Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Πρωτομηνιά – πρωτοχρονιά… με αυξήσεις

energypress.gr

Λογαριασμοί ρεύματος: Πρωτομηνιά – πρωτοχρονιά… με αυξήσεις – Ανακοινώνουν αύριο οι πάροχοι τις χρεώσεις του Ιανουαρίου – Πάνω 45% η τιμή της χονδρεμπορικής
Κωνσταντίνος Φιλίππου

Αυξημένες αναμένεται να είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο που θα ανακοινώσουν αύριο 20 Δεκεμβρίου οι προμηθευτές.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, και όπως προκύπτει από την πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας, μάλλον θα αποτελέσει έκπληξη η διατήρηση τους στα επίπεδα του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το διάστημα των 19 ημερών του Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στα επίπεδα των 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για την ίδια περίοδο του Ιουνίου ήταν στα 205,86 ευρώ. Η μέση τιμή είναι σε ένα μήνα υψηλότερη κατά περίπου 45%.

Αν και βέβαια τις τελευταίες έξι μέρες η μέση χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος έχει βουτήξει κατά 50%, στα 200 ευρώ σήμερα από σχεδόν 400 ευρώ στις 14 του μηνός, εντούτοις, οι πάροχοι δεν μπορούν να πάρουν ρίσκο και να συγκρατήσουν τουλάχιστον τα τιμολόγια στα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Η νευρικότητα στην αγορά του TTF μεταφέρθηκε και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγές θέλουν οι υψηλότερες τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι να ξεπερνούν τα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα και οι χαμηλότερες να είναι τουλάχιστον στα 0,35 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Δεκέμβριο οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων κινήθηκαν από τα 0,27 έως και τα 0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελικές τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται πάντα από τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα επιχορηγήσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε η μέση τιμή λιανικής να διαμορφωθεί στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου