Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Στο Λονδίνο το investor day της ΔΕΗ – "Πρωταγωνιστές" τα business plans ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗΑΝ

Χρήστος Στεφάνου
Στο Λονδίνο και όχι στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τελικώς το investor day της ΔΕΗ, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου, δηλαδή περίπου σε ένα μήνα από σήμερα. Η επιλογή του Λονδίνου έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία με δεδομένο ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να παρουσιάσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, τόσο ενόψει των αποφάσεων για την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου, όσο και ενόψει της ιδιωτικοποίησης του 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ. 
Υπό αυτήν την έννοια στο Λονδίνο, κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι παρουσιάσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, δηλαδή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗΑΝ, άλλωστε, ο κεντρικός στόχος για την αποανθρακοποίηση και τον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, περνά μέσα από την υλοποίηση του φιλόδοξου επιχειρησιακού πλάνου για τις νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μάλιστα η εταιρεία αναμένεται να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της κατασκευής νέων έργων αλλά και την έναρξη υλοποίησης νέων σημαντικών project.  Οι ανακοινώσεις αυτές, ενδέχεται να γίνουν στο Λονδίνο ενώπιον εκπροσώπων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, με στόχο να πειστούν να “αγοράσουν” το νέο αναπτυξιακό στόρι της εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά το ΔΕΔΔΗΕ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, ήδη η McKinsey εκπονεί το νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την εταιρεία των δικτύων διανομής, το οποίο και αναμένεται να είναι έτοιμο σε διάστημα 1 - 1,5 μήνα. Σε αυτό το επιχειρησιακό πλάνο θα περιλαμβάνονται τόσο οι επενδύσεις για την επέκταση ή αναβάθμιση του δικτύου διανομής σε μήκος 7.000 χιλιομέτρων, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί και από τη νέα δανειακή γραμμή που άνοιξε για το ΔΕΔΔΗΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη σύμβαση που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα όμως, η μεγάλη επενδυτική πρόκληση για την εταιρεία, που είναι συνυφασμένη με το στοίχημα του συνολικού ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, είναι το πρόγραμμα εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών. Όπως αποκάλυψε ο κ. Στάσσης, το πρόγραμμα ανάπτυξης των έξυπνων μετρητών μπορεί να ξεκινήσει να τρέχει παράλληλα με τις διαδικασίες της μερικής ιδιωτικοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα η εταιρεία ήδη μελετά τα διάφορα σενάρια για τα μοντέλα ανάπτυξης του δικτύου των smart meters και δεν αποκλείεται το σχέδιο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται πριν την έναρξη της μερικής ιδιωτικοποίησης το Σεπτέμβριο του 2020. 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου