Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Παθητικό για τους περισσότερους προμηθευτές τον Δεκέμβριο

Κώστας Δεληγιάννης

Η υψηλή αβεβαιότητα που υπεισέρχεται στην πρόβλεψη από τους προμηθευτές των χονδρεμπορικών τιμών κάθε μήνα (έως τις 20 του προηγούμενου μηνός όταν πρέπει να ανακοινώσουν τις χρεώσεις τους), αναδεικνύεται και τον Δεκέμβριο. Αυτή τη φορά, οι χρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των προμηθευτών κινούνται χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία εκτιμάται πως θα κυμανθούν τελικά οι χονδρεμπορικές τιμές, κάτι που σημαίνει πως για αυτές τις εταιρείες ο μήνας που διανύουμε θα κλείσει με παθητικό. 

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Αύγουστο, αν και σε εκείνη την περίπτωση ήταν λιγότερες οι εταιρείες που «έγραψαν» ζημίες. Η διαφορά, όμως, είναι πως τον Δεκέμβριο μόνο τρεις πάροχοι ανακοίνωσαν χρεώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν πιθανότητες να βρίσκονται πάνω από το κόστος προμήθειας, όπως αυτό θα διαμορφωθεί αυτό τον μήνα. Αντίστροφα, σε άλλες περιπτώσεις (όπως τον Σεπτέμβριο), οι εκτιμήσεις των παρόχων κινήθηκαν υψηλότερα από το ύψος στο οποίο έφτασε πραγματικά η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, με συνέπεια να διαμορφωθεί σημαντικό θετικό ισοζύγιο. 

Οι εκτιμήσεις για την ΤΕΑ 

Όσον αφορά τον μήνα που διανύουμε, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το κόστος προμήθειας θα κινηθεί στα επίπεδα των 385 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή, για τον Δεκέμβριο μόλις τρεις πάροχοι ανάρτησαν χρεώσεις πάνω από τη συγκεκριμένη τιμή (και μάλιστα οριακά). Επομένως, τουλάχιστον η συντριπτική πλειονότητα του κλάδου θα «γράψει» ζημίες τον τελευταίο μήνα του 2022. 

Η παραπάνω εκτίμηση πηγάζει από το ποσό στο οποίο «κλείδωσε» το συμβόλαιο TTF παράδοσης Δεκεμβρίου, η μεσοσταθμική τιμή του οποίου έκλεισε στα 118,36 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, το κόστος των εγχώριων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αέριο (κόστος στο οποίο από τον Νοέμβριο έχει προστεθεί και το τέλος 10 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα καυσίμου) διαμορφώνεται στα επίπεδα των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Κατά συνέπεια, η τιμή αυτή αποτελεί το «κατώφλι» για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί η ΤΕΑ τον Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η αστοχία οφείλεται στο γεγονός ότι στο τέλος του δεύτερου 10ήμερου Νοεμβρίου (όταν οι προμηθευτές έκαναν τους υπολογισμούς για να ανακοινώσουν τις χρεώσεις Δεκεμβρίου) οι ενδείξεις ήταν ότι το συμβόλαιο στο TTF θα «έκλεινε» σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Ωστόσο, το κύμα ψύχους που μεσολάβησε είχε ως συνέπεια να κινηθεί έντονα ανοδικά το αέριο έως το τέλος του μήνα, αναπροσαρμόζοντας προς τα πάνω την τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου. Μία εξέλιξη που δείχνει πως ακόμη κι αν οι ανακοινώσεις των χρεώσεων γίνονται 10 ημέρες πριν τεθούν σε εφαρμογή, το χρονικό αυτό διάστημα είναι αρκετό για να ανατραπούν τα δεδομένα. 

«Επαναφορά» σε λειτουργία των μονάδων αερίου 

Από την άλλη πλευρά, το «κλείδωμα» του κόστους αερίου στα 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για την εγχώρια αγορά, τη στιγμή που η τιμή των spot φορτίων κινείται υψηλότερα, έχει ως συνέπεια οι εγχώριες μονάδες να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των χονδρεμπορικών αγορών των όμορων χωρών. Ως συνέπεια, τη στιγμή που το μοντέλο month ahead είχε ως συνέπεια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να υπάρξει σημαντική υποχώρηση της συμμετοχής τους στο μίγμα (με αύξηση των εισαγωγών), πλέον το ίδιο μοντέλο έχει προκαλέσει την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από αέριο. 

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το μερίδιο του καυσίμου στο μίγμα αγγίζει το 54%, συνεπικουρούμενο και από τη μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ, λόγω των καιρικών συνθηκών. Στο ίδιο πλαίσιο, ενισχυμένες είναι πλέον και οι εξαγωγές (στα επίπεδα του 12% σήμερα) όταν τον Οκτώβριο δεν ξεπέρασαν το 8%. 

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η εγχώρια αγορά θα μείνει εξαγωγική όλο τον μήνα, ώστε οι εγχώριες μονάδες να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων των δύο προηγούμενων μηνών. Αυτό θα κριθεί από τη διακύμανση των spot τιμών αερίου μέσα στον Δεκέμβριο, η οποία με τη σειρά της θα καθορίσει κατά πόσο οι Τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς στις γειτονικές χώρες θα παραμείνουν υψηλότερες από το κόστος λειτουργίας των εγχώριων μονάδων, συνυπολογίζοντας σε αυτό και ένα ποσό 3-8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, που είναι το κόστος για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας εκτός συνόρων.


 https://energypress.gr/news/pathitiko-gia-toys-perissoteroys-promitheytes-ton-dekemvrio-megalytero-kostos-promitheias-apo

Αρχειοθήκη ιστολογίου