Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Σ. Φάμελλος: Ανέγγιχτα τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών εδώ και έναν χρόνο αλλά υπέρογκα βάρη για τους καταναλωτές


Σ. Φάμελλος: Ανέγγιχτα τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών εδώ και έναν χρόνο αλλά υπέρογκα βάρη για τους καταναλωτές

«Εδώ και έναν χρόνο η επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω του ράλι ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια φτάνει στα 8 δισ. ευρώ. Ενώ όμως οι καταναλωτές επιβαρύνονται με υπέρογκες αυξήσεις οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν υπερκέρδη τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα. Αύξηση κερδών λοιπόν για τις εταιρείες ενέργειας και υπέρογκα βάρη μόνο για τους καταναλωτές με ξεκάθαρη επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

«Ξεκάθαρη είναι επίσης η ευθύνη Μητσοτάκη για την αύξηση του μεριδίου του πανάκριβου, εισαγόμενου και ορυκτού φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας πίσω από τον προσχηματικό τίτλο απολιγνιτοποίηση, όπως και για την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2021. «Η Ελλάδα αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο του 2021, τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο του 2022 δηλαδή πολλούς μήνες πριν τον πόλεμο. Οι τιμές ρεύματος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Eurostat μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 12%. Η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2021 και για αυτό είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη ΔΕΗ, ενώ στις ιδιωτικές εταιρείες που την εφάρμοζαν, βάσει του κώδικα προμήθειας από το 2013, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έκανε αυστηρό έλεγχο για να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες και για το λόγο αυτό μειώθηκαν οι τιμές ρεύματος προς όφελος και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Για τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας σχολίασε πως: «Ο κος Μητσοτάκης παραδέχτηκε τον Μάρτιο μετά από έντονη πίεση ότι υπάρχουν υπερκέρδη και στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι θα φορολογήσει το 90%. Ακόμη όμως δεν έχουμε δει να επιστρέφει ούτε ένα ευρώ στους πολίτες παρά μόνο τα ψίχουλα από το φιάσκο με το power pass, όπου παίρνει 10 και δίνει 1. Όμως δεν έχει ακόμα ανακοινώσει πόσα είναι τα υπερκέρδη μετά από έναν χρόνο ακρίβειας».

«Τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ το 9μηνο, Ιουλίου 2021 Μαρτίου 2022, και η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει μόνο 270 εκατ. ευρώ όπως μαθαίνουμε από δημοσιεύματα. Είναι ντροπή να μας ζητάει η κυβέρνηση να συναινέσουμε στην προστασία υπερκερδών εν μέσω ακραίας ακρίβειας. Για αυτό το λόγο δεν ψηφίσαμε το άρθρο για τη φορολόγηση των υπερκερδών, όπως δεν το ψήφισε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επιπλέον στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση για την επιστροφή 67 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης το διάστημα Νοεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 και δεν αντικατοπτρίζουν τις εύλογες ανάγκες και την αποδοτική λειτουργία τους, όπως έχει προτείνει και η ΡΑΕ.

Παρουσίασε ακόμη την πρόταση και τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιβολή 5% ανώτατου ποσοστού κέρδους στους ηλεκτροπαραγωγούς, ώστε να κοπούν τα υπερκέρδη και να μειωθούν ουσιαστικά οι λογαριασμοί ρεύματος. «Γιατί να μην έχουμε διατίμηση στην ενέργεια ενώ ελέγχουμε ως κοινωνία το κόστος στο νερό και στο ψωμί; Δεν είναι κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό; Χρειάζεται επίσης να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Τα 3,6 δισ. ευρώ των υπερεισπράξεων του κράτους το πρώτο εξάμηνο του 2022 δείχνουν ότι υπάρχει διπλή αισχροκέρδεια. Εκ μέρους των ενεργειακών εταιρειών αλλά και εκ μέρους του κράτους. Και οι γαλάζιες διοικήσεις στη ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας επιλέγουν να χαρατσώνουν τους καταναλωτές για να βγάζουν κέρδη στην πλάτη των καταναλωτών. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη είχαμε στις εταιρείες αυτές με τις γαλάζιες διοικήσεις που τοποθέτησε ο κ. Μητσοτάκης».

Αρχειοθήκη ιστολογίου