Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Σύμβουλο για τον εταιρικό μετασχηματισμό της προσλαμβάνει η ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Εκσυγχρονισμός, ισχυροποίηση, εξωστρέφεια και αποδοτικότητα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομόλογων επιχειρήσεων, με ζητούμενο την επιστροφή σε ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Αυτό είναι για τη ΔΕΗ το ζητούμενο του προωθούμενου μετασχηματισμού της επιχείρησης, ο οποίος απαιτεί το σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της.
Δεδομένης της πολυπλοκότητας και στρατηγικής σημασίας του προγράμματος αναδιοργάνωσης, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει την αναζήτηση υποστήριξης από εξωτερικό συμβουλευτικό οίκο διεθνούς κύρους και παρουσίας, μέσα από σχετικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Μάλιστα, η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια, 1,9 εκατ. ευρώ) ως αμοιβή για τον ανάδοχο του σχετικού έργου, ο οποίος θα προκύψει μετά την κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερομένους στις 30 Μαρτίου.
Όπως τονίζει η ΔΕΗ, ο σύμβουλος απαιτείται να έχει εκτενή εμπειρία στο χώρο της ενέργειας αλλά και βαθιά γνώση των προκλήσεων της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και της ΔΕΗ ειδικότερα, προκειμένου το πρόγραμμα να επιτύχει βέλτιστα τους σκοπούς του.
 Εξηγώντας τι ακριβώς περιμένει από το σύμβουλο που θα αναλάβει το έργο, η ΔΕΗ αναφέρει ότι για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων απαιτείται μια καθολική επανεξέταση του οργανωτικού μοντέλου και του μοντέλου Εταιρικής Διακυβέρνησης, σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές των εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η ΔΕΗ, θα πρέπει να μελετηθεί:
α) Το υφιστάμενο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης της μητρικής και των θυγατρικών της, να εντοπιστούν περιοχές βελτίωσης και να προταθούν ενέργειες σε μία σειρά από τομείς όπως ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο κώδικας δεοντολογίας και η ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων.
β) Η υφιστάμενη οργανωτική δομή των βασικών επιχειρησιακών και υποστηρικτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ και των θυγατρικών της και να προταθεί μια νέα σύγχρονη οργανωτική δομή, να διαπιστωθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και να καθοριστεί ένα σχέδιο μετάβασης στη από την υφιστάμενη στη νέα οργανωτική δομή.



Αρχειοθήκη ιστολογίου