Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το Πολυτεχνείο Κρήτης συντονιστής στην έρευνα για τα έξυπνα δίκτυα

Ο τομέας των έξυπνων δικτύων προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων και των διαμορφωτών πολιτικών για την ενέργεια σε διεθνές επίπεδο.
Το έργο Smart GEMS του προγράμματος Horizon 2020 της ΕΕ εστιάζεται στον σχεδιασμό και βελτιστοποίηση πραγματικών υποδομών έξυπνων δικτύων.
Στο έργο συμμετέχουν εταιρείες και πανεπιστήμια με αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα των ευφυών δικτύων διαμορφώνοντας ένα συνεργατικό σχήμα για την..
υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων με στόχο την παραγωγή καινοτομίας. 
Το Πολυτεχνείο Κρήτης ως συντονιστής του έργου Smart GEMS πρόκειται να φιλοξενήσει σημαντικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στις εγκαταστάσεις του. Ειδικότερα το Εργαστήριο Ενεργειακής Διαχείρισης Δομημένου Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης (EMBER) με επικεφαλής την Δρ Κολοκοτσά Διονυσία έχει αναλάβει μεταξύ άλλων την υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων για την περαιτέρω αξιοποίηση των εγκαταστάσεων CAMP IT που περιλαμβάνουν έξυπνους μετρητές, προηγμένες μετρητικές υποδομές,  ευφυή δικτυακά συστήματα διαχείρισης ενέργειας κ.α.
Παράλληλα, για την υλοποίηση των στόχων του έργου ο βιομηχανικός εταίρος AEA διαθέτει στους ερευνητές και εταίρους πρόσβαση στην έξυπνη κοινότητα LEAF που αποτελείται από κατοικίες μηδενικών εκπομπών CO2, σχολείο που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, φιλικές προς το περιβάλλον βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, σταθμό παρακολούθησης και ελέγχου, ηλεκτροκίνητα οχήματα κ.α.
Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Smart GEMS έχουν τεθεί οι στόχοι:
Ανάπτυξη βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων
Προώθηση καινοτομιών σε επίπεδο διεργασιών και προϊόντων
Διεύρυνση δικτύωσης για την προώθηση των έξυπνων δικτύων και των έξυπνων πόλεων
Υποστήριξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τεχνοβλαστών

Η πρώτη συνάντηση των εταίρων του έργου Smart GEMS έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

 http://energypress.gr/news/polytehneio-kritis-syntonistis-stin-ereyna-gia-ta-exypna-diktya

Αρχειοθήκη ιστολογίου