Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Επίσημη έρευνα ξεκινά η Κομισιόν για την «παλιά» υπόθεση ανταγωνισμού μετά την έφοδο στα γραφεία της ΔΕΗ το 2017

https://energypress.gr

Θοδωρής Παναγούλης

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας λιανικής και χονδρικής στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο. Ελέγχει όλους τους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και ορισμένους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δραστηριοποιείται επίσης στον ενεργειακό εφοδιασμό των καταναλωτών λιανικής και των επιχειρήσεων, όπου το μερίδιο αγοράς της εξακολουθεί να υπερβαίνει τα δύο τρίτα. 

Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, λαμβανομένης υπόψη της θέσης της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν αποδειχθεί, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να συνιστά επιθετική πρακτική αποκλεισμού, η οποία παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η έναρξη της διαδικασίας σημαίνει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τις υποθέσεις κατά προτεραιότητα. Δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ιστορικό

Η παρούσα έρευνα δεν σχετίζεται με την υπόθεση αρ. AT.39700 σχετικά με τα προνομιακά δικαιώματα πρόσβασης στον λιγνίτη που χορήγησε το ελληνικό κράτος στην, κρατικής ιδιοκτησίας, ΔΕΗ.

Το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, η οποία μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης αυτής ορίζεται στον αντιμονοπωλιακό κανονισμό (κανονισμός αριθ. 1/2003 του Συμβουλίου), τον οποίο μπορεί να εφαρμόζει τόσο η Επιτροπή όσο και οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών της ΕΕ.

Το άρθρο 11 παράγραφος 6 του κανονισμού 1/2003 προβλέπει ότι η κίνηση διαδικασίας από την Επιτροπή συνεπάγεται την απώλεια από τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών της αρμοδιότητάς τους να εφαρμόζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ στις εν λόγω πρακτικές. Το άρθρο 16 παράγραφος 1 του ίδιου κανονισμού προβλέπει ότι τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν αποφάσεις που ενδέχεται να συγκρούονται με απόφαση την οποία σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή κατά διαδικασία που έχει κινήσει.

Η ολοκλήρωση των αντιμονοπωλιακών ερευνών δεν υπόκειται σε νόμιμες προθεσμίες. Η διάρκεια μιας έρευνας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, η συνεργασία των επιχειρήσεων με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα θα καταστούν διαθέσιμες στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, στο δημόσιο μητρώο υποθέσεων με αριθμό υπόθεσης AT.40278.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Κομισιόν θα ανακοινώσει επίσημα την εκκίνηση έρευνας για να εξεταστούν πιθανές παραβάσεις της ΔΕΗ, κατά το παρελθόν, που άπτονται θεμάτων ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Η έρευνα αποτελεί τη συνέχεια της «εφόδου» που πραγματοποίησαν στελέχη της Κομισιόν το Φεβρουάριο του 2017 στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, έκτοτε, εάν έχει υπάρξει το παραμικρό στοιχείο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη, ίσως κάποιων ετών, και το όποιο πόρισμα θα επέλθει σε περίοδο κατά την οποία η ηλεκτρική αγορά θα έχει απολύτως διαφορετική μορφή από εκείνη που είχε κατά την ερευνώμενη περίοδο.

Η έρευνα της Κομισιόν φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με τα άλλα ζητήματα που συζητούν στην παρούσα φάση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέτρα για τη διάθεση λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, ένταξη μονάδων της ΔΕΗ στο μέτρο των στρατηγικών εφεδρειών, αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσυρση των λιγνιτικών κ.λπ.).

Αρχειοθήκη ιστολογίου