Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Αποσύρει το αίτημα το ΥΠΕΝ το αίτημα στρατηγικής εφεδρείας των λιγνιτικών – Κατέπλευσε το δεξαμενόπλοιο LNG στην Ρεβουθούσα

energymag.gr

Από

Στην απόσυρση του αιτήματος που έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η πρόθεση του ΥΠΕΝ να αποσύρει το σχήμα στήριξης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κώστας Σκρέκας με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager την περασμένη Κυριακή.

Η πρόταση του ΥΠΕΝ για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας είχε υποβληθεί στην Κομισιόν τον περασμένο Ιούλιο και προέβλεπε την αποζημίωση της ΔΕΗ για χρονική περίοδο δύο ετών, ως αντιστάθμισμα του ελάχιστου κόστους συντήρησης και λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων που επρόκειτο να αποσυρθούν.

Τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθιστούν επιβεβλημένη τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΝ για την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού προβλέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ, με την επιχείρηση μάλιστα να έχει προχωρήσει από τον περασμένο Απρίλιο σε αύξηση των εξορύξεων από τα λιγνιτωρυχεία, προκειμένου να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έως το τέλος του έτους επρόκειτο να αποσυρθούν τα εργοστάσια Μεγαλόπολη 3 και Άγιος Δημήτριος 1-4, το 2023 ο Άγιος Δημήτριος 5, η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη 1, ενώ εξετάζεται σοβαρά η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο.

Κατέπλευσε το δεξαμενόπλοιο LNG στη Ρεβυθούσα

Θέμα χρόνου είναι η ενσωμάτωση στον σταθμό αεριοποίησης LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα του ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου, το οποίο θα αυξήσει αισθητά την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Το πλοίο βρίσκεται ήδη στο νησί της Ρεβυθούσας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Η αναβάθμιση της μοναδικής πύλης LNG που διαθέτει η Ελλάδα θα διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο ενόψει του επόμενου χειμώνα, ακόμα και εάν επιβεβαιωθεί το πλέον δυσμενές σενάριο και η Gazprom διακόψει ολοκληρωτικά τις ροές αερίου προς τη χώρα μας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου