Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

"Την αναποτελεσματικότητα, την προχειρότητα και τον λαϊκισμό καλούνται τώρα να πληρώσουν καταναλωτές και εργαζόμενοι"



                           ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ
Αναμφίβολα οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν εξέπληξαν κανέναν.  Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αλλά και η Διοίκηση της ΔΕΗ είχαν προετοιμάσει το έδαφος. Η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των κινδύνων και των ευκαιριών, των στρεβλώσεών της, οδήγησαν τον Όμιλο ΔΕΗ σε τεράστιες ζημιές 903 εκ. € για το 2018 και περισσότερα από 200 εκ. € ζημιές για το Α΄ τρίμηνο του 2019.  Η Διοίκηση του Ομίλου εμφανίζοντας χαρακτηριστική αδυναμία να
αντιμετωπίσει ρεαλιστικά τα παραπάνω εγκλωβίστηκε σε μια παραιτημένη αναμονή για τη σωτηρία της ΔΕΗ και σε μια επίθεση ουτοπικών αφηγημάτων. Οι τεράστιες ζημιές, η κατάρρευση της μετοχής, οι μεγάλες υποχρεώσεις αλλά και η αδυναμία είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών σε συνδυασμό με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ,  τα δικαιώματα CO2,  τα ΥΚΩ οδηγούν αναπόφευκτα στην κατάρρευση της Επιχείρησης ή σε αύξηση τιμολογίων.
Την αναποτελεσματικότητα, την προχειρότητα και τον λαϊκισμό καλούνται τώρα να πληρώσουν καταναλωτές και εργαζόμενοι.  Η αύξηση των τιμολογίων, η υιοθέτηση ρήτρας CO2, η απαράδεκτη ασέβεια των ΣΣΕ, δεν θα αρκέσουν να ανακόψουν την κατηφόρα αν δεν αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς. 
Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά, ότι έως τώρα ο δρόμος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεμάτος αυξήσεις των τιμολογίων για τους πολλούς.
Αποτελεί αναγκαιότητα η μετεξέλιξη του Ομίλου ΔΕΗ με σεβασμό στους καταναλωτές, στους μετόχους, στους εργαζόμενους και βέβαια στην ιστορική προσφορά της ΔΕΗ στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη της χώρας. 
Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να υιοθετήσει το διάλογο ως μέσο διερεύνησης των τρόπων διάσωσης της ΔΕΗ και της σύνταξης ενός Ενεργειακού Σχεδιασμού.

Αρχειοθήκη ιστολογίου