Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Καθετοποιούνται οι εταιρείες λιανικής ρεύματος ενόψει απελευθέρωσης



Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα δημοπρασίες τύπου NOME παραμένει σε εκκρεμότητα και συνεπώς είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη πραγματικής απελευθέρωσης στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, εκείνο που είναι σαφές είναι ότι η χώρα με το τρίτο μνημόνιο έχει αναλάβει μια ρητή δέσμευση: Από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%. Δέσμευση που «φωτογραφίζει» στην ουσία τη ΔΕΗ, που σήμερα ελέγχει περίπου το 95% της αγοράς λιανικής.
Η προοπτική αυτή, η μεταφορά δηλαδή μεριδίου 50% της πίτας της λιανικής σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέχρι το 2020, κάνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος να ανασυγκροτούνται και χαρακτηριστικό δείγμα της τάσης αυτής είναι η καθετοποίηση των εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής.
Μετά την PROTERGIA και την ΗΡΩΝ που είναι ήδη καθετοποιημένες, χθες ανακοίνωσε την οργανωτική της ανασυγκρότηση η ELPEDISON, έτσι ώστε παραγωγή ρεύματος και υπηρεσίες προμήθειας να αποτελούν δραστηριότητες της ίδιας ενιαίας εταιρείας.  
Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, η αλλαγή στην οργανωτική διάρθρωση που ανακοίνωσε η εταιρεία, σηματοδοτεί την έμφαση που δίνουν οι μέτοχοι της ELPEDISON στην αγορά της λιανικής ρεύματος και στις προοπτικές που διανοίγονται στον κλάδο μετά..
τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα για σημαντική μείωση μεριδίων της ΔΕΗ.
Η βασική αλλαγή αφορά την καθετοποίηση της εταιρείας, Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, την 1η Σεπτεμβρίου η ELPEDISON ENERGY AE, με κύρια δραστηριότητα  την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συγχωνεύθηκε από την  ELPEDISON ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.E. (συγχώνευση δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη), με πρωταρχική δραστηριότητα την παραγωγή ενέργειας. Η νέα εταιρεία θα φέρει πλέον το διακριτικό τίτλo ELPEDISON A.E., με αμετάβλητη τη συμβατική σχέση με τους πελάτες της και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.
Με την κίνηση αυτή οι τρείς βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας, (ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η ιταλική εταιρεία ενέργειας EDISON και ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κορυφαίοι παίκτες στον τομέα τους και οι τρείς), επαναπροσδιορίζουν τη θέση της ELPEDISON στην ενεργειακή αγορά, με στόχο την επίτευξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακας που εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν μια ακόμα πιο «επιθετική» εμπορική πολιτική, με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες για τον τελικό καταναλωτή. Τελικός στόχος, να καταστεί η ELPEDISON κορυφαίος παίκτης στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

 http://energypress.gr/news/kathetopoioyntai-oi-etaireies-lianikis-reymatos-enopsei-apeleytherosis

Αρχειοθήκη ιστολογίου