Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Πώς θωρακίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2034


της Μαριάννας Τζάννε 

Με τρεις νέες μονάδες φυσικού αερίου που θα ξεκινήσουν να μπαίνουν σταδιακά στο σύστημα από αρχές του έτους έως και το 2025 και μία τέταρτη που εκτιμάται ότι υπό συνθήκες θα μπορούσε να επιστρατευτεί από το 2026, θα θωρακιστεί η χώρα μας το επόμενο διάστημα για να εξασφαλίσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος.

Στην νέα «φουρνιά» εγκαταστάσεων φυσικού αερίου θα προστεθεί η υπερσύγχρονη μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας δυναμικότητας 825 MW, η λειτουργία της οποίας μετρά αντίστροφα και ακολουθεί η κοινή επένδυση της Motor Oil με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή (825 MW), η οποία προβλέπεται να ενισχύσει το σύστημα από τις αρχές του 2025.


Σύμφωνα με την μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ένταξη των συμβατικών μονάδων στο σύστημα θα πηγαίνει παράλληλα με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποτελούν τον κύριο και πρωταρχικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ωστόσο από την μελέτη διαπιστώνεται ότι οι συμβατικοί σταθμοί ορυκτών καυσίμων δεν θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό μας σύστημα ακόμη και μετά την επίτευξη των στόχων της πράσινης ανάπτυξης.

Ο λόγος είναι ότι κρίνονται αναγκαίοι για να διασφαλίσουν την επάρκεια του συστήματος ακόμη και μετά την λειτουργία σταθμών αποθήκευσης.

Η 4η μονάδα

Η μελέτη προβλέπει ότι από το 2026 και ανάλογα με τον βαθμό διείσδυσης των έργων από ανανεώσιμες πηγές αλλά και τη ζήτηση, θα χρειαστεί η προσθήκη στο σύστημα μίας ακόμη μονάδας ισχύος από 600 έως 800 μεγαβάτ.

Η πρόβλεψη αυτή ανοίγει το δρόμο σε ένα από τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχέδια από τα οποία το ένα είναι ήδη στα σκαριά και ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον όμιλο Κοπελούζου και αφορά την άδεια του τελευταίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το δεύτερο αφορά το σχέδιο της Elpedison για μια τέταρτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Θεσσαλονίκη, για την οποία η εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει την επενδυτική απόφαση.

Όπως έλεγαν πρόσφατα στελέχη της Elpedison, η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από την διάρκεια ζωής του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι οι μονάδες θα χρειαστεί να παραμείνουν για αρκετά χρόνια στο σύστημα και για να είναι βιώσιμες θα πρέπει να προβλεφθεί η λειτουργική τους ενίσχυση.

Η μελέτη συνδέει την στήριξη των μονάδων με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αναφέροντας ότι όσο αυξάνεται η διείσδυση, τόσο οι μονάδες φυσικού αερίου θα κρίνονται μη βιώσιμες και θα χρειαστούν οικονομική ενίσχυση για να μείνουν ως εφεδρεία στο σύστημα.

Πιο αργός λόγω της ενεργειακής κρίσης θα είναι και ο «θάνατος» του λιγνίτη καθώς οι μονάδες –όπως προβλέπει και το αναθεωρημένο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ- αλλά και η μελέτη του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνουν ανοικτές τουλάχιστον έως το 2025, πλην Πτολεμαΐδας 5.

Η τελευταία θα παραμείνει σε λειτουργία έως τα τέλη του 2028 και στην συνέχεια θα κλείσει για να γυρίσει σε φυσικό αέριο από αρχές του 2030 με μεγαλύτερη ισχύ 1000 MW από 615 MW που θα είναι μέχρι το 2028. Ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι καμία μονάδα, δεν θα βγαίνει εκτός συστήματος αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η αντικατάστασή της με ισοδύναμες μονάδες.

Νέα έργα από ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η μελέτη του Διαχειριστή αποτελεί ειδική μελέτη σχετικά με την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος και τα περιθώρια εφεδρείας του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά το εγκεκριμένο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ καθώς και τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Η μελέτη αυτή που εκπόνησε το εργαστήριο του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παντελή Κάπρου θα επικαιροποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), κάτι που αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το 2034 θα αποσυρθούν από το σύστημα οι τέσσερις παλιότερες μονάδες φυσικού αερίου: το Λαύριο IV (550MW) και η Κομοτηνή της ΔΕΗ 550 και 476 MW αντίστοιχα, η μονάδα (ΕΝΘΕΣ) της Elpedison στην Θεσσαλονίκη και ο μικρός Ήρωνας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ισχύος 148 MW συνολικής ισχύος 1.574MW.

Τo σύστημα αναμένεται να ενισχυθεί και με πρόσθετα έργα όπως είναι η μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Αμφιλοχία, η οποία θα προσθέσει ισχύ 660 MW από το 2027 αλλά και δύο νέα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ.

Πρόκειται για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Μετσοβίτικο των 29 MW, τον αντίστοιχο της Μεσοχώρας ισχύος 160 MW από το 2025 και τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Αυλάκι των 83 MW που θα μπει στο σύστημα το 2028. Με την Πτολεμαΐδα 5 και την μονάδα της Μυτιληναίος που θα λειτουργήσουν άμεσα θα προστεθεί ισχύ 1.440MW.

www.newmoney.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου