Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΗ: Κυρίαρχη στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας



Πέντε ηλεκτρικές διασυνδέσεις διαθέτει η Ελλάδα με την Ιταλία, την Αλβανία, τα Σκόπια, τη
Βουλγαρία και την Τουρκία, μέσω των οποίων εισάγονται και εξάγονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Το τελευταίο 8μηνο του 2015 έχουν εισαχθεί περισσότερες από 8,2 εκ. MWh, οι περισσότερες από τις οποίες προήλθαν από τη Βουλγαρία.
Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σαφώς χαμηλότερες στο ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς μέσω των 5 διασυνδέσεων εξήχθησαν 1,19 εκ. MWh, με την Ιταλία να αποτελεί το βασικό ..
προορισμό των εξαγωγών.
Στις διασυνδέσεις της χώρας μας έχουν δραστηριοποιηθεί 33 εταιρείες το πρώτο 8μηνο του έτους, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στα σχετικά Μητρώα που διατηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), διαθέτοντας είτε άδεια εμπορίας είτε άδεια προμήθειας.
Ανάμεσα στυς 10 πιο δραστήριους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 80% των εισαγόμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας φιγουράρει και η ΔΕΗ, η οποία εισήγαγε το 26% του συνόλου της ενέργειας, η σλοβενική GEN-I καθώς και οι ελβετικής καταγωγής Alpiq και Axpo.
Αντίστοιχα, στις εξαγωγές πρωταγωνιστούν η σλοβένικη GEN-I καθώς και οι Danske Commodities και Ezpada με έδρα το Aarhus της Δανίας και το Zug της Ελβετίας αντίστοιχα. Οι 3 εταιρείες πραγματοποίησαν το 63,4% των συνολικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

 http://energyin.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου