Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Εθνικοποιείται πλήρως η γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF


Η γαλλική κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας EDF, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

"Σας επιβεβαιώνω σήμερα ότι το κράτος σκοπεύει να ελέγξει το 100% του κεφαλαίου της EDF", είπε η Μπορν μιλώντας στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Η EDF, της οποίας το γαλλικό κράτος κατέχει ήδη το 84%, βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού για τους νέους πυρηνικούς σταθμούς της στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς επίσης και προβλήματα σε ορισμένους από τους παλιούς αντιδραστήρες της.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι μισοί από τους αντιδραστήρες της στη Γαλλία είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης.

Παράλληλα, η EDF έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τους κρατικούς κανόνες που την αναγκάζουν να πουλάει ενέργεια με έκπτωση σε ανταγωνιστές της, ενώ οι τιμές βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ.

Η γαλλική εταιρεία έχει υπολογίσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα περιορίσουν τα κέρδη της κατά 18,5 δισ. ευρώ, ενώ οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα της κοστίσουν επιπλέον 10,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το χρέος της αναμένεται να αυξάνεται κατά 40% φέτος, σε περισσότερα από 61 δισ. ευρώ.

Η επιλογή της πλήρους εθνικοποίησης της EDF είχε αναφερθεί και από τον Πρόεδρο Μακρόν νωρίτερα φέτος, ο οποίος σκοπεύει να καταστήσει την εταιρεία ως τον κύριο πυλώνα μιας τεράστιας κρατικής επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η κ. Μπορν δεν διευκρίνισε εάν η κρατικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε στο χρονικό πλαίσιο της κίνησης.

Οι μετοχές του ομίλου πάντως, που υποχωρούσαν κατά 5% πριν την ανακοίνωση, πραγματοποιούν πλέον ισχυρό ράλι άνω του 13%.

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου