Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Μ. Παναγιωτάκης από το ΛΚΔΜ: Έτοιμη η ΔΕΗ για την ανέγερση της “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”

– Περιμένει την κατάθεση της εγγυητικής για να αρχίσει τις εργασίες πριν χειμωνιάσει

– Δήλωσε ότι η νέα μονάδα μπορεί να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το 2019
NEA MONADA AHS
Η ΔΕΗ έχει κάνει όλες τις ενέργειες για την έναρξη κατασκευής της νέας, 5ης μονάδας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες ανέγερσης με το που θα παραδώσει την εγγυητική επιστολή ο ανάδοχος του έργου.
Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, στη συνάντηση εργασίας που είχαν χθες το πρωί στην Περιφέρεια, όπου δήλωσε μάλιστα πως επιδίωξη της ΔΕΗ είναι «να αρχίσουν άμεσα» οι..
εργασίες της “Πτολεμαΐδας 5” και μάλιστα «πριν μάς πιάσει ο χειμώνας.»
????????????????????????????????????
Αντίστοιχη θέση διατύπωσε εξάλλου ο πρόεδρος της ΔΕΗ και στις συσκέψεις που είχε με τα στελέχη του ΛΚΔΜ.
Η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΗ στην περιοχή μας είναι πολυήμερη, καθώς  περιοδεύει από το πρωί της Δευτέρας σε εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ στο ενεργειακό  λεκανοπέδιο, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί σειρά επαφών με στελέχη του ΛΚΔΜ και θεσμικούς φορείς της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ο οποίος συνοδεύεται από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης- μεταξύ των οποίων τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, Γιάννη Κοπανάκη, είχε την Δευτέρα συναντήσεις με στελέχη του ΛΚΔΜ, καθώς ξεκίνησε την περιοδεία του με επίσκεψη στο διοικητήριο του ΛΚΔΜ όπου είχε σύσκεψη με τους τομεάρχες και υποτομεάρχες του ΛΚΔΜ. Στη συνέχεια  περιόδευσε σε εργασιακούς χώρους του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο ορυχείο Καρδιάς, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου και στο Κύριο Πεδίο (ορυχείο Μαυροπηγής).
Αυτοψία
panagiotakis
Ο κ. Παναγιωτάκης επισκέφθηκε μάλιστα και το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί η νέα λιγνιτική μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στο εξαντλημένο πλέον ορυχείο Κομάνου, προκειμένου να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου. Στελέχη του ΛΚΔΜ ενημέρωσαν τον κ. Παναγιωτάκη για την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου για την «Πτολεμαΐδα 5», επισημαίνοντας ότι μένουν κάποιες λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση των πρανών σε ένα κομμάτι της αυλής λιγνίτη της νέας μονάδας, εργασίες οι οποίες ωστόσο δεν επηρεάζουν την έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Π», ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από τεχνικής πλευράς και το έργο κατασκευής της νέας μονάδας μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, ακόμα και σήμερα, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της «Πτολεμαΐδα 5» και να ξεκινήσει η λειτουργία της το 2019. Καθώς, όπως σημείωσε, η κατασκευή της νέας μονάδας είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, καθώς διασφαλίζει την αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα χρόνια για περιβαλλοντικούς λόγους.
Στη σύσκεψη που είχε με τα στελέχη του ΛΚΔΜ ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε εξάλλου και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να στηρίζεται στο εθνικό ενεργειακό καύσιμο, τον εγχώριο λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή κατά τουλάχιστον 30%-35%, ενώ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η ΔΕΗ θα προλάβει να κατασκευάσει και τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισκέφθηκε χθες το πρωί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, όπου είχαν συνάντηση εργασίας στην οποία παραβρέθηκαν και οι αντιπεριφερειάρχες και στην οποία τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις μετεγκαταστάσεις οικισμών που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στην περιοχή.
Ο κ. Παναγιωτάκης έχει προγραμματίσει εξάλλου συναντήσεις με συνδικαλιστικά στελέχη και με εκπροσώπους ενεργειακών δήμων- σήμερα το απόγευμα μάλιστα θα επισκεφθεί στις 6:30 το Δημαρχείο Πτολεμαΐδας όπου και θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Εορδαίας, Σάββα Ζαμανίδη.
Η περιοδεία του Πρόεδρου της ΔΕΗ στην περιοχή μας ολοκληρώνεται με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο Πέμπτη στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, στην Πτολεμαΐδα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου