Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Δ.Ε.Η. και Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε ανοικτή επικοινωνία για την ενεργειακή κρίση

Συνεχίζοντας τον κύκλο συναντήσεων που αφορούν το μείζον θέμα της ακρίβειας, που πηγάζει πρωτίστως από τις τιμές της ενέργειας και δυσχεραίνει σημαντικά τη ζωή των συμπολιτών μας, η κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο της Δ.Ε.Η. κο Γεώργιο Στάσση με πλούσια ατζέντα θεμάτων.

Απόρροια γεωπολιτικών και λοιπών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και πλήθους άλλων παραγόντων σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές του ρεύματος έχουν υποστεί σημαντικές αυξήσεις, καθιστώντας το από κοινωνικό αγαθό σε είδος πολυτελείας για πολλούς εκ των συμπολιτών μας.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, καταρχάς μετέφερε στον κο Στάσση το γενικότερο κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της Δ.Ε.Η., τόσο για την ακρίβεια όσο και για τον τρόπο που γίνονται οι τιμολογήσεις στο ρεύμα, υπενθυμίζοντας του την προσφυγή που έγινε από το ΙΝΚΑ, κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Περαιτέρω ζήτησε, εν όψει και της αναστολής της ρήτρας για ένα χρόνο με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί εφεξής η  τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Η. υπό αυτό το νέο πλαίσιο, καθώς εκφράζονται από πολλούς φόβοι ενσωμάτωσής της στην τιμή της κιλοβατώρας.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα κατόπιν συναντήσεων και με άλλους φορείς (ΙΝΚΑ, ΕΒΕΑ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών), αλλά και με πλήθος πολιτών επεσήμανε ότι, «απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από το κράτος, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διεκδικήσεις αντίστοιχες αυτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την διαχείριση των τιμών του ρεύματος. Με δεδομένο ότι ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε, στη μάχη  κατά της ακρίβειας πρέπει να συμβάλλουν και οι πάροχοι ενέργειας. Ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών  έχει αυξηθεί δραματικά και μάλιστα δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο με τις ισχύουσες διατάξεις».

Με γεωπολιτικές και λοιπές εξελίξεις να προμηνύουν ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα έθεσε εύλογα το ερώτημα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα του πλάνου απολιγνιτοποίησης που έχει ανακοινώσει η Δ.Ε.Η., αλλά και γενικότερα την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που κατά πως φαίνεται θα εκτροχιάσουν χρονικά τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ζήτησε επίσης να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες της «Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες», αν εκμεταλλεύεται όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε ποιο βαθμό, διαπιστώνοντας ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. Έθεσε επίσης μείζονα θέματα που αποτελούν πάγιες θέσεις των Οικολόγων Πρασίνων σχετικά με τη χρήση των ΑΠΕ, όπως ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός χωρίς τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές φυσικού κάλλους ή υψομέτρου άνω των 600 μέτρων, με πρόβλεψη για τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας, καθώς και πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα και με τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο και αξιοβίωτο μέλλον για όλους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα και στις ενεργειακές κοινότητες, συνεταιρισμών, δηλαδή μέσω των οποίων οι πολίτες σε συνεργασία με δήμους μπορούν αφενός να επωφεληθούν από καθαρή και φθηνότερη ενέργεια, αφετέρου δε, να υπάρχει καλύτερη χωροταξική διασπορά των υποδομών ΑΠΕ.

Με πλήθος ερευνών εν εξελίξει από ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια για την πράσινη ενέργεια, όπως  πχ η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η παραγωγή ενέργειας μέσω του κυματισμού της θάλασσας, έρευνες για τη δημιουργία ανεμογεννητριών νέας τεχνολογίας χωρίς αισθητική ή ηχητική όχληση κ.λπ., η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου πλάνου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που θα εστιάζει στην στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, διευκολύνοντας τόσο τον πράσινο μετασχηματισμό της Δ.Ε.Η., αλλά και μακροπρόθεσμα την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας με πράσινη και προσιτή ενέργεια για όλους.  Γι’ αυτό το θέμα ζήτησε να ενημερωθεί από τον κο Αχιλλέα Ιωακειμίδη, Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης της Δ.Ε.Η, που ήταν παρόν στην συνάντηση και έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του «Κέντρου Καινοτομίας», το οποίο επενδύει τόσο σε επίπεδο έρευνας, όσο και στην βιώσιμη επιχειρηματικότητα νεοφυών επιχειρήσεων.

Η κα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, ζήτησε επίσης διευκρινίσεις για τις ανακοινώσεις της Γ.Ε.Ν.Ο.Π.  σύμφωνα με τις οποίες η ίδια δεν προτίθεται να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο ΔΣ της Δ.Ε.Η., καθώς διαφωνεί τόσο με το νέο τρόπο διορισμού εκπροσώπου της στο ΔΣ, όσο και με τη μείωση της εκπροσώπησής της από δύο μέλη σε ένα.  Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης και για τα ποσοστά εκπροσώπησης του γυναικείου φύλλου στο δυναμικό της εταιρείας, που φαίνεται να έχει αυξητικές τάσεις τόσο στο ΔΣ, όσο και όλη την ανώτερη διοίκηση.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο πλαίσιο της δράσης τους για τη καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά και της αντιμετώπισης του ενεργειακού ζητήματος θα προβούν σε συναντήσεις και με άλλους φορείς και οργανισμούς.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου