Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κομισιόν: Ικανοποίηση για τα ενεργειακά - "Βλέπει" πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για λιγνίτες, ΑΠΕ, target model και ΔΕΗ

Μιχάλης Μαστοράκης
Την πρόοδο προς την ολοκλήρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας όπως αποτυπώθηκε με μια σειρά μέτρα επικροτεί και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρει η έκθεση, «η πρόοδος προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής αγοράς ενέργειας συνεχίστηκε», με την αρχική υποβολή αναθεωρημένων προτάσεων για την προσπάθεια επίλυσης των μονοπωλιακών καταστάσεων μέχρι την πλήρη εξάλειψη του λιγνίτη, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα.

Η Ευρ. Επιτροπή υπενθυμίζει πως «μετά την αποτυχία της εκποίησης λιγνίτη τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα κοινοποίησε τον Νοέμβριο του 2019 την πρόθεσή της να υποβάλει αναθεωρημένα διορθωτικά μέτρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, για να αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες ανησυχίες σχετικά με την προνομιακή πρόσβαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και σύμφωνα με τη δέσμευση του προγράμματος».
Τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζουν οι συντάκτες της Έκθεσης, η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις με την Επιτροπή σχετικά με τις επιλογές που επιτρέπουν στους ανταγωνιστές της ΔEH να ανταγωνίζονται στην αγορά, έχοντας πρόσβαση σε ένα μερίδιο της υφιστάμενης και λειτουργούσας παραγωγής λιγνίτη μέχρι την πλήρη κατάργηση του λιγνίτη στη χώρα. «Μόλις οι αναθεωρημένες διορθωτικές ενέργειες καταστούν δεσμευτικές, οι αρχές θα πρέπει να υποστηρίξουν και να τις εφαρμόσουν πλήρως», συστήνει η Ευρ. Επιτροπή κι εξηγεί: «Η αντιμετώπιση των μακροχρόνιων στρεβλώσεων στη χονδρική αγορά θα αυξήσει τον βαθμό ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τη βάση για περαιτέρω επενδύσεις και βοηθώντας την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον ενεργειακό της τομέα».
Target Model
Έτερο σημείο που επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της είναι η εφαρμογή του target model περί τα μέσα του 2020. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι από την προηγούμενη έκθεση, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, όπως η έγκριση των κανονισμών εκκαθάρισης για τις spot αγορές, ενώ, εκφράζει την αισιοδοξία της για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος όπως έχει οριστεί και την περάτωση των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων που απομένουν. 
Δεν παραλείπει να επιστήσει την προσοχή σε ότι αφορά την σύζευξή της ελληνικής αγοράς με την ιταλική και βουλγαρική αγορά, όπου επισημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
ΕΣΕΚ και ΔΕΗ - Με θετικό πρόσημο "κινούνται"
Στις περιπτώσεις των ΕΣΕΚ και ΔΕΗ, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν φαίνεται «δικαιώνουν» τους ως τώρα εθνικούς χειρισμούς, με ιδιαίτερα έμφαση να δίνεται στο μοντέλο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών και στο πως πρακτικά θα «περπατήσει» η απολιγνιτοποίηση στις περισσότερο πληττόμενες περιοχές.
Σε ότι αφορά την ΔΕΗ, το επόμενο βήμα μετά την παρουσίαση ενός φιλόδοξου business plan και των εξαγγελμένων μέτρων για τον εταιρικό μετασχηματισμό του Ομίλου, το επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των ορυχείων, που τροφοδοτούν τις λιγνιτικές μονάδες.
Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις του Ομίλου καθιστούν σαφές ότι στοχεύει σε μια τολμηρή μεταμόρφωση μέσα στα επόμενα χρόνια που καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την διαδικασία απανθρακοποίησης τόσο της οικονομίας όσο και του τομέα ηλεκτροπαραγωγής με άξονα τις δεσμεύσεις για το 2030.
Παρά το γεγονός ότι το μερίδιο της ΔΕΗ σημείωσε μια μικρή αύξηση από 69,8% τον Νοέμβριο σε 71.8% τον Δεκέμβριο (στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε τον Ιανουάριο), παραμένει η πτωτική τάση. Ωστόσο παρατηρούνται αναμοιομορφίες ανά κατηγορία πελατών, όπου στην υψηλή τάση η ΔΕΗ παραμένει σχεδόν μοναδικός προμηθευτής ενώ σε μέση και χαμηλή τάση τα μερίδιά της υποχωρούν σε 52.5% και 73.% αντίστοιχα. Δεδομένου του ανοίγματος της αγοράς, συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τους κανόνες για την καθολική υπηρεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τυχόν νέες υποχρεώσεις προς συγκεκριμένους προμηθευτές να μετέχουν στην εν λόγω αγορά θα εφαρμόζονται με αναλογικό τρόπο.
ΑΠΕ: Ο ΕΛΑΠΕ στην προσοχή της Κομισιόν
Στο πεδίο των ΑΠΕ, κρίσιμη παράμετρος παραμένει η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και η διατήρηση πλεονασματικών ισολογισμών για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να αυξηθούν τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και τα δικαιώματα ρύπων, ενώ ενθαρρυντικό σημάδι για τους συμμετέχοντες στην αγορά είναι το γεγονός ότι ζητήματα ρευστότητας έχουν σταθεροποιηθεί. Παραμένει προς επίλυση το μοντέλο που θα διαδεχθεί την μετά «διαγωνισμών ΑΠΕ» εποχή.
Eastmed: Ο ακρογωνιαίος λίθος της ενεργειακής διπλωματίας της Ελλάδας
Τέλος, η «ενεργειακή» αναφορά της Κομισιόν για το τελευταίο εξάμηνο του 2019 ασχολείται με τα «διεθνή» της ενέργειας, επιδοκιμάζοντας τις κινήσεις της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, θέτοντας στην πρώτη γραμμή την συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EAstmed.
Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν
Δείτε εδώ μια συνολική επισκόπηση της έκθεσης


 https://energypress.gr/news/ekthesi-komision-ikanopoiisi-gia-ta-energeiaka-vlepei-proodo-stis-diapragmateyseis-gia-lignites

Αρχειοθήκη ιστολογίου