Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Πανελλαδική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών εντός 5ετίας "βλέπει" η ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Τέλος στο δεκαετές σίριαλ της αντικατάστασης των συμβατικών με έξυπνους μετρητές σκοπεύει να δώσει η ΔΕΗ, βάζοντας σαν στόχο να έχουν εγκατασταθεί πανελλαδικά το αργότερο μέχρι το 2025, εγχείρημα που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών, αμερικανικών και κινεζικών προμηθευτών.
Η αντικατάσταση των παμπάλαιων “ρολογιών” με τα οποία μετριέται σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τοποθετείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, το αργότερο μέσα στην προσεχή 4ετία-5ετία και το μεγαλόπνοο πλάνο συνδέεται προφανώς με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την εξεύρεση των σχετικών κεφαλαίων. 

Στο ερώτημα ποιος θα επιβαρυνθεί με το κόστος των έξυπνων μετρητών, η απάντηση είναι ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι, δηλαδή ο περιορισμός των επιπτώσεων στα τέλη χρήσης δικτύου. Η εγκατάσταση θα γίνει τμηματικά, αλλά και κατόπιν της εξέτασης μιας σειράς προτάσεων, προκειμένου η επιβάρυνση στις τιμές των τελών δικτύου να είναι η μικρότερη δυνατή. Οσο για την χρηματοδότηση του σχεδίου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα κόστη για τους "smart meters" έχουν πέσει σημαντικά και τα ποσά δεν είναι εκείνα που ακούγονταν στο παρελθόν.
Στο έτερο ερώτημα με ποιο μοντέλο θα υλοποιηθεί το σχέδιο, δηλαδή κατά πόσο θα υιοθετηθούν σενάρια σαν αυτά που ακούγονταν στο παρελθόν (όπως σχήματα ΣΔΙΤ και σύσταση θυγατρικής του ΔΕΔΔΗΕ), η απάντηση είναι “βλέπουμε τα πάντα από μηδενική βάση”. Στην πράξη οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τον στρατηγικό επενδυτή που θα αποκτήσει το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ θέλει να βάλει τέλος σε μια υπόθεση που ταλανίζει υπουργούς και διοικήσεις εδω και δέκα χρόνια, καθώς οι πρωτες συζητήσεις για τους "smart meters" ξεκίνησαν το 2010 και έκτοτε ανακοινώνονται διαγωνισμοί προμήθειας και εγκατάστασης που δεν ολοκληρώνονται ποτέ, καταλήγουν στο ΣτΕ και τελικά ακυρώνονται.
Κλειδί το WACC
Κλειδί για το φιλόδοξο αυτό project, καθώς και για όλα τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που καλείται να φέρει σε πέρας ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το 2030 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ, αποτελεί το νέο 10ετές Business Plan που καταρτίζει ενόψει και της ιδιωτικοποίησης. 
Το κυριότερο είναι ότι για να υλοποιηθεί αυτό το πλάνο, η επιχείρηση πρόκειται να ζητήσει από την ΡΑΕ να αλλάξει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου η τελευταία αποφασίζει κάθε χρόνο για το ύψος του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου, του λεγόμενου WACC, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 7%. Η ουσία του αιτήματος που θα θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΕ μαζί με το νέο του πλάνο στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι αυριανοί του μέτοχοι θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιο θα είναι το WACC σε βάθος δεκαετίας, ακριβώς όπως συμβαίνει με τους διαχειριστές δικτύων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να κάνουν απρόσκοπτα τον σχεδιασμό τους.
Στο πρακτικό επίπεδο, οι νέοι μετρητές θα παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση στα δεδομένα τους ακόμη και εξ αποστάσεως, καταμέτρηση των κιλοβατωρών που χρησιμοποιούν σε real time, ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, κοκ. Επιπλέον, ο διαχειριστής του δικτύου αποκτά πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για τυχόν προβλήματα ή βλάβες βελτιώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντικατάστασής τους, αλλά και δυνατότητα διαχείρισης της ζήτησης μέσω της εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων. 
Στην ουσία οι προμηθευτές θα προσφέρουν σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια, στα οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να μειώνει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του αλλά και τις ανάγκες του συστήματος. Σε ώρες μεγάλης διαθεσιμότητας ενέργειας π.χ. από φωτοβολταϊκά ή αιολικά θα μπορεί να επιβραβεύεται με χαμηλότερες τιμές, ενώ σε ώρες υψηλής ζήτησης θα χρεώνεται περισσότερο. Ταυτόχρονα με την τεχνολογία των νέων μετρητών η ΔΕΗ θα μπορεί να ασκήσει περισσότερο ενεργητική πολιτική απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές (60.000 πελάτες οφείλουν 800 εκατ ευρώ).
Από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές
Σήμερα η παγκόσμια αγορά έξυπνων μετρητών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο με την Κίνα να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες, όπου η ζήτηση αναμένεται σύμφωνα με μελέτες να φτάσει το 2021 στα 120 εκατομμύρια τεμάχια, έναντι 62,3 εκατ. το 2015, ενώ δυναμικές αγορές είναι επίσης η αμερικανική και η ευρωπαϊκή.
Οι πολυεθνικές που πρωταγωνιστούν σε αυτή τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα είναι μεταξύ άλλων η Landis+Gyr (με έδρα την Ελβετία αλλά ιδιοκτήτη την ιαπωνική Toshiba), οι αμερικανικές GE Digital Energy, Itron, Aclara και Sensus, η γερμανική Elster Group και η κινεζική Holley Metering.

Αρχειοθήκη ιστολογίου