Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Να αποφασίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Με το λιγνίτη, ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Στην αλλαγή που συνιστά η απολιγνιτοποίηση για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, όχι μόνο ως παραγωγή ενέργειας αλλά και ως ένα άλλο μοντέλο ζωής, αλλά και στο Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, που καταρτίζεται, μίλησε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση των συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, εξαπολύοντας μάλιστα «επίθεση» κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του.
Ο ίδιος τόνισε πως θα σταθούν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες με σχέδιο και αλληλεγγύη, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Ξέρουμε όλοι ότι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη εξαρτώνται από τον λιγνίτη εδώ και δεκαετίες. Επομένως, η απολιγνιτοποίηση δεν συνιστά απλά και μόνο μια αλλαγή των μέσων παραγωγής ενέργειας, αλλά και ένα άλλο μοντέλο ζωής.
Κατανοούμε τις  ανησυχίες που εκφράζουν κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς στην περιοχή, αλλά διαβεβαιώνουμε ότι εργαζόμαστε ήδη για ένα νέο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, για ένα  Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να τις στηρίξουμε με σχέδιο και αλληλεγγύη. Για να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, μπροστά. Και όχι πίσω. Όπου οδηγεί η αντιφατική, υποκριτική και αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ένα «βρώμικο» και πανάκριβο για τη Δ.Ε.Η.καύσιμο όπως ο λιγνίτης».
Συγκεκριμένα, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πέτσας ανέφερε πως μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας ότι οι εξορύξεις μπορεί να είναι  επιβαρυντικές για το περιβάλλον. «Ξεχνά ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες μειώθηκε από τις 30.000 γιγαβατώρες στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών», προσέθεσε, λέγοντας ακόμη ότι σε 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σταματήσει τελείως τέτοιου είδους λειτουργίες.
«Προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν ότι η Δ.Ε.Η. -όπως την κατάντησαν- δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλεί ο λιγνίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ζητά να παραμείνουν στη Δ.Ε.Η. οι λιγνιτικές μονάδες, «ξέχασε» ότι προσπάθησε δύο φορές να πουλήσει κάποιες από αυτές ακόμη και για 1 ευρώ (!) αλλά δεν βρήκε ούτε ένα αγοραστή».
«Η ώρα της αλήθειας όμως έφτασε. Ας αποφασίσουν: Με το λιγνίτη, ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;  Με ό,τι καταστρέφει τον πλανήτη, ή με ό,τι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του; Μπροστά, ή πίσω; Εμείς πάμε μπροστά. Καταρτίζουμε ήδη Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 3,7 έως 4,4 δις. ευρώ. Θα καλύψει επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς (αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες), θα ενισχύσει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων και φυσικά projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ», δήλωσε ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν:
-Η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
-Η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων.
-Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η..
-Η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ως δραστηριότητα-«γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους.
-Η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-τηλεθέρμανση.
-Η διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. για τις λιγνιτικές περιοχές.
-Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού.
-Η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ίδιος προσέθεσε πως η απόφαση  για την  απολιγνιτοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το βήμα του Ο.Η.Ε. Τόνισε, επίσης, πως συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα., στην πρώτη συνεδρίαση της οποίας, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε προς την Κοινοτική Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira πως: «Η Ελλάδα βγαίνει στην πρώτη γραμμή, με έργα και όχι με λόγια και απαιτούμε την ανάλογη ευρωπαϊκή στήριξη για να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση».
Τέλος, όπως κατέληξε ο κ. Πέτσας, το ζήτημα της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή έθεσε ο Πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής  του περασμένου Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άμεση πρόσβαση της χώρας στο Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης, το Just Transition Fund.



 https://energypress.gr/news/petsas-na-apofasisoyn-ston-syriza-me-ligniti-i-tis-ananeosimes-piges-energeias

Αρχειοθήκη ιστολογίου