Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Xρ. Σπίρτζης από την Πτολεμαΐδα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση τόσο σύντομα χωρίς σχέδιο»

Αποτέλεσμα εικόνας για Xρ. Σπίρτζης από την Πτολεμαΐδα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση τόσο σύντομα χωρίς σχέδιο»

Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Ο κ. Σπίρτζης χθες το βράδυ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, ενώ παράλληλα επισκέφθηκε τις δημοτικές αρχές της περιοχής.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, ο κ. Σπίρτζης έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του δημαρχείου Πτολεμαΐδας, παρουσία και της βουλευτή του κόμματος στην περιοχή Κ. Βέττα. Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως την απολιγνιτοποίηση, το μεταναστευτικό, τον Ε65, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.
Ειδικότερα για τη ΔΕΗ, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται τώρα αλλά υπήρχε και προέβλεπε
συγκεκριμένα βήματα, όπως το πως θα αποκατασταθεί μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού ιστού της περιοχής, πως θα αποκατασταθούν περιβαλλοντικά τα ορυχεία και τα εργοστάσια που σταματούν. «Αυτό είχε γίνει μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που πλήττονται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας για την κλιματική αλλαγή, να προχωρήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο. Χωρίς να ληφθεί υπόψη η πηγή του ρεύματος για τους πολίτες, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες στις περιοχές που όλα αυτά τα χρόνια θυσιάστηκαν για την ενεργειακή επάρκεια και την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, τόνισε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση χωρίς ένα σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα, για τις θέσεις εργασίας, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τις δράσεις του παραγωγικού τομέα και της ανάπτυξης, όπως είπε. 
Επίσης, έκανε λόγο για ερήμωση περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και έλλειψη ίσως ευκαιριών, αλλά και για τα συμφέροντα της χώρας που δεν εξυπηρετούνται, σημειώνοντας πως θα την «πληρώσει» ο καταναλωτής, λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατόν φθηνότερο ρεύμα.
Ακόμη, είπε πως το επόμενο διάστημα θα παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σχέδιο και συναντήσεις με λιγνιτικούς φορείς και επίσκεψη του τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η περιοχή «να βγει από το τέλμα, που η κυβέρνηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έρχεται με την απολιγνιτοποίηση», τόνισε, προσθέτοντας πως θα πιέσουν πολιτικά για να επανέλθει ο προηγούμενος σχεδιασμός που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι να απορεί κανείς πως ένας πρωθυπουργός λέει ότι θα προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση μέχρι το ’23 χωρίς κατατεθειμένο σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, αναφέρθηκε και στον E65 μιλώντας για το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για την ακύρωση του διαγωνισμού των ηλεκτρονικών διοδίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και επικοινωνιακές τακτικές.
Για μεταναστευτικό, εξέφρασε τη διαφωνία του για το πλωτό φράγμα που θα εμποδίζει τις μεταναστευτικές ροές, λέγοντας πως αυτό σημαίνει «κανένας σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία». «Αυτό είναι ένα δείγμα για το ποιες δυνάμεις έχουν κυριαρχήσει στη ΝΔ», κάνοντας λόγο για «εκτροπή της ΝΔ προς την ακροδεξιά και τις ευρωδεξιές αντιλήψεις», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας μια άλλη αντίληψη από την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Βάσω Σάφη – Θεόφιλος Ηλιάδης
e-ptolemeos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου