Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΑΔΜΗΕ - Στο επόμενο τρίμηνο ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος ιδιωτικοποίησης – Οι Κινέζοι και... οι άλλοι

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Την εκκίνηση των διαδικασιών για την πώληση κι άλλου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ, δρομολογεί η κυβέρνηση με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του επόμενου τριμήνου, χωρίς να αποκλείεται το διάστημα εκείνο να προχωρήσει και ο διαγωνισμός πώλησης.
Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, οι ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα δεν θα μείνουν μόνο στις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί αλλά και ούτε θα υπάρξει κενό διάστημα μέχρι την ερχόμενη αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια οι εξελίξεις παραπέμπονται για το μέλλον.

Έτσι δόθηκε το σινιάλο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Την πλειοψηφία των μετοχών άμεσα και έμμεσα με 51% έχει το ελληνικό δημόσιο. Υπενθυμίζεται, ότι ο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ελέγχει το 25% και ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο κατέχει το 51%, με την πλειοψηφία του 51,1% να ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Το 24% έχει αποκτήσει η κινεζική State Grid, με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας και διαθέτοντας μάλιστα στα χέρια και option πρώτης προσφοράς, στην περίπτωση που οι υπόλοιποι μέτοχοι θελήσουν να πουλήσουν μέρος των μετοχών τους.
Αν και οι αποφάσεις για το εύρος της αποκρατικοποίησης, παραπέμπονται επισήμως για τους επόμενους τρεις μήνες, εντούτοις το κλειδί των εξελίξεων φαίνεται να το έχουν οι Κινέζοι. Δηλαδή αν θα ασκήσουν ή όχι την option τους και αν θα δώσουν μεγάλη προσφορά. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο εκπρόσωποι της εταιρίας, στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπινγκ, είχαν εκδηλώσει στον υπουργό ΠΕΝ το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της συμμετοχής τους στον ΑΔΜΗΕ αλλά και για την απόκτηση 20% στη θυγατρική «Αριάδνη» που τρέχει το μεγάλο έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης ύψους 1 δις. ευρώ της Κρήτης με την Αττική.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένο ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds καθώς ο Διαχειριστής έχει ρυθμιζόμενα έσοδα και μία περιουσιακή βάση η οποία από 1,5 δις. ευρώ στην προσεχή δεκαετία αναμένεται να εκτιναχθεί στα 5 δις. ευρώ. Κι αυτό λόγω των μεγάλων έργων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Δωδεκάνησων και των νησιών Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στους ενδιαφερόμενους φέρονται η ιταλική Terna, την οποία ελέγχει κατά 30% το CDP Reti (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Στο CDP Reti μέτοχος με 35% είναι και η κινεζική State Grid.
Ακούγονται επίσης και ο Γάλλος Διαχειριστής RTE και ο Βέλγος Elia, οι οποίοι είχαν ψάξει τον ΑΔΜΗΕ όταν συζητούσαν για τη συμμετοχή τους στην «Αριάδνη».

Αρχειοθήκη ιστολογίου