Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Μεγαλόπολη: Και στραβός είναι ο γιαλός … και στραβά αρμενίζουμε…


Σας καταθέτω μερικές σκέψεις γιατί έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή μας.
Θα ξεκινήσω γράφοντας για όσους δεν το έχουν ήδη δει, τι έχει ανακοινωθεί σχετικά με την χρηματοδότηση που ΘΑ υπάρξει , για τις περιοχές που κλείνουν οι μονάδες.
Για να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που θα πληγούν από το
κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ , μέχρι το 2028, ακούμε ότι για την χώρα μας θα διατεθούν κοινοτικοί, εθνικοί αλλά και ιδιωτικοί πόροι συνολικού ύψους  από 3,7 δις. μέχρι  4,4 δις. Από αυτό το ποσό, αν κατανεμηθεί όπως το λιγνιτόσημο, η προσδοκία για την Μεγαλόπολη είναι να λάβει περίπου το 20%. Μόνο που αν διαβάσει κανείς τα επίσημα έγγραφα της κομισιόν και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων , θα δει ότι κάνουν λόγο για χρηματοδοτήσεις ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που χάνονται. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσα θα είναι τα χρήματα που υπολογίζουμε να έρθουν στην περιοχή μας.
Η λειτουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα σηκώσει το βάρος της απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, αφού προηγουμένως έχει ωριμάσει το εθνικό σχέδιο για την μετά λιγνίτη εποχή και έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, θα ξεκινήσει το 2021 τουλάχιστον. Η εκπόνηση των masterplan αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. Οπότε δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα πότε θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται έργα.
Το σύνολο των χρημάτων που αναφέρονται ( 3,7 δις. μέχρι  4,4 δις ) δεν είναι μετρητά, είναι κυρίως χρηματοδοτήσεις και δάνεια με ευνοϊκούς όρους και το βασικότερο τουλάχιστον τα μισά θα πάνε σε ιδιωτικές επενδύσεις. Οπότε τα ποσά που ακούγονται δεν θα είναι διαθέσιμα όλα για να αξιοποιηθούν από προτάσεις των δήμων η των φορέων.
Στην Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη μέχρι το 2021 έχει ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν από το λιγνιτόσημο 130 εκατ. ευρώ, πόροι από το ΕΣΠΑ και  60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Πράσινο Ταμείο. Στην ουσία η Μεγαλόπολη θα πρέπει να περιμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο τα 26 εκατ. ευρώ από το λιγνιτόσημο, χρήματα που έτσι και αλλιώς έπρεπε να είχαμε λάβει ήδη. Επίσης από τα χρήματα αυτά έχουν ήδη δεσμευτεί κάποια από την επιτροπή διαχείρισης του ΕΑΠ και θα πρέπει να γίνουν διαδικασίες από την αρχή για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για άλλο σκοπό. Οπότε και από τα 26 εκατ. ευρώ δεν ξέρουμε πόσα θα είναι διαθέσιμα και πότε .
Μόνο από τα παραπάνω παραδείγματα , μπορείτε να δείτε ότι πολύ απλά δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, δεν υπάρχει τίποτα οριστικό, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει η γνώση που χρειαζόμαστε για να είμαστε σε θέση να σκεφτούμε και να βρούμε προτάσεις.
Πάμε τώρα στις προτάσεις. Δήμος – φορείς και πολίτες , έχουν ξεκινήσει και έχουν μπει στην διαδικασία εξεύρεσης προτάσεων για την μεταλιγνιτική εποχή. Πολύ καλά κάνουν και όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε αργήσει ήδη πολλά χρόνια. Όμως όλη αυτή διαδικασία γίνετια χωρίς κανένας να έχει κάποια βάση. Κάποια αφετηρία. Πως να σχεδιάσεις, πως να προτείνεις, πως να αποφασίσεις για κάποιο έργο, αφού όπως είδαμε παραπάνω, δεν έχουμε τίποτα σίγουρο. Με ποια λογική και σοβαρότητα μπορεί κάποιος να προτείνει κάτι , όταν δεν ξέρουμε ούτε πόσα χρήματα θα υπάρχουν διαθέσιμα, ούτε ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν, ούτε τα χρονικά περιθώρια. Έχουμε ξεκινήσει και τρέχουμε όλοι αλλά δεν ξέρουμε γιατί τρέχουμε, ούτε πόσο μακριά θα φτάσουμε.
Είναι κατανοητό να υπάρχει αγωνία, να υπάρχει άγχος. όμως χρειαζόμαστε σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Το βασικότερο όμως είναι να γίνονται καθαρές και ανοικτές κουβέντες και να τα μαθαίνουμε όλα. Είχα γράψει ότι πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν πράγματα που εξετάζονται χωρίς οι πολίτες να το ξέρουν. Και οι ίδιοι άνθρωποι που με κατηγόρησαν , με έβγαλαν αληθινό.
Μάθαμε λοιπόν με το ζόρι, ότι η Τηλεθέρμανση δεν μπορεί να συνδεθεί ούτε στην 5η μονάδα , αφού στο μέλλον αυτή η μονάδα μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει στο σύστημα καθημερινά, δεν μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή θερμικής ενέργειας.
Μάθαμε επίσης κατά λάθος ότι έχει συζητηθεί πολύ η περίπτωση να γίνουν δίκτυα φυσικού αερίου σε όλη την πόλη. Και καταλαβαίνουμε ότι αν γίνει αυτό , τότε πρέπει να εγκαταλείψουμε την Τηλεθέρμανση. Δεν γίνεται να έχουμε και τα δυο.
