Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Στάσσης: Αναπροσαρμογή στην απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, χωρίς αλλαγές στο στρατηγικό πλάνο



Την προσήλωση της ΔΕΗ στις προτεραιότητες που θέτει το business plan της εταιρείας με σαφή προσανατολισμό στην ενεργειακή μετάβαση ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Economist. 

Ειδικότερα, ο κ. Στάσσης ανέφερε πως η Επιχείρηση σχεδιάζει να

αναπτύξει 5 GW μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι με την τρέχουσα κρίση, ο σχεδιασμός δεν αλλάζει αντίθετα επιταχύνεται. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ προωθεί την ψηφιοποίηση του δικτύου της και μιας σειράς δραστηριοτήτων, ενώ, ιδιαίτερα ενεργή εμφανίζεται ως προς τον εκσυγχρονισμό των προτάσεων προμήθειας με όλους τους τρόπους.  

Αναφερόμενος στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης ανέφερε πως ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο που έχει καταρτιστεί. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο της ΔΕΗ προέβλεπε την απόσυρση 3 λιγνιτικών μονάδων φέτος, πράγμα που ενδεχόμενα δεν θα προχωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας, δεδομένων των γενικότερων εξελίξεων. Ωστόσο, το συνολικότερο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ παραμένει αναλλοίωτο ως προς τα χρονικά ορόσημα που έχει θέσει για την οριστική απόσυρση των μονάδων.  

Σε ότι αφορά το «πράσινο» επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επισήμανε πως σε αυτό δίνεται κατά κύριο λόγο έμφαση σε έργα ηλιακής ενέργειας (σχεδόν αποτελούν τα 2/3 των νέων έργων ΑΠΕ) και λιγότερο στα αιολικά που αντιπροσωπεύουν το 1/3 των νέων έργων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φωτοβολταϊκά υλοποιούνται ταχύτερα έναντι των αιολικών. Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις «προκλήσεις» που προκύπτουν με την εφοδιαστική αλυσίδα, όπου η ζήτηση για πάνελ και inverter έχει εκτοξευτεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί «παρενέργειες» στον προγραμματισμό υλοποίησης των έργων.  

Τέλος, ο κύριος Στάσσης στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της ψηφιοποίησης, ξεχωρίζοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την χώρα αναπτύσσοντας τις ανάλογες δραστηριότητες, δεδομένου ότι η χώρα ήδη έχει γίνει αποδέκτης σημαντικών τέτοιων επενδύσεων. Η πρόθεση της ΔΕΗ είναι να μετρήσει περισσότερα βήματα στον τομέα της ψηφιοποίησης και του IT. 

Μιχάλης Μαστοράκης

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου