Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Το μεγάλο στοίχημα της ΔΕΗ με την έκδοση το ομολόγου


Θετική είναι η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα διάθεσης του διεθνούς ομολόγου SLB της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών κλείνει αύριο και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η προσφορά των ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί με μεγάλη άνεση.

Βεβαίως η εταιρεία αναμένει το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθεί η απόδοση του κουπονιού αν και για τους ιθύνοντες στη ΔΕΗ αυτό δεν είναι το πρωτεύον. Για ποιο λόγο;

Πρωταρχικός στόχος όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές είναι η ΔΕΗ να "επανασυστηθεί" στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές, προσελκύοντας ποιοτικούς ισχυρούς θεσμικούς, οι οποίοι τοποθετούνται σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα κρίνει την επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου λήξεως 2026 και ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το οποίο η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει θέση στις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, η οποία μόλις πριν ενάμιση χρόνο βρισκόταν αντιμέτωπη με το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας με τους ορκωτούς να επισημαίνουν τον κίνδυνο η εταιρεία να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δανεισμό της, δεν έχει ακόμη καταφέρει να αξιολογηθεί με την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη σημασία έχει η πορεία της διαπραγμάτευσης του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, το προσεχές διάστημα, καθώς θα δημιουργήσει benchmark για πιθανές νέες εκδόσεις ομολόγων που θα επιχειρήσει στο μέλλον η επιχείρηση, με στόχο ακόμη καλύτερο επιτόκιο. Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα έκδοση αναμένεται να κλείσει με απόδοση κοντά στο 4%.

Οι βλέψεις για την πορεία του ομολόγου της ΔΕΗ στη δευτερογενή αγορά εξηγούν και την επιλογή που έγινε για την έκδοση ομολόγου SLB (Sustainability Linked Bond) που συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βιωσιμότητας.

Στην περίπτωση του ομολόγου της ΔΕΗ ο στόχος που δεσμεύεται η επιχείρηση να επιτύχει, αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2023.

Σημειώνεται τέλος ότι κατά τα roadshows που πραγματοποιούνται από τη διοίκηση της επιχείρησης στο πλαίσιο της έκδοσης, παρουσιάζονται οι γενικότεροι στόχοι και το επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης, με χρονικό ορίζοντα το 2023.

www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου