Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Νέους δρόμους ανοίγει το mega deal Μυτιληναίου – Motor Oil στα φωτοβολταϊκά

Νέους δρόμους ανοίγει το mega deal Μυτιληναίου – Motor Oil στα φωτοβολταϊκά



Ποιες είναι οι νέες κατευθύνσεις που επισφραγίζονται για τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες

Η χθεσινή συμφωνία αγοραπωλησίας φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW ανάμεσα στη Μυτιληναίος και τη Motor Oil, έναντι τιμήματος 45,8 εκατομμυρίων ευρώ, σηματοδοτεί μία νέα κατεύθυνση και για τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες.

Από τη μια μεριά, για τη Μυτιληναίος αποδεικνύει έμπρακτα τις προοπτικές που ανοίγει πλέον το νέο εγχείρημα υλοποίησης και πώλησης φωτοβολταϊκών έργων και στην ελληνική αγορά, με δεδομένη τη δρομολογημένη δραστική ενίσχυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα. Ένα εγχείρημα που έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές συμφωνίες στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την τεράστια δυναμική που έχει αυτός ο κλάδος σε παγκόσμια κλίμακα.




Την ίδια στιγμή, για τον μεγάλο ελληνικό πετρελαϊκό Όμιλο η συμφωνία επισφραγίζει τη μεγάλη στροφή του στις ΑΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζει πολυποίκιλες δραστηριότητες στις ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ των οποίων και ο τομέας της αποθήκευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται σε επαφές και με διεθνείς Ομίλους, ώστε να αξιοποιήσει την κεφαλαιακή του ισχύ, για να διαφοροποιήσει το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο. Κι αυτό γιατί, παρόλο που ο τομέας του πετρελαίου θα παραμείνει το core business του Ομίλου, διαβλέπει να δημιουργούνται σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στις «πράσινες» επενδύσεις, με δεδομένη την παγκόσμια τάση απανθρακοποίησης.

Το νέο «βαρύ όπλο» της Μυτιληναίος


H METKA EGN αναδεικνύεται στο νέο «βαρύ όπλο» της Μυτιληναίος και το deal με έναν όμιλο του ειδικού βάρους της Motor Oil ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας RSD της MYTILINEOS διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ήδη εσωτερικά εγκεκριμένων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περίπου 540 MW σε αγορές όπως Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρος, Ν. Κορέα, Μεξικό, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση τουλάχιστον 1500 MW φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό δείχνει και τις ισχυρές προοπτικές που διαθέτει η ανάπτυξη ο νέος κλάδος του BOT που λειτουργεί με υψηλά περιθώρια κέρδους, αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βασικό στόχο έχει την παράδοση με το κλειδί στο χέρι φωτοβολταϊκών πάρκων, την ώρα που ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας εδραιώνει την παγκόσμια κυριαρχία του.

Εκατοντάδες MW έως το 2021

Όπως κατέγραφε το Worldenergynews.gr στις 4/12/2019 μετά την παρουσίαση της Μυτιληναίος στους θεσμικούς («Η METKA EGN με BOT ηλιακών πάρκων νέα αιχμή για την Μυτιληναίος – Αναμονή για ΔΕΠΑ, τα μυστικά όπλα του Αλουμινίου»), η METKA EGN αναδεικνύεται στην αιχμή του μέλλοντος της Μυτιληναίος.

Και αυτό γιατί εντός των επομένων ημερών θα είναι έτοιμη η πώληση του πρώτου ηλιακού πάρκου 47 MW, που έχει κατασκευάσει και έχει θέσει σε λειτουργία. Η απόδοση και λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και στην κατεύθυνση αυτή οι δραστηριότητες έχουν ήδη δρομολογηθεί και επεκταθεί σε Αυστραλία, Χιλή, Καζακστάν.

Πρόκειται για τη νέα δραστηριότητα EPC Solar Bussiness, που αναμένεται μέχρι το 2021 να έχει αναπτύξει μια δυναμικότητα της τάξης εκατοντάδων MW στην λογική του BOT.

Όπως σημείωσε η εταιρία στην ανακοίνωσή της, η ΜΕΤΚΑ-EGN έχει ολοκληρώσει ήδη περισσότερα από 1,2GW φωτοβολταϊκών έργων και 200MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις 5 ηπείρους.

Μετεξέλιξη της Motor Oil σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο


Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά των πάρκων συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα της Motor Oil για τη μετεξέλιξη της σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο, με δραστηριότητα όχι μόνο στον τομέα των υγρών καυσίμων όπου κατέχει ηγετική θέση τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία, αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα στις ΑΠΕ.

Η πρώτη κίνηση του ομίλου Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την εξαγορά του 85% της Στεφανέρ Eνεργειακή που διαθέτει τρεις άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 9,4 MW.

Τροποποίηση του καταστατικού

Είχε προηγηθεί το 2018 η τροποποίηση του καταστατικού της Motor Oil στο οποίο προστέθηκε ότι «σκοπός της εταιρίας θα είναι η ίδρυση, ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης, σχεδιασμού, κατασκευής, εγκατάστασης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών και κάθε είδους ανεμογεννητριών καθώς επίσης και μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ενεργειακής αξιοποίησης κάθε είδους αποβλήτων και η παροχή υπηρεσιών στους ανωτέρω τομείς».

Πέραν αυτών των δραστηριοτήτων η διοίκηση της Motor Oi  προσέθεσε τότε και τις ακόλουθες δραστηριότητες τις οποίες θα μπορεί να ασκεί είτε με ίδρυση είτε με συμμετοχή σε εταιρίες: «Εταιρίες παραγωγής, εμπορίας, προμήθειας και πώλησης στην λιανική και χονδρική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και κάθε είδους πηγές ενέργειας».

Έτσι η Motor Oil έχοντας εξαγοράσει και την NRG που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών έχει προετοιμαστεί και αναζητεί ευκαιρίες ανάπτυξης.

Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε μια δυναμική εξαγορά φωτοβολταικών πάρκων που βρίσκονται στη Βόρεια και Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα έναντι τιμήματος 45,8 εκατ.ευρώ.

Διεκδίκηση ηγετικής θέσης

Με δεδομένη την προοπτική αύξησης του μεριδίου των AΠE στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο 35% το 2030 οι ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι πολλές και όπως είναι φυσικό ένας ενεργειακός όμιλος όπως η Motor Oil σχεδιάζει την παρουσία του διεκδικώντας ηγετική θέση αντίστοιχη με αυτή που κατέχει στον τομέα του πετρελαίου.

Είναι σαφές πως το επιτελείο της Motor Oil έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο σταδιακής ανάπτυξης στην αγορά των AΠE με στόχο σε ορίζοντα διετίας-τριετίας ο όμιλος να έχει διαμορφώσει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο έργων, με πιθανές νέες εξαγορές αδειών, αλλά και με αυτόνομη ανάπτυξη, έτσι ώστε να διεκδικήσει μια κυρίαρχη θέση και σε αυτό το «κομμάτι» του ενεργειακού χάρτη.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου