Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Πώς η ΔΕΗ θα μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2

 

Θετική χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές η ανταπόκριση των επενδυτών κατά την πρώτη ημέρα ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες.

Παράλληλα μεγάλη ήταν και η συμμετοχή  επενδυτών στα conference call που διοργάνωσε η επιχείρηση στο πλαίσιο της έκδοσης. Μιας έκδοσης, η οποία εισάγει την καινοτομία να συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους βιωσιμότητας, τους οποίους η ΔΕΗ καλείται να πραγματοποιήσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί ποινή και θα αυξηθεί το επιτόκιο του ομολόγου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ενημερωτικά έγγραφα, το πλαίσιο της έκδοσης περιλαμβάνει:

Την επιλογή συγκεκριμένων δεικτών επίδοσης (KPIs) που θα πρέπει να επιτύχει η ΔΕΗ

Την αξιολόγηση της ΔΕΗ με βάση στόχους επιδόσεων βιωσιμότητας

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ομολόγου

Τη δέσμευση για δημοσιότητα γύρω από τους στόχους που καλείται να επιτύχει η ΔΕΗ

Την ανεξάρτητη πιστοποίηση για την επαλήθευση των στόχων βιωσιμότητας της επιχείρησης

Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ στο πλαίσιο της έκδοσης του διεθνούς ομολόγου αναλαμβάνει τη δέσμευση να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 στα 13,9 εκατ. τόνους το 2022.

Η επίτευξη του στόχου προβλέπεται να υλοποιηθεί με :

Την απόσυρση λιγνιτικών εργοστασίων μέχρι το 2023, στο πλαίσιο του εξαιρετικά φιλόδοξου προγραμματισμού της ΔΕΗ, που ξεπερνά τους αντίστοιχους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μέχρι το 2028. Πιο συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ για τις αποσύρσεις των λιγνιτικών μονάδων έχει ως εξής:

2020 αποσύρθηκαν οι μονάδες Αμύνταιο 1,2

2021 αποσύρονται οι μονάδες Καρδιά 3,4 και Μεγαλόπολη 3

2022 αποσύρονται οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4

2023 αποσύρονται οι μονάδες Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 Άγιος Δημήτριος 5.

Παράλληλα με τις αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ δεσμεύεται να δώσει ισχυρή έμφαση στις ΑΠΕ φτάνοντας σε εγκατεστημένη ισχύ 1,3GW μονάδων και pipeline 6GW έργων μέχρι το 2023.

Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή διαθέτει 170MW έργων σε λειτουργία, 100MW υπό κατασκευή, 250MW έτοιμα για κατασκευή (200MW στην Πτολεμαΐδα και 50MW στη Μεγαλόπολη με εξασφαλισμένα PPAs), ακόμη 170MW προετοιμάζονται για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ ενώ ακόμη 100MW αιολικών είναι ώριμα.

Τέλος project 800MW που αφορούν σε έργα στα λιγνιτικά πεδία επίσης βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης, οδηγώντας το pipeline των έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο 1,5GW.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του ομολόγου, σε περίπτωση που η ΔΕΗ δεν πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί τότε το επιτόκιο του ομολόγου θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας των στόχων των KPIs και των στόχων βιωσιμότητας θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Παράλληλα η ΔΕΗ προβλέπεται να δημοσιοποιεί πληροφορίες για το ύψος των εκπομπών της και παράλληλα να γνωστοποιεί την έκθεση επαλήθευσης για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει. Η επαλήθευση προβλέπεται να γίνεται από ανεξάρτητο ελεγκτή.

Σημειώνεται τέλος ότι τα 500 εκατ. ευρώ  που θα αντληθούν από το ομόλογο θα αξιοποιηθούν ως εξής: 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου από ελληνικές τράπεζες, 200 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση άλλου κοινοπρακτικού δανείου ελληνικών τραπεζών, 183 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς (επενδυτικό πρόγραμμα) ενώ 17 εκατ. ευρώ αφορούν σε άλλα έξοδα και το κόστος της έκδοσης.

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου