Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Αναμένεται ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών

Θοδωρής Παναγούλης
Τον Σεπτέμβριο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή δανειακής σύμβασης για τη χρηματοδότηση έργων επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής αλλά και για τον περιορισμό της ρευματοκλοπής που υπέγραψε σήμερα η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
'Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο διαγωνισμός θα προβλέπει ισχυρά δικαιώματα για τον μέτοχο μειοψηφίας. Μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού θα υλοποιηθεί η νομική - λογιστική
προετοιμασία που απαιτείται, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ ενώ παράλληλα θα "τρέχουν" οι απαιτούμενες επενδύσεις για την εξασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου και της ασφάλειας εφοδιασμού καθώς, όπως υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, οι επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του δικτύου. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το δίκτυο διανομής.
Το ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή επιβεβαιώθηκε και από τον Γιώργο Στάσση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. Πάντως, πριν την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προηγούνται και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες, όπως η γνώμη συμβούλου ιδιωτικοποίησης αλλά και η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων.
Η δανειακή σύμβαση που υπεγράφη σήμερα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι το δεύτερο μέρος συνολικού πακέτου χρηματοδότησης 255 εκατ. από την ΕΤΕπ προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα πρώτα 155 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί και απορροφήθηκαν.
Δείτε εδώ περισσότερα για την τελετή υπογραφής της σύμβασης. 

 https://energypress.gr/news/hatzidakis-ton-septemvrio-o-diagonismos-gia-tin-idiotikopoiisi-toy-49-toy-deddie-anamenetai

Αρχειοθήκη ιστολογίου