Μάθαμε ότι κάποιος πρότεινε στον Δήμαρχο κάποια λύση με απορρίμματα για την περιοχή αλλά ο Δήμαρχος μας το αρνήθηκε αμέσως και δεν το συζητάει.
Είναι δεδομένο και πλέον έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα , ότι έχουν γίνει συζητήσεις και διαδικασίες που οι πολίτες δεν ξέρουν, ίσως δεν τις ξέρουν ακόμα και εκλεγμένοι άρχοντες μας. Και να είστε σίγουροι ότι όταν θα τα μάθουμε θα είναι σχεδόν δεδομένες καταστάσεις. Είναι αδιανόητο να συνεδριάζουν επίσημα όργανα και να μην γίνεται εξ αρχής ενημέρωση για τόσο σημαντικά πράγματα και να τα μαθαίνουμε επειδή κάνουμε ερωτήσεις.
Είδαμε φορείς και πολίτες να μιλάνε για διαχείριση ή καύση απορριμμάτων, να μιλάνε για λίμνες και λιμάνια, να μιλάνε για πρωτογενή παραγωγή, ακούσαμε πραγματικά δεκάδες προτάσεις. Ποιος θα μας πει όμως με ποια τεχνολογία; με πόσες θέσεις εργασίας; με ποιες επιπτώσεις; Μπορούμε εμείς να κρίνουμε και να γνωρίζουμε τι είναι όλα αυτά που ακούμε; Είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε η να απορρίπτουμε προτάσεις χωρίς να ξέρουμε τον τρόπο λειτουργίας και βασικές παραμέτρους;
Θα δεχθούμε να γίνει ο δρόμος Σπάρτη-Μεγαλόπολη-Αρχαία Ολυμπία που θέλει ο κ. Νίκας με χρήματα για το κλείσιμο των μονάδων και όχι με πόρους της πολιτείας που θα έδινε για τον δρόμο Πύργο-Τσακώνα;
Θα δεχθούμε να γίνει βιομηχανική περιοχή που ζητάμε όλοι αλλά να υπάρχει κίνδυνος να έρθουν εταιρίες που να μολύνουν; (π.χ. Πυρηνελαιουργεία Μελιγαλά).
Οραματιζόμαστε επενδύσεις μεγάλες και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας δεν έχουμε εργατικό δυναμικό με ειδικότητες και ότι μπορεί όντως να υπάρξουν θέσεις εργασίας αλλά οι Μεγαλοπολίτες να μην μπορούν να δουλέψουν. Άρα χρειαζόμαστε προγράμματα μετεκπαίδευσης και να ταιριάζουν με ότι πρόκειται να γίνει. Επίσης περιμένουμε ποιος μπορεί να υποχρεώσει κάποιον εργαζόμενο να μείνει στην Μεγαλόπολη και όχι σε Τρίπολη-Καλαμάτα; Θα έχει υποδομές η Μεγαλόπολη έτσι ώστε κάποιος να θέλει να μείνει εδώ;
Δεν θέλω να παρεξηγηθώ , δεν ασκώ κριτική σε κανένα , ούτε αφήνω μομφές. Αν θέλετε όσα γράφω τα χρεώνω πρώτα σε εμένα.
Έχουμε μια πολύ μεγάλη άγνοια για πολλά πράγματα και πολύ φοβάμαι ότι προχωράμε λάθος. Αν βγει κάποιος και προτείνει να γίνει διαστημική βάση της ΝΑΣΑ στην Μεγαλόπολη θα βάλετε τα γέλια. Σας λέω όμως ότι κάπως έτσι είναι όλες οι προτάσεις αφού δεν έχουμε κάποια δεδομένα σε τι περιθώρια μπορούμε να κινηθούμε.
Αυτό που πρέπει να γίνει , είναι να έρθουν στην Μεγαλόπολη κάποιοι καθηγητές ή κάποιοι σύμβουλοι, να μην έχουν καμία σχέση με πολιτική και να κάτσουμε να μιλήσουμε και να μας δώσουν απαντήσεις. Έπρεπε στην συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο , να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και να μπορούν να μας λύσουν απορίες, να μας συμβουλέψουν πως γίνονται κάποια πράγματα και αν οι σκέψεις που έχουμε είναι εύκολο να γίνουν πράξη. Επίσης χρειαζόμαστε σχετικούς με το αντικείμενο συμβούλους να μας κάνουν προτάσεις. Και να κάτσουμε μετά , λίγο πιο σοφοί να βρούμε προτάσεις και ιδέες.
Δυστυχώς έτσι όπως πάμε τώρα και ο γυαλός είναι στραβός και εμείς στραβά αρμενίζουμε.
Και αυτό ευνοεί κάποια μεγάλα συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά να έρθουν την κατάλληλη στιγμή και να πάρουν τα όποια κεφάλαια υπάρχουν και να κάνουν έργα για το δικό τους συμφέρον, όχι σίγουρα για το δικό μας.
Και εμείς θα έχουμε μείνει με τις προτάσεις μας στο χέρι αλλά και διχασμένοι μεταξύ μας αφού θα έχουμε βγάλει τα μάτια μας κρίνοντας ο ένας τι είπε ο άλλος.
Αλεβίζος Παναγιώτης

Αρχειοθήκη ιστολογίου