Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Προσωρινή στήριξη από τη ΔΕΗ με φωτοβολταϊκά και έργα στα πρώην ορυχεία

deh2-thumb-large--2 


Μπορεί να υπάρξει ομαλή μετάβαση από τη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, που παράγει σήμερα περίπου το 48% του ΑΕΠ, και την εντάσεως εργασία εξόρυξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του λιγνίτη, στην παραγωγή από
φωτοβολταϊκά και μονάδες βιομάζας με τις ελάχιστες θέσεις εργασίας και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια; Και ποιος θα είναι ο ρόλος της ΔΕΗ στην περιοχή ύστερα από την άνω των 50 ετών δραστηριότητα και με τρόπο ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τους κατοίκους και το περιβάλλον;
Για τη ΔΕΗ το κλείσιμο των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων από τον Ιούνιο του 2020 και σταδιακά μέχρι το 2023 είναι ειλημμένη απόφαση με κύριο κριτήριο την επιβάρυνση με περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Επιδίωξη ωστόσο της ΔΕΗ είναι να στηρίξει τις λιγνιτικές περιοχές διατηρώντας έναν στοιχειώδη ενεργειακό ρόλο Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο εξάλλου των λιγνιτικών περιοχών είναι αντικείμενο της κυβέρνησης και της Διυπουργικής Επιτροπής που έχει συσταθεί γι’ αυτό. Στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ είναι η εγκατάσταση και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,5 GW στις εκτάσεις των ορυχείων στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και ενός ακόμη φωτοβολταϊκού ισχύος 1 GW στη Μεγαλόπολη. Για το φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας μάλιστα, που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, η ΔΕΗ έχει καταθέσει ήδη στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση άδειας παραγωγής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται σε συζητήσεις για την από κοινού κατασκευή του με τη γερμανική RWE.
Η χωροθέτηση του mega-φωτοβολταϊκού έλαβε υπόψη της και την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου υψηλής τάσης για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας, έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος της επένδυσης. Η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει επίσης σχέδια για τη μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες βιομάζας αλλά και για την εγκατάσταση μικρών μονάδων ισχύος μέχρι 25 MW με καύση απορριμμάτων.
Επιπλέον, η ΔΕΗ δηλώνει πρόθυμη να εισφέρει γη σε τοπικού φορείς και ιδιώτες εργολάβους της περιοχής για την καλλιέργεια φυτών που μπορούν να παράγουν βιομάζα, μέσα από κοινά επιχειρηματικά σχήματα στα οποία θα διατηρεί και η ίδια μετοχική συμμετοχή. Σχετική πρόταση φέρεται να εξετάζει ο Δήμος Αμυνταίου. 
Με τις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών, όταν ξεκινήσουν, αφού ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα, η ΔΕΗ θα διασφαλίσει ουσιαστικά απασχόληση στο στάδιο της κατασκευής όπου απαιτούνται πολλές θέσεις εργασίας, λειτουργώντας σαν «γέφυρα» μέχρι να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση το δικό της σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
 www.kathimerini.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου