Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε ΑΠΕ, αλλά δεν θα εγκατασταθούν παντού

energypress.gr

Περισσότερα από 200 έργα και αρκετές πρόσθετες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030, το οποίο είναι προϋπολογισμού 5,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε σήμερα στην παρουσίαση του, τονίζοντας ότι η δίκαιη ανάπτυξη για την κυβέρνηση σημαίνει να δείχνει την ίδια φροντίδα στην Περιφέρεια με αυτήν στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ και την ανάπτυξη του δικτύου στην περιοχή, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

"Ξέρουμε πολύ καλά το πρόβλημα το κορεσμού της Πελοποννήσου ως προς τη διείσδυση των νέων ΑΠΕ και με τον Υπουργό και με την Γενική Γραμματέα. Ξέρουμε τις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για τις υποδομές στα δίκτυα, ώστε να μπορέσουμε να χωρέσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς την Πελοπόννησο. Και θα επαναλάβω αυτό το οποίο λέω σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά σε περιοχές που αναπτύσσουν έντονη μεταποιητική δραστηριότητα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η φθηνή ενέργεια μέσω net metering και virtual net metering πρέπει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας.



Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μπορέσουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνή ενέργεια από αυτή που θα είχαν αν κατανάλωναν παραδοσιακή ενέργεια, όπως το κάνουν μέχρι σήμερα.

Και βέβαια ξέρω ότι υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση -παντού στην πατρίδα μας συμβαίνει αυτό- για το πού θα τοποθετηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χώρα χρειάζεται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Πελοπόννησος χρειάζεται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΑΠΕ μπορούν να μπουν παντού.

Χρειαζόμαστε μία ισορροπία και χρειαζόμαστε, και σε αυτό επιμένω, και έχουμε πια και τα εργαλεία τα κανονιστικά για να το επιβάλλουμε, δεν θα γεμίσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα μοναδικά μας ελληνικά βουνά. Το Μαίναλο θα προστατευθεί, ο πυρήνας του Μαινάλου θα κηρυχθεί «απάτητος δρυμός». Έχουμε χώρο εξάλλου, Υπουργέ μου, για να τοποθετήσουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε άλλες περιοχές όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι σχετικά μικρότερη".

Αρχειοθήκη ιστολογίου