Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Να μη γίνει στη ΔΕΗ ο,τι και στις Τράπεζες


Αντί να τσακώνονται πάνω από το «πτώμα» της ΔΕΗ η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, καλό είναι να αναλογιστούν (γιατί να «παραδεχθούν» δεν υπάρχει περίπτωση) τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ συν-ευθύνες τους για την κατακρεούργηση του κορυφαίου περιουσιακού «φιλέτου» του ελληνικού Δημοσίου.
  • Από τον Βασίλη Βέργη*
Η ΔΕΗ υπήρξε για δεκαετίες «ατμομηχανή» του κράτους, αλλά ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις με την πελατειακή τους πολιτική την κατέστησαν θνησιγενή οργανισμό, τη βιωσιμότητα του οποίου παρέδωσε κουρελιασμένη ο ΣΥΡΙΖΑ και με τις διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις της ήταν σαν να της «τύπωνε» κηδειόχαρτο η Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα από τη νέα χρονιά να δίνει… πακέτα προσφορών στους καταναλωτές της, όπως πράττουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας! Λησμόνησε να μας πει όμως… ποια ΔΕΗ θα έχει απομείνει μέχρι τη χαραυγή του νέου έτους. Αυτή που με την καινούργια
τιμολογιακή πολιτική της «χαρατσώνει» -για να επιβιώσει, όπως λέει ο υπουργός- ακόμη και τους καλοπληρωτές της, μειώνοντας στο μισό το μπόνους που ορθά ελάμβαναν έως σήμερα; Η ΔΕΗ που, για να σωθεί, ρίχνει τα βάρη ξανά στον καταναλωτή, θυμίζοντας, σε μια άλλη βερσιόν, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία επίσης πλήρωσε η τσέπη του απλού Έλληνα πολίτη;
Ποια… ελκυστική ΔΕΗ θα υπάρχει το 2020, όταν ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να φύγει αύριο το πρωί, να πάει σε άλλον πάροχο, ο οποίος ΤΩΡΑ -όχι αύριο, μέσω υποσχέσεων- θα μπορεί να του προσφέρει και μπόνους, ώστε να ανταμείψει την καλοπληρωσιά του; Πόσοι πελάτες της ΔΕΗ θα έχουν παραμείνει μέχρι ο Κωστής Χατζηδάκης να την καταστήσει… μαγαζί προσφορών;
Ακούμε διαρκώς από τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για ύπαρξη χιλιάδων «στρατηγικών κακοπληρωτών» και για πρόθεση της κυβέρνησης να τους «χτυπήσει» ακόμη και με κατασχέσεις. «Μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν ζητηθεί 30.000 αποκοπές».
Όταν όμως μιλάμε για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» δεν έχουμε να κάνουμε με νοικοκυριά -που έχασαν λόγω της κρίσης το 70% ή ακόμη και το 90% του εισοδήματός τους, σταμάτησαν να πληρώνουν τη ΔΕΗ και πολλοί είδαν να τους κόβουν το ρεύμα-, αλλά εκόντες μπαταχτσήδες. Για τύπους, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, οι οποίοι ΔΕΝ πλήρωναν γιατί… έτσι γούσταραν! Αυτοί στην Ελλάδα είναι «θεσμός», μια κατηγορία μόνοι τους, ανάλογοι με εκείνους που είχαν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, πολύ πριν από το 2010 – συνειδητά, επίσης.
Αφού λοιπόν μιλά ο κ. Χατζηδάκης για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, πρόκειται για 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν τα 545.000.000 ευρώ!-, το ζητούμενο δεν είναι να τους κόψουν το ρεύμα, αλλά να τους πάρουν τα οφειλόμενα. Τα οποία είναι πάνω από το 50% των συνολικών χρεών της ΔΕΗ! Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, όχι να πληρώσουν ΚΑΙ για εκείνους οι σωστοί καταναλωτές.
Καιρός είναι, όμως, άπαντες να παραδεχθούν τα διαχρονικά «εγκλήματα». Οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ κατέστησαν το «φιλέτο»… πελατειακό χωριό. Αυτές «βόλευαν» ημετέρους, αυτές «έβγαζαν» συνταξιούχους (με ασύλληπτα εφάπαξ) πολύ πριν από τα 50 τους χρόνια (!), αυτές δημιούργησαν τον γίγαντα με τα πήλινα πόδια.
Εν συνεχεία, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι έριξε στη ΔΕΗ μια κλοτσιά, στέλνοντάς την στο χείλος του γκρεμού με 900.000.000 ευρώ χρέη. Αντί λοιπόν να τσακώνονται ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Φάμελλος και οι υπόλοιποι, καλό θα ήταν να χαράξουν μια εθνική πολιτική στο μείζονος σημασίας «κεφάλαιο». Αλλιώς, ας πάρουν από πέντε γαρίφαλα καθένας να τα καταθέσουν στο «μνήμα» της…
*Δημοσιογράφος, διευθυντής της «Live Sport»

Αρχειοθήκη ιστολογίου