Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Μετά από 65 χρόνια η ΔΕΗ φεύγει από τη Χαλκοκονδύλη – Χτίζει καινούργιο βιοκλιματικό κτήριο στη Μεσογείων

Θοδωρής Παναγούλης
 Η ΔΕΗ πλειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό και απέκτησε για 50 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης για μια δεκαετία), τις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» επί της Λεωφ. Μεσογείων 211.
Πρόκειται για μια έκταση «φιλέτο» σε κομβικό σημείο της Αθήνας, δίπλα στο σταθμό του Μετρό, με συνολικό εμβαδόν οικοπέδου 18.643 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκονται 22 κτήρια συνολικής επιφανείας 7.582 τ.μ.
Ο χώρος θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση υπερσύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων που θα στεγάσουν τις κεντρικές και τις περισσότερες από τις εν Αθήναις υπηρεσίες της ΔΕΗ. Στο ισόγειο του κτηρίου θα λειτουργήσει πρότυπο κατάστημα εξυπηρέτησης της επιχείρησης.

Τα στελέχη της ΔΕΗ έχουν κάνει τις σχετικές μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι η επιχείρηση θα έχει και οικονομικό όφελος από τη μετεγκατάσταση, πέραν φυσικά του λειτουργικού οφέλους.
Η μεταφορά των υλικών του Στρατού και η κατεδάφιση των υπαρχόντων κτισμάτων εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του 2020 και στη συνέχεια για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 2-3 χρόνια.
Όπως είχε αποκαλύψει το energypress, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου μέσω ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού, που διεξήχθη χθες, 12 Φεβρουαρίου, και στον οποίο συμμετείχε η ΔΕΗ μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, ο μισθωτής έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κατεδαφίσει τα κτήρια που βρίσκονται στους χώρους του πρώην στρατοπέδου και στη θέση τους να κατασκευάσει νέο συγκρότημα.
Παράλληλα, όμως, ο τελικός πλειοδότης θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της μετεγκατάστασης και λειτουργίας των Στρατιωτικών Μονάδων και λοιπών Υπηρεσιών που εδρεύουν σήμερα στο στρατόπεδο.
Λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από το μισθωτή για την ανοικοδόμηση –ανακατασκευή - μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών αλλά και του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης, παρέχεται σ’ αυτόν το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για τον πρώτο χρόνο, καθώς και καταβολή του 50% του μισθώματος για τα επόμενα 4 χρόνια, προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης.
Η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού είχε οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα.


https://energypress.gr/news/meta-apo-65-hronia-i-dei-feygei-apo-ti-halkokondyli-htizei-kainoyrgio-vioklimatiko-ktirio-sti

Αρχειοθήκη ιστολογίου