Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Πτώση-ρεκόρ στις εκπομπές των ευρωπαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Χάρης Αποσπόρης
Οι εκπομπές ρύπων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης υποχώρησαν πέρυσι εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 1990, όπως τονίζει σε έρευνά της η γερμανική Agora Energiewende.
Συγκεκριμένα, οι εκπομπές υποχώρησαν κατά 120 εκατ. τόνους ή 12% ετησίως. Βασική αιτία ήταν η πτώση στην ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα που έφτασε το 24% ή 149,5 τεραβατώρες τη στιγμή που οι ΑΠΕ είδαν το μερίδιό τους να αυξάνεται σε 34,6%.
"Για πρώτη φορά τα αιολικά και φ/β παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από τον άνθρακα στην Ευρώπη", σημειώνουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

Την ίδια στιγμή οι μονάδες αερίου αύξησαν την παραγωγή τους κατά 12% στις 73,5 τεραβατώρες και τα αιολικά 14% στις 54.
"Παίρνει μπρος η Ελλάδα στις ΑΠΕ"
Όσον αφορά την Ελλάδα, στην έκθεση γίνονται αναφορές ότι η χώρα "αρχίζει να παίρνει μπρος στις ΑΠΕ" και αναγνωρίζεται η δέσμευση απόσυρσης των λιγνιτικών της μονάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η λιγνιτική παραγωγή περιορίστηκε κατά 18,5 τεραβατώρες από το 2012 ως το 2019 ενώ η αντίστοιχη των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 5,6 τεραβατώρες και αυτή του αερίου κατά 4,7 τεραβατώρες.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία, δηλαδή κοντά στο 8%.


 https://energypress.gr/news/ptosi-rekor-stis-ekpompes-ton-eyropaikon-monadon-ilektroparagogis-deyteri-i-ellada-sto-meridio

Αρχειοθήκη ιστολογίου