Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Άνοδος ρεκόρ στις προσαυξήσεις που πληρώνουν οι προμηθευτές - Έρχονται διορθώσεις από τον ΑΔΜΗΕ

Χρήστος Στεφάνου
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στον κλάδο προμήθειας η σημαντική αύξηση που καταγράφεται στις λοιπές προσαυξήσεις που πληρώνουν οι προμηθευτές στο πλαίσιο της αγοράς, εξέλιξη που ανεβάζει σημαντικά τα κόστη. 
Από τον περασμένο Οκτώβριο και ιδιαίτερα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ο συνολικός λογαριασμός των προσαυξήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά και από τα επίπεδα των 4 έως 6 ευρώ η μεγαβατώρα, ξεπέρασε τα 7 και έφτασε στο δίμηνο Νοεμβρίου Δεκεμβρίου πάνω από τα 8 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η σημαντική αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο συνιστώσες των προσαυξήσεων: 
  • πρώτον από την αύξηση των λοιπών προσαυξήσεων που από τα επίπεδα των 0,5 έως 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έφτασαν το Δεκέμβριο στα επίπεδα των 3,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • δεύτερον από την αύξηση της χρέωσης βάσει μεσοσταθμικού μεταβλητού κόστους μονάδων παραγωγής (ΜΜΚΘΣΣ) η οποία από τα επίπεδα των 0,7 έως 6 ευρώ έχει εκτιναχθεί στο δίμηνο Νοεμβρίου Δεκεμβρίου στα 8,2 - 8,5 ευρώ η μεγαβατώρα
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι εταιρείες προμήθειας, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν κάποιες διορθώσεις προς τα κάτω (πιστωτικά τιμολόγια) από τον ΑΔΜΗΕ. 
Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι χρεώσεις προμηθευτή αυξάνονται καθώς το μεταβλητό κόστος των λιγνιτών στο τεχνικό ελάχιστο είναι υψηλό, την ίδια στιγμή που η ΟΤΣ έπεσε λόγω υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ, αλλά και των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, που ευνοούν τις μονάδες αερίου. Πιθανή βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που θα περιορίσει τις ανάγκες σε ενέργεια, ενδεχόμενα θα επηρεάσει θετικά τις χρεώσεις προμηθευτή, στην κατεύθυνση της μείωσης, καθώς θα περιοριστούν οι λιγνίτες. 
Ανησυχία για το ΜΜΚΘΣΣ 
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις εποχικές διακυμάνσεις των προσαυξήσεων, ο κλάδος των προμηθευτών δεν κρύβει την ανησυχία του, επιπλέον, από το γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί η κατάργηση του ΜΜΚΘΣΣ με την εφαρμογή του target model. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, πρέπει να καταργηθούν  όλες οι χρεώσεις και προσαυξήσεις για τις ΑΠΕ, όπως έχει προβλεφθεί για τις σχετικές προσαυξήσεις των θερμικών σταθμών.
"Στη φιλοσοφία του target model είναι να συμμετέχουν οι ΑΠΕ κανονικά στην αγορά. Συνεπώς πρέπει να ενδιαφέρονται και να επηρεάζονται από τη διακύμανση της Οριακής Τιμής. Εάν παραμείνει το ΜΜΚΘΣΣ οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την Οριακή Τιμή γιατί ούτως ή άλλως θα πληρώνονται τη διαφορά από τον ΕΛΑΠΕ και αυτό συνιστά στρέβλωση", τονίζουν στο energypress παράγοντες τους κλάδου της προμήθειας.





Αρχειοθήκη ιστολογίου