Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Θεσμοθετείται καθολική υπηρεσία και στο φυσικό αέριο – Αλλάζουν τα πλάνα και για τη λιανική ρεύματος

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Τις αγορές της καθολικής υπηρεσίας και του τελευταίου καταφυγίου και για το φυσικό αέριο, πρόκειται να θεσμοθετήσει σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του energypress, καθώς η αύξηση του αριθμού των καταναλωτών φυσικού αερίου όπως και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια του καυσίμου γεννά την ανάγκη ύπαρξης των προαναφερόμενων ειδικών υπηρεσιών.
Πέραν, όμως, αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, πηγές αναφέρουν στο energypress, ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει και ρυθμίσεις που θα αλλάζουν το πλαίσιο λειτουργίας και της καθολικής υπηρεσίας και του τελευταίου καταφυγίου στη λιανική ρεύματος.

Ειδικότερα, το υπουργείο επεξεργάζεται ευρωπαϊκές πρακτικές πάνω σε αυτές τις δύο αγορές, οι οποίες υπάρχουν προκειμένου να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων χαμηλής τάσης, όταν για απρόβλεπτους λόγους μένουν χωρίς προμηθευτή.

Κύκλοι του υπουργείου, αναφέρουν στο energypress, πως η κύρια αλλαγή είναι να παρέχει την καθολική υπηρεσία και το τελευταίο καταφύγιο μία εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και το αυτό να ισχύει και για τη λιανική φυσικού αερίου. Πρόκειται για μία συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται στην Ευρώπη, όπου βέβαια στις χώρες αυτές, έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά χρόνια τα φαινόμενα της παραμονής στην καθολική υπηρεσία και το τελευταίο καταφύγιο συστηματικών κακοπληρωτών.
Στην ελληνική αγορά υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας κενών στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και καθυστερήσεων στην εφαρμογή των κυρώσεων από το ΔΕΔΔΗΕ, η καθολική υπηρεσία ρεύματος ηλεκτροδοτεί περί τους 135.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι αν κι έχουν υπαχθεί σε αυτήν την αγορά εξαιτίας της άρσης εκπροσώπησης τους από προμηθευτές λόγω χρεών εντούτοις συνεχίζουν να μην πληρώνουν και να μην έρχονται αντιμέτωποι και με τις διακοπή ρεύματος.

Με το εξεταζόμενο νέο πλαίσιο το ΥΠΕΝ επιδιώκει τη θέσπιση αυστηρότερων διατάξεων, οι οποίες θα ορίζουν ότι στο τελευταίο καταφύγιο θα παραμένουν πελάτες, οι οποίοι έμειναν χωρίς προμηθευτή (π.χ. λόγω χρεοκοπίας), για δύο με τρεις μήνες, μέχρι να βρουν άλλον πάροχο. Στην καθολική υπηρεσία μπορούν να μένουν όσοι αδυνατούν, αδιαφορούν ή δεν θέλουν να βρουν προμηθευτή ρεύματος ή φυσικού αερίου χωρίς χρονικό όριο.
Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, όταν οι πελάτες δεν πληρώνουν λογαριασμούς αυτόματα και με ταχύτατες διαδικασίες θα διακόπτεται η παροχή ενέργειας.
Η διόρθωση των στρεβλώσεων σε αυτές τις αγορές αναμένεται να προκαλέσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές ρεύματος και να προχωρούν στη διεκδίκηση της παροχής τους όταν η ΡΑΕ θα διενεργεί τους σχετικούς διαγωνισμούς.
Σημειώνεται ότι η Αρχή ετοιμάζει γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ σύμφωνα με την οποία η καθολική υπηρεσία θα παρέχεται το πολύ για τρεις μήνες, ενώ στην περίπτωση που ο διαγωνισμός για την ανάθεση της αποβαίνει άγονος τότε θα την αναλαμβάνουν οι πέντε προμηθευτές ρεύματος με την ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια. 


Αρχειοθήκη ιστολογίου