Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Μ. Παπαδόπουλος: «Η ΝΔ δεν κλείνει καμία μονάδα – Έχουν ημερομηνία λήξης»

Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας και το «στοίχημα» για τον τόπο


«ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΟΤΙ Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ‘28»
Για την απολιγνιτοποίηση, την επόμενη ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, το σχέδιο της κυβέρνησης και τη σημαντική ευκαιρία που έχει η περιοχή, μίλησε μεταξύ άλλων στον Παναγιώτη Πλιάτσιο και την εκπομπή «Επί Παντός» του Top Channel, ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η ΝΔ και η
κυβέρνηση δεν κλείνει καμία μονάδα, προσθέτοντας πως όλες οι μονάδες έχουν ημερομηνία λήξης. « Άρα δεν τις κλείνει η ΝΔ, αλλά κλείνουν μόνες τους. Οι μονάδες κλείνουν στην ημερομηνία λήξης τους. Η ΝΔ και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ – η άλλη μας έστειλε στο γκρεμό- ξέρει ότι αν λειτουργήσουν μετά της ημερομηνίας λήξης τους, είναι ασύμφορες», τόνισε χαρακτηριστικά.


Μάλιστα, εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση πως η υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» δεν θα κλείσει το’28, ενώ σχετικά με τη νέα μονάδα, είπε ενδεικτικά πως: «Όταν λειτουργήσει σε ενάμιση χρόνο περίπου, θα είναι η πιο σύγχρονη και πιο οικονομική μονάδα που υπάρχει, ακόμα και από αυτές του φυσικού αερίου-όπως λένε οι μηχανικοί – και είναι μια μονάδα που πρέπει να βγάλει οικονομικά αυτά που έχει στοιχίσει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το λιγνίτη».
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η Μονάδα 5 δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλο καύσιμο, καθώς στοίχισε ενάμιση δις ευρώ και για να γίνει μια τέτοια μετατροπή τέτοια θέλει άλλα τόσα. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν λειτουργούσε 10-15 χρόνια, έκανε απόσβεση των χρημάτων της και μετά να πήγαινε σε ένα άλλο καύσιμο», σχολίασε, προσθέτοντας πως: «Η λογική λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει τότε. Ο κ. Χατζηδάκης θα έρθει στην περιοχή, θα γίνει συνάντηση φορέων και θα τα πούμε όλα».
Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει για το εάν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό για το θέμα του κλεισίματος των μονάδων, απαντώντας πως «με κάθε ειλικρίνεια είπα στον κ. Μητσοτάκη ότι τις μονάδες δεν τις κλείνουμε εμείς, κλείνουν μόνες τους». Προσέθεσε, δε, πως ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού είναι σε εξέλιξη και  έχει να κάνει με το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη.
«Μοναδική ευκαιρία για την επόμενη ημέρα»
Για τον σχεδιασμό που πρέπει να γίνει για την επόμενη ημέρα στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως είναι η μοναδική ευκαιρία για την περιοχή να γίνει μια σοβαρή επόμενη ημέρα, προσθέτοντας πως η ΔΕΗ καταρρέει και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: « Σήμερα κανένας πολίτης στο νομό δεν θα σας πει ότι η ΔΕΗ πετάει. Ούτε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι ευχαριστημένοι, ούτε και εμείς. Η ΔΕΗ καταρρέει τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση με τη συγκρότηση της διυπουργική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση, είναι να δημιουργηθεί ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα».
Σημείωσε, επίσης, ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει αλλάζοντας ρόλο, συνεχίζοντας να παράγει ενέργεια αλλά με άλλο τρόπο, τονίζοντας επίσης, ότι πρέπει να βελτιωθεί το τοπίο που έχει γίνει στα ορυχεία μια δεκαετία τώρα.
«Πρέπει να δημιουργήσομε μια καλύτερη επόμενη ημέρα, με τη συνεισφορά όλων, και αυτό είναι το στοίχημα. Δεν είναι πολλά, ούτε λίγα τα χρόνια. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο μας, αρκεί να γίνει σοβαρή και σημαντική δουλειά. Από αυτή την κυβέρνηση μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Μάλιστα, σχολίασε πως είναι σοβαρές οι συζητήσεις για επενδύσεις από λ.χ.  αυτοκινητοβιομηχανίες που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στην περιοχή. «Ας δούμε τι θα προτείνει η κυβέρνηση, τι χρονοδιάγραμμα προτείνει για αυτά που θα γίνουν.  Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, τη δημιουργούμε τη λύση και θέλουμε τη συνεισφορά όλων των φορέων», τόνισε επίσης.
Απάντησε, δε ότι συμφωνεί με την απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας πάντως ό,τι δύο ή τρεις μονάδες, κατά τη γνώμη του, δεν μπορούν «και δεν θα πρέπει» να κλείσουν γιατί υπάρχει συμφέρον.
Τέλος, για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καθίσει να σκεφτεί τα εγκληματικά λάθη που έκανε στη χώρα. Ας αφήσει την κριτική που είναι σαν χάρτινος πύργος».

e-ptolemeos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου