Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΗ: "Κούρσα" για την κάλυψη νωρίτερα του στόχου για 1 GW ΑΠΕ - Το deal με Enel και τα άλλα μεγάλα projects της εταιρείας


του Χρήστου Κολώνα 
Νωρίτερα η ΔΕΗ πετυχαίνει το στόχο της θέσης σε λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ισχύος 1 GW (Γιγαβάτ).

Η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Enel στη Ρουμανία αλλά και η ολοκλήρωση δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα θα φέρουν τη δημόσια εταιρεία πολύ πιο κοντά απ’ ότι αρχικώς προγραμμάτιζε στη δημιουργία χαρτοφυλακίου εν λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος 1 GW.

Η Enel

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την ιταλική Enel για την απόκτηση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και 13 αιολικά πάρκα ισχύος 534 MW.

Αν οι συζητήσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα τότε η πράσινη ενέργεια της ΔΕΗ σχεδόν τετραπλασιάζεται και από ισχύ 280 MW που διαθέτει σήμερα, εκτινάσσεται στα 814 MW. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης προβλεπόταν η αύξηση στο 1,5 GW των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) σε 18 μήνες. Ο στόχος αυτός έρχεται νωρίτερα και είναι πιθανόν να επιτευχθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη

Η εξαγορά της Ρουμανίας, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο επιταχυντής για την επίτευξη πολύ πιο γρήγορα του στόχου του 1 GW.

Ο πήχης αυτός, όμως, προσεγγίζεται από τη ΔΕΗ με την ολοκλήρωση δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, αντίστοιχα. Σε εκτάσεις λιγνιτορυχείων της εταιρείας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα (Ηλιακό Βέλος Ι) και εκείνο των 50 MW στη Μεγαλόπολη (Αρκαδικός Ήλιος Ι-ΙΙ)

Έτσι, η ΔΕΗ προσθέτει στην φαρέτρα της πράσινης ισχύος της άλλα 250 MW. Μαζί με την απόκτηση των 534 MW στη Ρουμανία προσθέτει στα σημερινά ΑΠΕ ισχύος 280 MW έργα σε λειτουργία ισχύος 784 MW. Αθροιστικά σε ένα εξάμηνο, η εταιρεία ξεπερνά το φράγμα του 1 GW. Για την ακρίβεια θα έχει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.034 MW.

Ο χάρτης

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη που δημοσιεύει ο ΟΤ, η ΔΕΗ έχει σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5,9 GW.

Η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» σκοπεύει σε 30 μήνες να έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 5,1 GW.

Από το pipeline των έργων 5,9 GW τα 4,6 GW είναι εξασφαλισμένα αδειοδοτικά και πρόκειται σύντομα να κατασκευαστούν. Πιο συγκεκριμένα από τα 4,6 GW, έργα ισχύος 1,7 GW διαθέτουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και βρίσκονται σε φάση αναμονής των όρων σύνδεσης. Τα υπόλοιπα 2,2 GW έχουν λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ρεύματος.

(Οικονομικός ταχυδρόμος)

Αρχειοθήκη ιστολογίου