχους να αυξήσουν
το µερίδιό τους στην αγορά, καθώς και το περιθώριο κέρδους, χωρίς καµία επένδυση ή ρίσκο. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ χρησιµοποιεί παραπλανητικά οικονοµικά στοιχεία και ακατάσχετη καταστροφολογία για να δικαιολογήσει την επιβάρυνση της τσέπης των συνεπών καταναλωτών της εταιρείας, νοικοκυριών και επαγγελµατιών άνω των 500 εκατ. ευρώ, αλλά δεν καταθέτει κανένα µακροπρόθεσµο σενάριο για τη βιωσιµότητα της ∆ΕΗ.
Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε την επιχείρηση «καµένη»…
Οι «άριστοι» που µας χρεοκόπησαν και µας έβαλαν στα µνηµόνια παρέδωσαν το 2015 τη ∆ΕΗ υπερχρεωµένη, µε υψηλό δανεισµό, µε αυξήσεις 60% την περίοδο 2010-2015, πολλές ληξιπρόθεσµες οφειλές, µε ψηφισµένο νόµο για τη «µικρή ∆ΕΗ», που ξεπουλούσε τα υδροηλεκτρικά και παραγωγικές µονάδες, σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων υψηλής τάσης, χωρίς επενδύσεις σε ΑΠΕ και κυρίως χωρίς σχέδιο επιβίωσης. Καταφέραµε να ανατρέψουµε το σχέδιό τους. Μειώσαµε τον δανεισµό κατά 1 δισ. ευρώ, µειώσαµε 12% τα τιµολόγια, προχωρήσαµε σχέδια για τις ΑΠΕ, ακυρώσαµε το ξεπούληµα µονάδων, υδροηλεκτρικών και δικτύων, και δροµολογήθηκαν µέτρα για τιτλοποίηση οφειλών, στρατηγικούς κακοπληρωτές, τελικούς πελάτες κ.λπ., που θα δώσουν 400 εκατοµµύρια στη ∆ΕΗ – σχέδιο το οποίο, φυσικά, συνεχίζει να υλοποιεί η νέα διοίκηση.
Πώς βλέπετε ότι θα εξελιχθεί η πορεία της ∆ΕΗ; ∆ροµολογείται πώλησή της για ψίχουλα, όπως λέτε ήδη;
Υπάρχουν παράλληλα σχέδια της Ν∆ για ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας, υψηλής και µέσης τάσης, της ίδιας της ∆ΕΗ, αλλά και µονάδων της. Το σχέδιό τους περιλαµβάνει και την πώληση ενός φυσικού µονοπωλίου, του ∆ικτύου ∆ιανοµής (∆Ε∆∆ΗΕ), που εισφέρει στη ∆ΕΗ ετήσια έσοδα ύψους 350 εκατ. ευρώ EBITDA και επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Βέβαια, ο κ. Χατζηδάκης είτε επιλέγει να µας πει τη µισή αλήθεια είτε υπάρχουν δύο γραµµές στη Νέα ∆ηµοκρατία. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα πωληθούν υδροηλεκτρικά, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης δηλώνει το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιό τους είναι να ξεπουλήσουν δηµόσια περιουσία που αποδίδει κέρδη, µεταφέροντας κόστος στους καταναλωτές και κέρδη στους ιδιώτες παρόχους. Το πρόβληµα, όµως, είναι ότι, πέρα από ιδιωτικοποίηση, δεν ακούµε κανένα σχέδιο για την αναζωογόνηση και την πρόοδο της ∆ΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το σηµερινό Μαξίµου εγκατέλειψε τη διαπραγµάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Για ποιον λόγο, όµως;
Αλλο ένα ψέµα της Ν∆. Προεκλογικά έκανε σηµαία της τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων και των φόρων. ∆ύο µήνες από την ανάληψη της εξουσίας οι προεκλογικές της δεσµεύσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας «ξεχνιούνται» µία προς µία. Η µείωση των πλεονασµάτων µετατέθηκε για το 2021, αναβάλλεται η µείωση φόρων και επανέρχεται η µείωση του αφορολόγητου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδικεί από τους εταίρους µας τη µείωση των πλεονασµάτων και επιπλέον δεν αξιοποιεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ειδικό λογαριασµό που θα µείωνε το πλεόνασµα στο 2,5% ήδη από το 2020. Ο λόγος είναι προφανής. Ο προεκλογικός λόγος της Ν∆ αποτελεί κλασική περίπτωση πολιτικής εξαπάτησης. Αυτό, άλλωστε, συνεχίζει και µετά τις εκλογές: προτεραιότητα στην επικοινωνία, και όχι στην ουσία.
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της Ν∆ έχει κρυφό πρόγραµµα;
Κρυφό ήταν πριν από τις εκλογές, τώρα, όµως, είναι φανερό και υλοποιείται εις βάρος των πολιτών. Κοµµατικοποίηση του κράτους, κατάργηση θεσµών διαφάνειας και αξιοκρατίας, τροπολογίες ντροπής για αδικαιολόγητες απολύσεις µε εντολή ΣΕΒ. Εξυπηρετήσεις σε επιχειρηµατικά συµφέροντα που τη στήριξαν µε αντάλλαγµα τις παραλίες και τον πλούτο της χώρας µας. Κατάργηση των συλλογικών συµβάσεων και άλλων εργασιακών δικαιωµάτων και παράλληλα αδικαιολόγητη αύξηση του ρεύµατος για να ιδιωτικοποιήσει τη ∆ΕΗ και τα δίκτυα ενέργειας. Αυτό είναι το πραγµατικό σχέδιο της Νέας ∆ηµοκρατίας, για το οποίο προειδοποιήσαµε πριν από τις εκλογές.
Οι εξελίξεις που συνδέονται µε την ΕΥΠ, την Επιτροπή Ανταγωνισµού, γενικώς τη στελέχωση του κράτους, θεωρείτε ότι «αγγίζουν» τους προοδευτικούς πολίτες;
Η ακραία κοµµατικοποίηση των κρατικών δοµών, η καταπάτηση κάθε κανόνα καλής νοµοθέτησης, η κατάργηση ευρωπαϊκών θεσµών διαφάνειας, η πάγια τακτική για τακτοποιήσεις ηµετέρων (ακόµα και χωρίς τα τυπικά προσόντα), αλλά και το σχέδιο για την ΕΥΠ, θίγουν το δηµοκρατικό αίσθηµα των πολιτών. Αποµακρύνουν την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτηµένο «κράτος δικαίου». Χρησιµοποιούν πρακτικές της ∆εξιάς του ‹60 και προσβάλλουν κατακτήσεις της µεταπολιτευτικής Ελλάδας. Είναι δυνατόν να έρχεται τροπολογία την τελευταία στιγµή, διαψεύδοντας πρόσφατη δέσµευση του πρωθυπουργού στη Βουλή, για να τοποθετηθεί ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής στην ΕΥΠ χωρίς πτυχίο; Είναι αυτή κυβέρνηση αρίστων; ∆υστυχώς, η επιλογή αυτή θίγει µια κρίσιµη δοµή εθνικής ασφάλειας και εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε µια περίοδο αναπόφευκτης εσωστρέφειας. Είστε έτοιµοι για µια µαχητική αντιπολίτευση και µια γενναία ανασυγκρότηση;
Τα πρώτα δείγµατα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αφήνουν χρόνο και χώρο για εσωστρέφεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει ισχυρή εντολή από τις εκλογές να αποτελέσει τον ισχυρό πόλο µαχητικής αντιπολίτευσης και υπεράσπισης της κοινωνίας, και παράλληλα να ετοιµάσει το πρόγραµµα και το πολιτικό σχέδιο για την εφαρµογή ενός προοδευτικού και δηµοκρατικού κυβερνητικού προγράµµατος µεταρρυθµίσεων και κοινωνικής ευηµερίας. Στόχος µας είναι η διαµόρφωση µιας νέας κοινωνικής συµµαχίας και συµφωνίας, ενός ισχυρού, δηµοκρατικού, πολιτικού και κοινωνικού συνασπισµού, µε ισχυρή οικολογική ταυτότητα. Και αυτό ήδη προχωρά και προγραµµατικά και οργανωτικά.
Πιστεύετε ότι οι πολίτες που σας ψήφισαν είναι έτοιµοι να ακολουθήσουν ή κάπου τους «φρενάρει» η εσωτερική συζήτηση που γίνεται µε διαφορετικές ταχύτητες;
Οι πολίτες που µας ψήφισαν, αλλά και αρκετοί άλλοι, απαιτούν από εµάς µεγαλύτερες ταχύτητες και άνοιγµα στην κοινωνία. Μας πιέζουν να µην καθυστερούµε. Γιατί η υπεράσπιση των προοδευτικών ιδεών και πολιτικών, αλλά και η διεκδίκηση αλλαγής της διακυβέρνησης, είναι ήδη αναγκαιότητα. Και όταν η κοινωνία και η πατρίδα µας το απαιτούν , η εσωτερική συζήτηση πρέπει να υπηρετεί αυτή την απαίτηση.
(Έθνος)

Αρχειοθήκη ιστολογίου