Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Στις Βρυξέλλες ο Γεράσιμος Θωμάς: Αρχίζει το παζάρι με την Κομισιόν για ΝΟΜΕ και απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Σε ένα παλιό γνώριμο και οικείο περιβάλλον βρίσκεται από σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. Στις Βρυξέλλες.
Όμως η ιδιότητα με την οποία μεταβαίνει στην Κομισιόν ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης ίσως κάνει πιο δύσκολο το έργο του, αυτό της διαπραγμάτευσης των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ θα παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι τις 5 του μηνός. Το διάστημα αυτών των δύο ημερών θα επιδιώξει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε συναντήσεις που θα έχει με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας και άλλα στελέχη της Κομισιόν, να προλειάνει το έδαφος των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος, αναφέρουν πηγές, θα επιδιώξει να παρουσιάσει το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, ικανοποιώντας τόσο τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των θεσμών όσο και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τις μεταρρυθμίσεις.
Στα φλέγοντα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ανάμεσα στις δύο πλευρές, και για τα οποία ο κ. Θωμάς θα αναζητήσει τους δίαυλους επικοινωνίας στην Κομισιόν, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες «βάζουν μέσα» οικονομικά τη ΔΕΗ, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών.
Σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά, θέλουν το υπουργείο ΠΕΝ να βάζει ως αντίμετρο της κατάργησης των ΝΟΜΕ ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, όπως εκείνων του Αμυνταίου, της Μεγαλόπολης ΙΙΙ, της Καρδιάς κ.λπ.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ζητήσει η Κομισιόν, όπως επίσης και τι έχει να προτείνει η ελληνική πλευρά για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στην εποχή του target model. Το μοντέλο στόχος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αναμένεται να λειτουργεί πριν το καλοκαίρι του 2020, οπότε το κύριο θέμα είναι με ποιά «εργαλεία» θα μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ.
Ως προς το ποσοστό της δημόσιας εταιρίας στην αγορά ηλεκτρισμού, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει επίσης την παύση της ισχύος της συμφωνίας για τη μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50% στο τέλος του 2019 και την επαναδιαπραγμάτευση του σε υψηλότερα επίπεδα γύρω στο 60 με 65%.
Η διαμόρφωση της ατζέντας και τα διαπραγματευτικά χαρτιά των δύο πλευρών αναμένεται να φανούν με την επικείμενη επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.  



 https://energypress.gr/news/stis-vryxelles-o-gerasimos-thomas-arhizei-pazari-me-tin-komision-gia-nome-kai-apeleytherosi-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου