Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Αυλαία για τον “ταλαιπωρημένο” διαγωνισμό για τους 200.000 έξυπνους μετρητές – Ματαίωση αποφάσισε ο ΔΕΔΔΗΕ


Γιάννα Παπαδημητρίου

Μπήκαν και επισήμως οι τίτλοι τέλους στο σίριαλ του βαλτωμένου διαγωνισμού για τους 200.000 πρώτους έξυπνους μετρητές, για να μπει εκ νέου σε τροχιά το μεγάλο project για το roll out των σημερινών αναλογικών μετρητών και την τοποθέτηση 7,5 εκατ. "έξυπνων μετρητών".

Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού αριθ. ΔΔ-207/21.10.2015 για την εκτέλεση του Έργου: «Πιλοτικό Σύστημα τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων». 

Της προ ημερών απόφασης του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ είχε προηγηθεί ένα μπαράζ εμποδίων που ανέκυπταν σε κάθε φάση του διαγωνισμού, με κορύφωση τη μακρά δικαστική εμπλοκή, που έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από τη σχετική προσφυγή της κοινοπραξίας ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft International κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ να ανακηρύξει προτιμητέο μειοδότη την εταιρεία Intracom Telecom στον διαγωνισμό για τους 200.000 πρώτους έξυπνους μετρητές. 

Η απόφαση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ κλείνει οριστικά το κεφάλαιο αυτό, προκειμένου να ανοίξει ένα νέο, που όλα δείχνουν ότι τροχιοδρομείται πλέον μέσω διαφορετικών οδών. 

Όπως έχει γράψει το energypress, ο σχεδιασμός πλέον προβλέπει ενιαίο διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών σε όλα τα "ρολόγια" της χώρας, καθώς και πανελλαδικό κέντρο τηλεμέτρησης, το οποίο θα διαθέτει κεντρικό εξοπλισμό hardware – software αλλά και αντίστοιχο εξοπλισμό για την υποστήριξη κινητών συσκευών.  

Η υλοποίηση του έργου για την εγκατάσταση των 7,4 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί προτεραιότητα πρώτης γραμμής, με πηγές του ΔΕΔΔΗΕ να επισημαίνουν, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress, τη σημασία του και σε σχέση με τη συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε η «Μήδεια» στο δίκτυο διανομής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.


energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου